blog

Napozerajte si filmy od režiséra Blade Runnera 2049

utorok 3. októbra 2017 11:41
Ut 3.10. 2017 11:41

Už tento štvrtok sa do kín dostane jeden z najočakávanejších filmov tohto roka - Blade Runner 2049. Tiež horíte napätím, ako filmári zvládli nadviazať na kultový film Ridleyho Scotta spred vyše tridsiatich rokov? Pozrite si aspoň jednu snímku od jeho nového režiséra ;-)

Adaptácia románu Snívajú androidi o elektrických ovečkách? od Philipa K. Dicka sa nezmazateľne zapísala do histórie filmového sci-fi a určite aj z tohto dôvodu sú na pokračovanie Blade Runnera kladené veľké nároky. Pôvodný príbeh nájdete v našej ponuke aktuálne ako audioknihu, no pripravuje sa aj nové knižné vydanie v češtine  alebo sa potešte anglickou knižkou 😉

Filmovú novinku režíroval jeden z najtalentovanejších kanadských režisérov súčasnosti Denis Villeneuve. Dohliadal naň aj samotný Ridley Scott ako producent, za kameru sa postavil kameraman Roger Deakins (Vykúpenie z väznice Shawshank, Čistá duša, Fargo) a pred kamerou uvidíme aj pôvodného hrdinu z originálu, Ricka Deckarda s tvárou Harrisona Forda.

Sú to všetko kvalitní filmári, ktorí majú svoje remeslo v malíčku a mali by byť tak zárukou skvelého filmového zážitku. Čo nám títo páni pripravili sa však dozvieme až v kine. Poďme si preto dovtedy priblížiť pár zaujímavých filmov Denisa Villeneuvea, ktorými si môžeme skrátiť čakanie na jeho nový film:

Zmizení

Nočnou morou pre každého rodiča je strata dieťata. Príbeh dvoch šesťročných dievčatiek, ktoré sa stratili rodičom pri chvíľke nepozornosti, rozohráva nervydrásajúci filmový zážitok. Čas neúprosne beží, minúty sa menia na hodiny a detektív Loki nemá okrem jediného podozrivého v rukách takmer nič. Čo by ste ako rodič boli ochotný spraviť, aby ste našli svoje deti?

Vychutnajte si precízne herecké výkony Jakea Gyllenhaala, ktorý napozerával stovky hodín policajných výsluchov a Hugha Jackmana, ktorý si prešiel desiatkami spisov otcov, ktorí trpeli v podobných prípadoch nespavosťou. Prirátajte si ťaživú atmosféru jesene a máte ideálny film na sychravé jesenné počasie.

Sicario: Nájemný vrah

Filmový rok 2015 odštartoval zaujímavý fenomén – záujem divákov o tematiku drogových kartelov. Najprv to bol Narcos, príbeh o vzostupe a páde Pabla Escobara z dielne Netflixu. Na jeseň prišiel prídavok v podobe filmového Sicaria a boji tajných amerických služieb proti mexickým kartelom. V príbehu vidíme detailný, až intímny pohľad na agentku FBI, ktorá nikdy neopustila hranice Štátov a je zvyknutá všetko robiť podľa predpisov. Je nemilosrdne hodená do vody pod dohľadom dôstojníka operačnej skupiny, ktorému pre dosiahnutie výsledkov v boji proti bielemu prášku nerobí problém zašpiniť si ruky a ohýbať predpisy podľa potreby. A kto je ten záhadný Latinskoameričan s tvárou Benicia Del Tora, ktorý ich nesutále sprevádza?

Prevoz drogového bosa z Mexika na základňu v USA patrí k vrcholom filmu, kde sa snúbi dokonalá kamera s dunivou hudbou Islanďana Jóhanna Jóhannssona, dokresľujúcou nebezpečnú atmosféru.

(Náš tip: Ak ste už stihli dopozerať najnovšiu sériu Narcosu, Sicario bude skvelou nadstavbou, ktorá vám skráti čakanie na nové časti.)

Příchozí

Po temne a dramaticky ladených filmoch Villeneuve potreboval zmenu a chcel natočiť niečo optimistické. Už ako malý chlapec sníval, že natočí sci-fi a posledné roky hľadal príbeh, ktorý by ho oslovil. Po prečítaní poviedky Príbehy vášho života od Teda Chianga rozpoznal potenciál príbehu a pustil sa do práce. Film, ktorý sa zaoberá príchodom neznámej mimozemskej rasy na planétu Zem, má bližšie ku komornejšiemu Kontaktu Roberta Zemeckisa než k akčným blockbusterom typu Deň nezávislosti.

Villeneuve týmto snímkom opäť preukázal, že ide o veľmi zaujímavého tvorcu a na ďalších pár rokov sa upísal svojmu milovanému sci-fi žánru, keď po Blade Runnerovi 2049 bude režírovať aj adaptáciu Duny (!!!) od Franka Herberta. Odjakživa bol veľkým fanúšikom príbehov a aj preto dal prednosť ich režírovaniu pred kariérou vo vede. „Vždy som mal rád dobré príbehy. Už ako malý chlapec som miloval tú bublinu, do ktorej som sa mohol uzavrieť ako knihomoľ pri čítaní kníh,“ spomína na svoje detstvo a vy sa už určite tešíte na Blade Runnera 2049.

Preto vám prinášame v spolupráci s filmovou distribučnou spoločnosťou ITAFILM súťaž o 5 lístkov na premietaniu filmu do kinosál CINEMAX, kdekoľvek na Slovensku  🙂 Stačí v komentári pod týmto blogom najneskôr do piatka 6.10. napísať do komentára pod tento článok odpoveď na otázku:

Ktorá je vaša najobľúbenejšia sci-fi kniha?

Víťazov budeme kontaktovať v týždni od 9.10. priamo na ich e-mailovú adresu. Držíme palce!

Vladimír Blažek

Články autora