blog

LookBook #7: Letné knižné tipy

streda 28. júna 2017 08:35
St 28.06. 2017 08:35

Dovolenkové čítanie preferuje každý iné. Niekto má rád romantické oddychovky, niekto detektívky a niekto práve naopak. Dovolenku využije na to, aby sa pohrúžil do zložitejších príbehov a našiel si čas na hrubé knihy, ktoré počas roka odkladal. Či už patríte do jednej, druhej  alebo tretej skupiny, veríme, že si z nášho výberu dovolenkového čítania niečo vyberiete :-)

Paula Hawkins sa preslávila svojou debutovou knihou Dievča vo vlaku, z ktorej sa celosvetovo predalo cez 18 miliónov výtlačkov a bol podľa nej nakrútený film. Teraz jej vo vydavateľstve Slovart vyšla novinka Do vody, s ktorou sa snaží nadviazať na predchádzajúci úspech. Ak máte radi detektívne príbehy a páčil sa vám autorkin debut, je dosť možné a pravdepodobné, že sa vám bude páčiť aj toto. Rovnako ako prvotina, aj jej druhý psychologický triler sa dostane aj na plátna kín, práva na sfilmovanie získalo štúdio Dreamworks a producentom bude Marc Platt (La La Land). Kým sa tak stane, môžete si prečítať knihu, aby ste potom mohli porovnávať 🙂

_DSC5560

Nenápadná kniha s čudnou obálkou v sebe skrýva oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Debut autorky Gail Honeymanovej (v origináli vyšiel pod názvom Eleanor Oliphant is completely fine) ponúka sondu do duše Eleanor, účtovníčky v reklamnej agentúre, ktorá sa borí so situáciami bežného spoločenského života, pričom vo svojom vnútri ukrýva hlboké rany z minulosti. Kniha V podstate som celkom v poriadku získala veľký ohlas v zahraničí, ako skvelo napísaný príbeh o bolestivej osamelosti človeka a jej následkoch ovplyvňujúcich jeho psychiku a šťastie. U nás ju vydalo vydavateľstvo Plus.

_DSC5481

Susan Svendsenová je úspešná experimentálna fyzička. Má zvláštnu danosť: na ľudí okolo seba pôsobí, akoby im vpichla sérum pravdy – zverujú sa jej s najtajnejšími pocitmi, myšlienkami i plánmi. Susan sa preto často dostáva do konfliktu s rôznymi organizáciami aj s vládnou mocou, ktoré chcú využiť jej schopnosti na svoje ciele. To je v skratke príbeh z knihy Efekt Susan od známeho spisovateľa Petra Hoega, ktorého určite poznáte vďaka jeho knihe Cit slečny Smilly pre sneh. Hoeg žije v ústraní, vyhýba sa kontaktu s verejnosťou a jeho romány majú silné humánne posolstvo. My si určite prečítame aj jeho novinku, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

_DSC5836

Julesovo bezstarostné detstvo tragicky naruší náhla strata rodičov, ktorí zahynuli pri autonehode. Predtým sebavedomý chlapec je odrazu introvertný a bojazlivý. Spolu so svojimi dvoma súrodencami odchádza do internátnej školy, kde sa každý z nich s traumou vyrovnáva po svojom. Na konci samoty je výborný román o prekonávaní straty a samoty a o otázke, čo sa v človeku nezmení za žiadnych okolností. Kniha o veľkej láske. Príbeh troch súrodencov, ktorí sa po tragickej smrti rodičov odlúčili a každý z nich si hľadá svoje miesto pod slnkom. Dojímavá, smutná, pútavá, silná kniha, ktorá si zaslúži, aby sa o nej vedelo a aby nezapadla v mori priemerných noviniek.

 

_DSC5498

Nie je nič lepšie, ako čítať si v lete niekde vonku na tráve dobrú knihu. Radku Třeštíkovú spoznali slovenskí čitatelia najmä vďaka jej knihe Bábovky, z ktorej sa stal slušný bestseller. Teraz jej vyšla novinka Osm, román s detektívnou zápletkou a dobre vystavanou atmosférou. Celý príbeh sa točí okolo hlavnej hrdinky Michaely, ktorú čitateľ spoznáva, keď sa na jednotke intenzívnej starostlivosť prebúdza z umelého spánku po tom, ako ju niekto postrelil. Okolo nej sa motajú ďalšie postavy a autorka v retrospektívnom rozprávaní postupne odhaľuje vzťahy medzi nimi a pridáva spestrenie v podobe pohľadu do policajného vyšetrovania. V knihe sa spájajú všetky dôležité literárne ingrediencie – čítavosť, napätie aj zaujímavé osudy hlavných hrdinov.

_DSC5734

 

Ach, Terry 🙁 Pastýřská koruna je poslednou knihou Terryho Pratchetta. Napísal ju počas posledného roku svojho života, ešte predtým než podľahol Alzheimerovej chorobe. Je ťažké hodnotiť knihu, ktorá je definitívnym koncom viac ako 40-dielnej ságy, ktorá tak výrazne ovplyvnila život miliónov jej čitateľov po celom svete. Pri jej čítaní sa nedá ubrániť nostalgii a smútku, na druhej strane by bola večná škoda nevychutnať si toto posledné dobrodružstvo plnými dúškami! A práve o to ide. Vzdať posledný hold autorovi, ktorý nás bavil celé desaťročia svojím jedinečným spôsobom. 🙂

_DSC5526

Profesor Challenger je kapacita. Vyniká v štúdiu prírodných vied, inteligenciou ďaleko prevyšuje bežných ľudí a so solídnou dávkou bohorovnosti si to aj uvedomuje. Okrem toho je mocný ako býk, rovnako nebezpečne energický, impulzívny, a keď už sme pri tom, aj zdvorilý. Prosto, je to ten najbystrejší chrapúň pod slnkom…Excelentné rozprávačstvo A. C. Doylea ani po rokoch nestráca podmanivé čaro a Stratený svet je to pravé miesto pre tých, ktorí sa chcú stratiť vo svete dinosaurov, dobrodružstva a pôvabov minulosti. V edícii ACD vydavateľstvo SnowMouse Publishing prinesie tri knihy zo série o profesorovi Challengerovi, Stratený svet je prvá z nich.

_DSC5779

Stavern 1983: Blížia sa Vianoce a husto sneží. Williamovi Wistingovi, mladému ambicióznemu policajnému strážnikovi, sa prednedávnom narodili dvojičky. Počas bankovej lúpeže sa náhle ocitne v centre dramatických udalostí. Vyšetrovania sa ujmú jeho skúsenejší kolegovia. Aká by to bola dovolenka bez poriadnej detektívky, že?Niekedy sa aj v lete treba schladiť a severská krimi je na to ako stvorená. Najnovšia Horstova kniha Súmrak sa vracia na úvod celej detektívnej série s Williamom Wistingom, chronologicky sa odohráva ešte pred prvou knihou, ktorá vyšla pod názvom Kľúčový svedok.

_DSC5681

Obľúbený autor Michael Connelly už čo to popísal a Krutá rozlúčka je už dokonca devätnásta kniha s detektívom Harrym Boschom. Po tom, čo detektíva vyhodili z losangeleskej polície, udrží si štatút policajta na malej mestskej policajnej stanici. Vďaka nedostatku prípadov vrážd začne preverovať prípady znásilnení a zistí, že v malomeste vyčíňa deviant, ktorý sa zameriava na Hispánky istého typu. Bosch má ešte stále licenciu súkromného detektíva, a tak si ho najme istý multimiliardár a poverí ho, aby našiel jeho syna. Viac si už musíte prečítať sami v tomto strhujúcom príbehu o boji proti mocným sveta.

_DSC5762

Pri knihách plných napätia ešte ostaneme. Vydavateľstvo Slovart totiž vydalo nový triler Roberta Harrissa Konkláve o voľbe pápeža, od ktorého sa neodtrhnete. Robert Harris napísal svetové bestsellery Dôstojník a špión, Enigma, Duch alebo Index strachu. Na motívy niektorých jeho románov boli nakrútené úspešné filmy a jeho diela boli preložené do vyše tridsiatich jazykov. Čitateľom, ktorí milujú napätie, dobrú zápletku a kvalitné príbehy určite odporúčame.

_DSC5595

Chlapec Peter a lišiak Pax sú nerozluční priatelia, odkedy Peter líščie mláďa zachránil. Lenže jedného dňa sa stane čosi nepredstaviteľné. Otec narukuje do armády a prinúti Petra vypustiť lišiaka späť do divočiny. O chlapca sa má postarať starý otec, päťsto kilometrov od domova. A pre Paxa tam nie je miesto. Knižka Lišiak Pax prináša príbeh naozaj nezvyčajného spojenia medzi dieťaťom a netypickým domácim zvieratkom – lišiakom. Oceňovaná autorka Sara Pennypackerová prináša detským čitateľom dojímavý príbeh o cene priateľstva na pozadí vojny. Kniha je určená čitateľom od 10 rokov, ale aj vám všetkým, ktorí máte radi pekné dojímavé príbehy s pointou.

_DSC5638

A na záver niečo pre najmenších čitateľov. V knižke plnej veselých básničiek sa deti zoznámia s pruhovanou zebrou, s barančekom Neposedkom aj so žirafiačikom, čo ľúbi čokoládu, s pandami fešandami, so zatúlaným sloníkom a s inými zvieratkami. Na konci knižky sa všetky ukryli do hádaniek. Kto v nich zvieratká objaví, bude dobrý kamarát aj s abecedou. Zvieratká z abecedy sú naozaj krásna kniha, ktorú ilustroval Adrián Macho a ktorú budú deti milovať! A určite aj dospelí 🙂

 

_DSC5632

_DSC5661

Nezabudnite si v lete zbaliť knihy do parádnej knihomoľskej plátenky. Táto plátenná taška každému knihomoľovi pripomenie, ktorý je najlepší deň v roku! Nuž predsa ten, kedy na nás čaká dobrá kniha 😉 Taška unesie celú nádielku vašich obľúbených príbehov, ale aj všakovaké každodenné nevyhnutnosti, a stane sa tak vašim obľúbeným pomocníkom 🙂

_DSC5704

 

Foto: Martina Cimermanová

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora