blog

LookBook #6: Máj, čas lásky ku knihám

piatok 5. mája 2017 10:12
Pi 5.05. 2017 10:12

Hovorí sa, že máj je lásky čas. Jednou z našich lások sú knihy, a preto sme pre vás vybrali pár tipov, ktorým sa oplatí venovať pozornosť.

_DSC9322

Novinka od autora knihy Klub nenapraviteľných optimistov. Marguerite je mladé dievča dusiace sa obmedzeniami končiaceho sa 19. storočia. Žije so svojím otcom – lekárom Paulom Gachetom – v Auvers-sur-Oise pri Paríži a sníva o tom, že bude maliarkou. Vo chvíli, keď plánuje útek do Ameriky však za jej otcom počas dusného leta prichádza Vincent van Gogh. Marguerite sa zamiluje a Jean-Michel Guenassia nám vo svojom najnovšom románe odhaľuje prekvapivý príbeh ich lásky. Ak hľadáte krásne napísanú knihu, v ktorej sa prepája ľúbostný príbeh s dokumentárnym základom, práve ste ju našli. A tá pekná obálka k tomu!

_DSC9260

Silná kniha, ktorú nepustíte z ruky, kým ju nedočítate. Uspávanku vydalo vydavateľstvo Inaque.sk, ktoré je charakteristické tým, že na náš trh prináša menej známych, no kvalitných autorov, ktorí bodujú v zahraničí. Leila Slimani za tento román dostala v roku 2016 prestížnu Goncourtovu cenu. Od začiatku vieme, ako príbeh skončí. Netúžime dozvedieť sa, čo sa stalo, ale pochopiť prečo. Autorka plynule a presne opisuje psycho-sociologický proces, ktorý doviedol jednu rodinu do katastrofy. Kniha sa číta ako triler a zároveň kladie znepokojivé otázky o ľudskej psychológii a nespravodlivosti moderného života.

_DSC9229

Ďalší znepokojivý príbeh, ktorý vám nedá spať. Vegetariánka je príbehom ženy, ktorá sa jedného dňa rozhodne nejesť mäso a vzoprie sa svojmu mužovi aj rodine. Kniha demonštruje, aké silné sú naše vzorce správania a čo všetko sa môže stať, ak sa jedného dňa narušia. Hlavnou témou knihy však nie je vegetariánstvo, ako by sa podľa názvu mohlo zdať. Je to ženská individualita, spoločenské konvencie a stereotypy. Juhokórejská autorka Han Kang za Vegetariánku dostala medzinárodnú Man Bookerovú cenu a je to jej prvá kniha preložená do angličtiny. Ak ste fanúšikmi jej slávnejšieho kolegu Murakamiho, rozhodne vám Vegetariánku odporúčame.

_DSC9269

A keď už je reč o Murakamim, tak aj tento pán nás v posledných týždňoch poctil novou knihou. A ešte akou! Autor, ktorý nerád dáva rozhovory, nerád sa fotí a nerád hovorí o svojej tvorbe, napísal knihu o spisovateľskom povolaní a o tom, ako píše on. Pre jeho fanúšikov to je určite zaujímavé a poučné čítanie, z knihy sa dozviete ako Murakami začínal, čím všetkým si musel prejsť, kým sa stal slávnym, ale aj jeho názory na literárne ceny či literatúru všeobecne. Kniha Spisovatel jako povolání je plná zaujímavých myšlienok a my máme po jej prečítaní Murakamiho ešte viac radi, ako doteraz 🙂

_DSC9281

Dve novinky z vydavateľstva Absynt. V knihe Pol Potov úsmev spisovateľ a novinár Peter Fröberg Idling so zápalom detektíva pátra po príčinách i dôsledkoch kambodžskej genocídy. Zbiera čriepky reality a veľa sa pýta. Ako sa Červeným Kmérom podarilo v roku 1978 zakryť oči a oklamať švédsku delegáciu, ktorá navštívila Kambodžu? A ako sa vlastne stalo, že mladý Saloth Sar, ktorý študoval v Paríži, miloval futbal a romantickú poéziu, sa v dospelosti zmenil na tragicky známeho Pol Pota? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v knihe Pol Potov úsmev. Druhá novinka Roztratení Nemci je vzrušujúca a zároveň smutná kniha o osudoch ľudí žijúcich na periférii sveta i o nacionalizme, ktorý je hybnou, ale aj zhubnou silou histórie mnohých krajín. Gaussova kniha síce rozpráva predovšetkým o Nemcoch a nemeckých menšinách, nemilosrdné dejinné zrkadlo však nastavuje aj nám, Slovákom. Čo zistil v Levoči a čo v Spišskom Štvrtku? Možno aj to, ako sa vyrovnať s vlastnou minulosťou i s pojmami ako národ a národnosť. V dnešnej dobe veľmi aktuálna téma. Autori oboch kníh prídu v máji do nášho bratislavského kníhkupectva na Obchodnej 26, kde novinky osobne predstavia.

_DSC9300

 

Silný, dojemný a zároveň skutočný príbeh otca a jeho autistického syna. Taký je román Chlapec z kociek, ktorý vychádza pod značkou Plus vo vydavateľstve Albatros Media. Autor Keith Stuart čerpal inšpiráciu z toho najintímnejšieho zdroja – z vlastného života. Chlapec z kociek sa stal Amazon bestsellerom a získal si uznanie nielen vďaka svojej úprimnosti. Príbeh autistického chlapca, ktorému pomôže hra Minecraft,  je nielen skutočným príbehom o inakosti, ale aj o návode ako ju prijať. Románov o autistoch je veľa a tento určite patrí medzi tie najlepšie z nich. Odporúčame!

_DSC9305

A pri mladých hrdinoch ešte ostaneme. Najoceňovanejšia tínedžerská kniha posledného desaťročia sa volá Mŕtve dievča neklame a k nám ju prinieslo vydavateľstvo Slovart. Clay Jensen objaví jedného dňa pred domom zvláštnu škatuľu s niekoľkými magnetofónovými páskami. Nahrala ich Hannah Bakerová – spolužiačka, do ktorej bol buchnutý. No Hannah pred dvoma týždňami spáchala samovraždu. Jej hlas na magnetofónových páskach mu prezradí, že existuje trinásť dôvodov, prečo sa rozhodla pre ten strašný čin. Príbeh o tom, aké je niekedy náročné byť tínedžerom, čo všetko ovplyvňuje náš život a akú rolu hráme my v živote druhých. Podľa knihy vznikol aj seriál 13 reasons why a ak máte radi knihu Charlieho malé tajomstvá, tak toto sa vám bude páčiť tiež 🙂

_DSC9386

Juraj Červenák patrí medzi slovenských obľúbencov a jeho fanúšikovská základňa sa určite potešila, keďže len nedávno mu vyšla nová kniha vo vydavateľstve Artis Omnis. Prvý diel veľkolepej historickej fantasy z čias Kyjevského kniežatstva, kedy na pozadí vojenských výprav kniežaťa Svjatoslava vznikla legenda o udatných bohatieroch. To je Oceľové žezlo. Ako poznáme Juraja a jeho knihy, určite to bude parádne čítanie!

_DSC9316

Lesníka Petra Wohllebena dennodenne obklopujú nielen stromy, ale aj iní obyvatelia lesa, ktorí sa pohybujú v tmavej húštine a v mohutných korunách. To mu umožňuje pozorovať ich z bezprostrednej blízkosti. Po prvej knihe Tajný život stromov vyšla teraz novinka Duševný život zvierat. Peter Wohlleben čerpá nielen zo svojich dlhoročných skúseností lesníka, ale opiera sa aj o najnovšie vedecké poznatky. Jeho kniha plná informácií a prekvapení nám umožní, aby sme hľadeli na zvieratá v lese, na lúke, doma a na dvore novým chápavým pohľadom. Vydalo vydavateľstvo Tatran.

_DSC9346

Naozaj krásna kniha z vydavateľstva Slovart. Chcete nájsť kopec krásnych obrázkov vecí a zvieratiek z nášho každodenného života? Plno drobných detailov, ktoré vás pohltia? Hrdina knihy Môj bláznivý obrázkový svet – kocúrik Oto – vás nielen pobaví, ale aj všeličo naučí. Mestá, ktoré Oto navštívi, najlepšie recepty, školy či hypermarkety, ale aj hudba a umenie i všetky možné ročné obdobia. Všetky tieto detaily prebúdzajú zvedavosť detí. Možno ju v sebe nájdeme aj my dospelí!

_DSC9334

_DSC9337

Za poskytnutie priestorov na fotenie ďakujeme Pán Králiček Priestor.

Foto: Martina Cimermanová

_DSC9371