blog

LookBook #8: Naozajstná literárna pohoda

pondelok 10. júla 2017 16:34
Po 10.07. 2017 16:34

Pohoda je nielen najväčší hudobný, ale určite aj najväčší literárny festival. Už niekoľko rokov totiž v spolupráci s Literárnyklub.sk pripravujeme dvojdňový program v našom Literárnom stane Martinus. Ani tento rok nemohli chýbať výborné debaty, čítačky, parádny kvíz pre fanúšikov fantastiky, obľúbené formáty slam poetry či liteRAPtúra a premietania filmov. Energiu dopĺňala naša kaviareň Foxford so skvelou kávou a koláčikmi.

Pripravili sme pre vás malý fotoreport z tohtoročnej Pohody, aby sme si spolu spomenuli, ako nám bolo dobre a už teraz sa tešíme na ďalší rok 🙂

Ako nám spolu bolo

Náš Literárny stan sa nedal prehliadnuť. Farebný, veľký a plný dobrých kníh, kávy a zaujímavého literárneho programu. A samozrejme vás, čitateľov a knihomoľov 🙂

_DSC1078

_DSC1081

Takto plný stan sme mali takmer stále. V programe boli naozaj zaujímavé mená. Medzi najväčšie hviezdy patril ruský novinár Michail Zygar a izraelský spisovateľ Etgar Keret. Privítali sme aj Mareka Šindelku, Irenu Brežnú, Michala Hvoreckého, pokrstili sme nový detský časopis Bublina, debatovali o vojnovom Slovenskom štáte so spisovateľom Silvestrom Lavríkom a reportérkou Veronikou Homolovou Tóthovou. Opäť nechýbali ani obľúbené formáty slam poetry a liteRAPtúra, predstavili sa finalisti súťaže Poviedka aj Básne, ale aj tohtoroční finalisti Anasoft litera. Večer sme premietali filmy z festivalu Fest Anča a festivalu Áčko.

_DSC0911

Okrem bohatého programu sme pre vás pripravili aj bohatý výber kníh. Ku každému nákupu sme rozdávali knihomoľskú tašku 🙂

_DSC0945

_DSC1123

Naši milí kníhkupci makali celý čas, pomáhali s výberom kníh, dokladali a starali sa o to, aby bolo všetko tak, ako má byť 🙂_DSC0941

_DSC1224

Káva a koláče neodmysliteľne patria k našej kaviarni Foxford a Foxford už taktiež neodmysliteľne patrí k Literárnemu stanu a Pohode. Ak bolo treba načerpať novú energiu, naši baristi tu boli pre vás 🙂

_DSC0897

Pohodové knižné tipy

Izraelský spisovateľ Etgar Keret predstavil svoju novú zbierku poviedok. Knihu uviedol v rozhovore s novinárom Mirkom Tódom, ukážky prečítal herec Richard Stanke. Zbierku Osem percent ničoho tvoria poviedky z Keretovej ranej tvorby, ktoré vybral špeciálne pre slovenský preklad a vydavateľstvo Artforum. Sme radi, že sme ho mohli privítať na letisku.

_DSC1128

Román Únava materiálu Mareka Šindelku reaguje na aktuálnu tému – migračnú vlnu. Opisuje cestu dvoch bratov z nemenovanej zeme sužovanej vojnou do Európy. Autor knižku predstavil v rozhovore s Rudim Rusom.

_DSC1097

Po osemročnej pauze a knihách ako Sestra, Kloktat dehet, Chladnou zemí vydal J. Topol nový román Citlivý člověk, v ktorom sa popri témach ako „sťahovanie národov“, politická korektnosť, krymský konflikt na malú chvíľu mihne aj samotný festival Pohoda.

„Festival Pohoda mě loni naprosto ohromil. Jsem totiž tak trochu nepřítel všech festivalů a davů a nikam se mi nechce! A zrovna jsem dokončoval román Citlivý člověk a chtěl jsem jen psát a psát! Ale na Pohodu mě vyslali z Knihovny Václava Havla, tak jsem tam prostě musel! A stalo se mi to nejlepší, co mohlo! Kapitola, která mi chyběla, mi začala běžet v hlavě, pochopil jsem, že hrdinové románu, milenci, traveler Táta a herečka Soňa – se museli potkat na Pohode! Teprve pak mohli vyrazit dál do světa. Měl jsem tu kapitolu hotovou hned, tak příjemně na mě festival zapůsobil. Připadal jsem si jako v budoucnosti, která šťastně dopadla, všude ty kapely, lidé, všechno fungovalo. Takže jsem byl na Pohodě velmi šťastný a fungoval jsem i já. A myslim, že je na světě málo románů, které byly dokončovány v malém zeleném stanu za pekelné i nádherné hudby kapely Prodigy,“ napísal Jáchym Topol po Pohode 2016.

_DSC1163

Videli ste už naše špeciálne knihomoľské Kresky? Pre prvých 500 účastníkov fantastického kvízu sme ich mali zadarmo, ostatní si ich môžu zakúpiť na našom webe alebo v kníhkupectvách 🙂 Naozaj stoja za to!

_DSC1196

Nezabudli sme ani na našu knihomoľskú plátenku, ktorá je parádnym doplnením outfitu nielen v meste, ale aj na festivale. Nájdete ju tu:

_DSC1171

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zastavili v našom Literárnom stane Martinus a tešíme sa opäť o rok 🙂

_DSC1102

 

Foto: Martina Cimermanová

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora