blog

Knižná šifra už pozná svojich víťazov!

utorok 5. apríla 2016 00:01
Ut 5.04. 2016 00:01

Wow, to bola jazda! Čo si budeme hovoriť, milí Martinusáci, už sme spolu zažili všeličo, ale tak skvelých tridsať dní, ako počas mesiaca Knižnej šifry (návrh na premenovanie marca sme už podali) asi ešte nie!

Do lúštenia sa pustilo viac ako 64 tisíc ľudí v Čechách a na Slovensku (!) a boli chvíle, kedy naša stránka zažívala väčší nápor ako na Vianoce 🙂 Všetko však dobre dopadlo a v tejto chvíli už je toto veľké dobrodružstvo za nami a my poznáme mená výhercov!

Knižnú šifru sme spoločne lúštili už druhýkrát.  Opäť ju pre nás pripravil Martin Bajaník, ktorý je autorom (napríklad) grafického konceptu Foxfordu a aj tentoraz sa jedno kníhkupectvo mohlo tešiť z kresby v nadživotnej veľkosti. Tentoraz to bolo naše kníhkupectvo v Nitre.

Ako sme to spoločne rozbehli?

Čo nás však totálne dostalo bola vaša reakcia a hlavne obrovský záujem, no veď posúďte sami:

  • Knižnú šifru lúštilo viac ako 64 000
  • zaznamenali sme viac ako 11 miliónov pokusov o uhádnutie knihy
  • a viac ako 350.000 pokusov o uhádnutie Tajného bonusu

Ste jednoducho skvelí 🙂 A ešte jedna malá zaujímavosť – najčastejšie hádaná kniha, ktorá sa v Šifre nenachádzala? Jednoznačne Inferno!

A aká je teda správna odpoveď na Tajný bonus?

Zdá sa, že posledný tajný bonus vás potrápil najviac, ale zase uznajte – za výhru zájazdu do exotickej Ázie, ktorý do súťaže poskytla cestovná kancelária BUBO, to naozaj stálo. Hádanka znela nasledovne:

Keď súperia dvaja králi a boj nemá víťaza, končí sa to agóniou.
Nerozhodný súboj dvoch kráľov sa v šachu volá “pat” a ak sa končí agóniou je to Patagónia. Na stránke zájazdu do Patagónie na vás už čakalo heslo: more.

Kým by nevidel, neuveril by! Menovec horúcej krajiny, kde je stále nula stupňov.
Odpoveďou na indíciu je Sv. Tomáš a na stránke tohto zájazdu bolo ďalšie heslo: Alfred Nobel.

Pod skalou s názvom jej dobyvateľa býva o piatej ešte príliš teplo na čaj.
Ak ste niekedy boli na Gibraltáre, tak ste určite vedeli, na akú stránku ísť. Tam už vás čakalo heslo: Určite to má byť hlavné mesto Čile?

Hlavné mesto Čile je Santiago, pridajme k tomu indície more a Alfred Nobel a odpoveď začína biť do očí. Minimálne tým, ktorí na škole čítali román Starec a more s hlavným hrdinom Santiagom, ktorého autorom je… Ernest Hemingway, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru 🙂

A kto sa môže tešiť z výhry?

Bolo to napínavé, ako už viete, bolo vás naozaj veľa, ale nakoniec sme to zvládli a už vieme, že z hlavnej výhry sa môže tešiť:

Jana A. z Nižnej pri Piešťanoch

Samozrejme, nezabudli sme ani na výhercu tretieho bonusu a na výlet do Ázie spolu s cestovnou kanceláriou BUBO sa už môže pomaly začať baliť:

Monika G. z Vinice

Výherkyniam srdečne gratulujeme a nič sa nebojte, nezabudli sme ani na Tajnú súťaž o najkrajšie vymaľovanú omaľovánku. Martin Bajaník, ako ten najpovolanejší v tejto oblasti, to mal naozaj ťažké, lebo nádherne vyfarbených omaľovaniek nám prišlo naozaj veľa (a pár aj nevyfarbených), nakoniec sa však rozhodol a namiesto jedného miesta sme sa rozhodli vyhlásiť hneď tri a k tomu aj jedno čestné uznanie! Prvé miesto získava poukážku v hodnote 50 eur, všetky ďalšie poukážku v hodnote 25 eur. Poprosíme fanfáry:

PRVÉ MIESTO: Andrea F.

1miesto_afaskova@gmail.com

DRUHÉ MIESTO: Katarína K. a Drahomíra U.

2 miesto_ uhrikova.drahomira@gmail.com

2 miesto_katarinakristofova6@gmail.com

TRETIE MIESTO: Miriam U. a Lucia B.

3 miesto_miriam.udermanova@gmail.com

3 miesto_miriam.udermanova@gmail.com

ČESTNÉ UZNANIE: Marianna K. 

ceste uznanie_kralovicova.marianna@gmail.com

A ktorých 64 kníh bolo v Knižnej šifre 2 ukrytých? Väčšina z vás to už vie, ale ak vám nejaká kniha ušla, nech sa páči, tu sú všetky:

knihy

Na záver nám ostáva povedať už len jedno veľké ĎAKUJEME za to, akí ste skvelí. Za všetku tú námahu, energiu, ale aj radosť a nadšenie, ktoré ste do lúštenia investovali. A už teraz sa tešíme, ako sa stretneme pri ďalšej spoločnej súťaži! 🙂