blog

Náš knihomoľ Ivan odporúča

utorok 24. mája 2016 08:43
Ut 24.05. 2016 08:43

ivaaaanAk by ste hľadali človeka, ktorému srdce tepe v rytme prevracaných strán a v žilách koluje tlačiarenská čerň prečítaných písmeniek, potom by ste určite natrafili na našich knihomoľov Džejn a Ivana.

Len málokto má taký prehľad ako oni dvaja, preto sa práve oni budú deliť o tipy na knihy, ktoré ich v poslednej dobe zaujali a určite zaujmú aj vás. Toto sú tipy od Ivana.

  • Kate Bolick – Jej vlastný život

    Veľmi inteligentná kniha o intímnom portréte vývoja vlastného života, doplneného o ostrú kritiku spoločnosti a naviac podané s takým vtipom, že sa nebudete chcieť odtrhnúť od textu. Kate Bolick napísala knihu, ktorá je síce primárne určená ženám, ale mali by ju čítať všetci bez ohľadu na pohlavie. Okrem toho, že sa z nej dozvieme veľa vecí o ženách a autorkinom živote, poskytne nám portrét piatich, neskutočne zaujímavých žien, o ktorých sa po prečítaní budete chcieť dozvedieť ešte viac. V neposlednom rade je autorka výborná pozorovateľka a odkrýva veci, vďaka ktorým si človek lepšie uvedomí a pochopí rozhodnutia vo svojom živote. Toto je kniha, ktorá stojí za prečítanie. (Viac info)

  • Lyndsay Faye – Sedm vran

    Lovci vran sú druhým pokračovaním voľnej trilógie, ktorá sa odohráva v polovici 19.storočia v New Yorku. Výborne vykreslené postavy sú zasadené do zručne  vystavaného a pútavého príbehu, ktorý neurazí ani tých najnáročnejších. Za zmienku tiež stojí skvelý historický opis mesta, ktoré nebolo vždy tým krásnym mestom, ako ho poznáme teraz, ale tiež malo svoju temnejšiu minulosť, keď sa ešte len brodilo v bahne dejín. Silno odporúčam všetkým milovníkom historických detektívok. (Viac info)

  • Renáta Fučíková – Praha v srdci

    V tejto graficky nádherne prepracovanej knihe je hlavnou hrdinkou Praha, ktorú predstavuje mozaika zložená zo 189 ľudských príbehov. Viac či menej známe osudy sú síce malé zrnká piesku na ceste časom, ale každý jeden príbeh je dôležitou súčasťou nádherného mesta. Jedna z najkrajších kníh o meste, aká kedy mohla vzniknúť. (Viac info)

  • Daniel Petr – Straka na šibenici

    Jedna z najpozoruhodnejších českých kníh v roku 2015. Dizajnovo nádherná kniha v sebe skrýva veľmi zaujímavý príbeh, ktorý má dve roviny. Na jednej strane je to veľmi surové, silné a depresívne rozprávanie bez zbytočných príkras. No napriek tomu, samotný text pôsobí veľmi poeticky, čím pripomína magický realizmus. Pre mňa osobne sklamanie, že táto kniha nezískala cenu Magnesia Litera, pretože to je jedna z kníh, po ktorej dočítaní zostane niečo vnútri vás a budete to nosiť veľmi dlho so sebou. (Viac info)