blog

LookBook #10: Čítanie o káve

pondelok 16. októbra 2017 13:55
Po 16.10. 2017 13:55

Standart magazín je printový magazín o kávovej kultúre, ktorý vznikol na Slovensku, no dnes sa rozrástol už do viac ako 60-tich krajín sveta. Vydáva ho partia kofeínových nadšencov pre kvalitnú žurnalistiku, dizajn a kávovú komunitu. Keďže aj my máme radi kvalitné čítanie a dobrú kávu, Standart magazín si môžete kúpiť aj v našich kníhkupectvách, v ktorých máme kaviareň. 

Deviate číslo Standartu sa začína jednoduchou otázkou: čo je vlastne latte? Odpoveď je ale oveľa komplexnejšia, ako by sa mohlo zdať. Objav s nami rastúci trend dúhových latte, potráp sa akademickým pohľadom na otázku materiálnosti kávy, preskúmaj región Mjanmarska a zamysli sa nad pôvodom a významom slov „výberová káva“.

_DSC3444

Kávový priemysel stojí a padá na ľuďoch. Ako konzumenti často zabúdame, že ľudia, ktorí pestujú, dovážajú, pražia a pripravujú našu rannú kávu, sa tiež snažia o dôstojné živobytie. Mzdová transparentnosť je horúcou témou v mnohých odvetviach a v najnovšom čísle magazínu  sa dočítate o jej vplyve na rovnoprávnosť v kávovom svete.

_DSC3446

Ani staršie čísla magazínu nezaostávajú kvalitou a všetky, úplne všetky, majú naozaj krásne obálky. My máme radi napríklad túto 🙂 V tomto čísle nájdete pár strán, ktoré sa venujú práci baristu naozaj do hĺbky – dozviete sa, či je alebo musí byť práca baristu trvalo udržateľná, kde na ňu vziať peniaze a čo je jej pridanou hodnotou. Chystáte sa na výlet do Toronta? Nájdete tu tipy na kaviarenské povaľovanie v tomto meste.

_DSC3461

Talianske espresso rozdelilo kávových nadšencov 21. storočia na dva tábory. Výberová káva si však pomaly začína nachádzať miesto aj v životoch ortodoxných Talianov, a to práve vďaka inovatívnym podnikom ako je florentská kaviareň Ditta Aritigianale. V tomto čísle magazínu Standart nájdete okrem iného rozhovor s jej majiteľom Francescom a baristkou Jessicou. Taktiež si v ňom môžete prečítať príbeh Jany Bukovinovej, Slovenky, ktorá si v Paríži otvorila kaviareň Thank You, My Deer a nájdete tu aj kávovú mapku a tipy na tie najlepšie kaviarne v Amsterdame.

_DSC3482

Kanvice, dekantery, filtre, lyžičky, teplomery, váhy… Vo svete kávy sa skrýva obrovské množstvo nástrojov, pomôcok a rôznych druhov príslušenstva, na ktoré sa v práci spolieha nejeden barista, pražiar či bežný kávový nadšenec. Ak sa chcete o týchto veciach dozvedieť viac, odporúčame toto číslo 🙂 Okrem toho v ňom nájdete rozhovor s Charlotte Malaval, jednou z najznámejších tvárí vo svete kávy, či mapku kaviarní v Mexico City.

_DSC3516

“V roku 1907 malo Japonsko prvé kaviarenské reťazce na svete. Nazývali sa Café Paulista podľa Sao Paula. Čoskoro vznikli desiatky kaviarní, ľudia sa tam chodili zoznamovať s tým, čo sa deje vo svete. Dozvedeli ste sa tam nielen o káve, ale pozorovali ste ľudí. Kaviarne hrali veľkú rolu vo vzdelávaní a boli považované za demokratické miesta. Učili ste sa tam otvorene diskutovať s ľuďmi, ktorí neboli ako vy.” Ak vás zaujíma, ako to je s kávou v Japonsku, prečítajte si zaujímavý rozhovor s antropologičkou Merry Whiteovou v piatom čísle magazínu Standart.

_DSC3474

Chcete vedieť všetko o alternatívnych metódach prípravy kávy? Chemex, V60, AeroPress či French press, ak vám tieto pojmy niečo hovoria a chcete sa o nich dozvedieť ešte viac, odporúčame toto číslo. Okrem toho v ňom nájdete aj tipy na kaviarne len v toť neďalekej Budapešti a rozhovor s majiteľom Espresso Embassy, jednej z najlepších kaviarní v tomto meste.

_DSC3512

_DSC3493

Pohodlne sa usaďte, dajte si dobrú kávu a k nej Standart. Dozviete sa kopec zaujímavostí o káve, kávovej kultúre a ľuďoch, ktorí ňou žijú.

_DSC3502

V našich bratislavských kníhkupectvách na Obchodnej a v Cubicone teraz nájdete aj staršie vydania Standartu. Ak vám niektoré chýba, môžete si doplniť zbierku.

_DSC3453

 

Foto: Martina Cimermanová

Standart nájdete v našich kníhkupectvách v Bratislave, Košiciach a Poprade, na webe Standart a na ich Facebooku 

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora