blog

Čítanie s porozumením

pondelok 17. apríla 2017 21:35
Po 17.04. 2017 21:35

Knihy považujeme za dar. Vedia naučiť, rozosmiať, prinútiť zamyslieť, vysvetliť, pomôcť oddýchnuť i porozumieť, naučiť rozmýšľať. Zásadne pomôcť pochopiť svet, čo sa práve deje okolo nás, lepšie vyhodnocovať informácie a (ne)fakty, lepšie kriticky myslieť. A niekedy aj “len” pomôcť nezabudnúť.

Mnohé to dokážu dobre, no niektoré to dokážu výnimočne. Chceme svojou troškou prispieť, aby sa práve takéto knihy mohli dostať k čo najviac ľuďom. Preto budeme čas od času prinášať niektorú z nich na jeden deň so špeciálnou zľavou 50%, aby ste si mohli kúpiť jednu pre seba, alebo rovno dve za rovnakú cenu, ako by ste inokedy zaplatili za jednu.

Orientovať sa vo svete, vedieť rozoznať pravdu od manipulácie alebo priamo lži, nezabúdať na hrôzy minulosti – to všetko sa zdá byť také jednoduché a samozrejmé, no až nepríjemne často či bolestivo si pripomíname, že nie je. Veríme, že tieto knihy obohatia vás a možno sa rozhodnete jednou obohatiť aj niekoho iného. Čítanie s porozumením a čítaním k porozumeniu.

Po pár ad-hoc akciách na knihy Myšlení rychlé a pomalé a Nedeľné šachy s Tisom začíname 18.4.2017 knihou O tyranii od Timothyho Snydera: “Dnešní autoritári robia to isté ako ich predchodcovia, keď ľudí zahlcujú zlými správami, aby sa dostali do depresie a rezignovali. História sa neopakuje, ale ponúka ponaučenia. V dvadsiatom storočí európske demokracie podľahli fašizmu, nacizmu a komunizmu. Boli to hnutia, v ktorých vodca alebo strana sľubovali, že vypočujú ľud a ochránia ho pred globálnymi existenčnými hrozbami. Rozumné uvažovanie v nich nahradil mýtus. Európske dejiny ukazujú, že spoločnosti sa môžu rozložiť, demokracie môžu padnúť, etika môže skolabovať a bežní ľudia sa môžu ocitnúť v neočakávaných situáciách. Dnes nie sme múdrejší ako Európania, ktorí sledovali, ako demokracia podlieha totalitarizmu. Ale keď sa politický poriadok zdá byť ohrozený, je našou výhodou, že sa môžeme poučiť z ich skúseností a bojovať proti nástupu tyranie.”

17505012_188626578309259_4729131223958247710_o-1 (Priime Around)


 

O knihách so špeciálnou zľavou v rámci akcie Čítanie s porozumením sa dozviete vždy z nášho Facebooku, Twitteru či newslettera. Zľava platí v internetovom obchode aj v kamenných kníhkupectvách zvyčajne jeden deň alebo do vypredania zásob. Budeme radi, ak dáte o akcii vedieť aj vašim známym.