blog

Strieborný Štefan Svitko v novej knihe o Dakare (výhercovia súťaže)

piatok 1. apríla 2016 15:02
Pi 1.04. 2016 15:02

l231189„Vtedy som začal cítiť tlak zo strany fanúšikov a sponzorov, skôr by som to nazval prianiami výsledku. Dobrými umiestneniami som na seba upozornil a všetci začali rally viac sledovať. Poznali sme reakcie na Slovensku, pretože v bivaku sa chalani vždy pripojili na internet…“ spomína si najúspešnejší slovenský motocyklový pretekár poslednej dekády v novej knihe Štefan Svitko a Dakar. 180-stranová kniha s množstvom príhod, zaujímavostí a farebných fotografií musí byť v knižnici každého fanúšika tohto športu. A Števa Svitka zvlášť 🙂

Štefan Svitko jazdí enduro, motokros aj rally. Na očiach verejnosti sa zviditeľnil najmä úspechmi na Dakar Rally. 2x získal 5. miesto a tento rok dokonca vynikajúce 2. miesto. Celkovo absolvoval sedem ročníkov Dakar, každý nájdete v knihe – mapu celých pretekov, jednotlivé etapy, zážitky, pikošky a množstvo farebných fotografií.

Šmýkam sa ako na ľade

Slová z úvodu sú pri posledných pretekoch Dakar 2016, na ktorých Števo dojazdil ako druhý a urobil tak obrovský úspech pre slovenský motorizmus. „Zrazu, uprostred horúcej púšte, sa šmýkam ako na ľade. Začala sa kamenná pasáž a na zemi je vrstva ľadovca, ktorý sa nestihol roztopiť. Možno päť centimetrov….“ Nie vždy išlo všetko ľahko. Práve toto je bonus knihy Štefan Svitko a Dakar, v ktorej o samotných pretekoch rozpráva sám Števo. Ako ich videl z pohľadu pretekára.

Kniha sa venuje iba jeho účasti na rally pretekoch, ktoré absolvoval v rokoch 2010 – 2016. Opisuje samotné zápolenie, ale aj zákulisie, techniku a históriu Dakaru. Viac ako pol roka intenzívne na nej pracoval skúsený motoristický novinár Peter Haršáni, ktorý je amatérsky rally pretekár, autor vyše 300 odborných článkov z prostredia diaľkových súťaží a dvojnásobný účastník 6000 km dlhej Intercontinental Rally (Almeria – Dakar). Vyspovedal Števa Svitka a z rozhovorov vznikla táto skvelá kniha.

Začiatky na Dakare

„Dakar mi pripadal ako niečo, čo je mimo môjho dosahu,“ spomína si na inom mieste v knihe Štefan Svitko. „Africké dobrodružstvo som samozrejme sledoval, dokonca s napätím. Na sklonku africkej verzie Dakaru totiž pretekal Jaro Katriňák, k nemu časom pribudol Ivan Jakeš. Jasné, že som chlapcom fandil a inak tieto preteky neriešil.“

Števo dlho nad Dakarom neuvažoval, pretože preteky si vyžadovali špeciálnu motorku, veľa peňazí a vo vzduchu viselo aj viacero nezodpovedaných otázok. Sústredil sa preto na ľahké endurá, výkonnostne postupne rástol a sen o Dakare v ňom stále vŕtal. Napokon prišiel koniec roka 2009, v novembri sa so všetkým vybavením presunuli do prístavu vo francúzskom Le Havre a následne loď odplávala do Južnej Ameriky. Prvý tím bol jednoduchý: Štefan Svitko ako pretekár, Fero Hostinský ako mechanik a Ivo Kaštan v úlohe poradcu.

„Števo má za sebou takú bohatú a úspešnú kariéru, že ani nie je možné venovať sa jej celej,“ vysvetľuje P.Haršani. „Preto opisujeme iba preteky, ktorými sa preslávil aj mimo motoristické kruhy. Slováci poznajú hlavne jeho účinkovanie na Dakar Rally a tak kniha opisuje príbehy na tomto podujatí.“

Aby sme pochopili fenomén Dakaru, texty a obrázky objasňujú okrem samotnej rally aj históriu, vývoj techniky, zákulisie, navigáciu a motorky, na ktorých Štefan Svitko Dakar odjazdil. Výťažok z predaja knihy Štefan Svitko a Dakar bude použitý na ďalšie pretekanie Števa, ktorý pravidelne s problémami zabezpečuje financie na Dakar. 180 farebných strán je rozhodne odmenou za vynaloženú námahu.

Aktualizácia: Súťaž sa skončila, a tak formulár nahradzujeme menami výhercov! 🙂 Bolo cítiť, že tentoraz išlo skôr o mužkú tému, takže sme mali takmer viac súťažiacich mužov ako žien. Je to vidieť aj na konečnom žrebovaní, z ktorého je jasné, že na knihu o Štefanovi Svitkovi a jeho dakarskom dobrodružstve sa môžu tešiť:

Marek Molčan, Dobšiná
Jozef Gecler, Pernek

Pánom srdečne gratulujeme a všetkým ďakujeme za účasť! 🙂

dakar6

dakar7

dakar8

dakar11