blog

LookBook #11: Najlepšie knižné darčeky

streda 8. novembra 2017 14:12
St 8.11. 2017 14:12

Najkrajším darčekom sú knihy, na tom sa snáď zhodneme :) Vybrali sme pre vás tituly, ktoré potešia vás aj vašich najbližších a rozdelili ich do kategórií, aby sa vám lepšie a rýchlejšie vyberalo.

Všetky tieto špeciálne kolekcie nájdete na našom webe. Inšpirujte sa:

Pre najmenších sú tu napríklad Zvieratká z abecedy. V knižke plnej veselých básničiek sa deti zoznámia s pruhovanou zebrou, s barančekom Neposedkom aj so žirafiačikom, čo ľúbi čokoládu, s pandami fešandami, so zatúlaným sloníkom a s inými zvieratkami. Na konci knižky sa všetky ukryli do hádaniek. Kto v nich zvieratká objaví, bude dobrý kamarát aj s abecedou. Viac tipov pre deti do 6 rokov nájdete tu.

_DSC6418

Pre deti do 12 rokov sme vybrali krásne knihy, ktoré potešia, pobavia aj poučia. Vo výbere je napríklad Kúzelníkov slon, Ako maliari vidia svet či Lišiak Pax, dojímavý príbeh o cene za vojnu a o sile priateľstva.

_DSC6436

Nová kniha od tvorcov fenomenálneho atlasu Mapy manželov Mizielinskich! V knihe Pod zemou / Pod vodou sa zoznámiš s tajomstvami podmorského i podzemného sveta. Nájdeš v nej jaskyniarov i baníkov, potápačov i výskumníkov. Nahliadneš do podzemných nôr a skrýš, vypravíš sa do jaskynných labyrintov a zostúpiš na dno najhlbšej bane sveta. Objavíš nádherné farebné ryby, morské obry a prečudesné hlbinné tvory. Vyskúšaš si historické ponorky, ponoríš sa do podmorskej studne i k vraku Titanicu. Obrovské ilustrácie a výkresy plné detailov ťa povedú čoraz hlbšie a hlbšie, od slnkom prežiarených koralových útesov až po najhlbšie tmavé a chladné miesta oceánov či priamo do horúceho zemského jadra.

_DSC6533

Najmä o láske, ale aj o priateľstve, ťažších chvíľach a problémoch. O čom najradšej čítajú tínedžerky? Napríklad majú rady Vraniu šestku. Šesť nebezpečných vyvrheľov. Jedna neuskutočniteľná úloha. Leigh Bardugo vytvorila svojimi románmi z univerza Griša nezabudnuteľný a jedinečný svet, ktorý sa okamžite zaradil medzi najčítanejšie a najuctievanejšie svetové fantasy série ako Trón zo skla, Tieňolovecká sága, Selekcia. Toto je povinná YAzda pre všetkých fanúšikov fantasy!

_DSC6360

Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? Patrick Ness patrí k najtalentovanejším autorom súčasnosti. V románe Niečo viac búra hranice medzi žánrami a otvára tínedžerskú literatúru všetkým vekovým kategóriám. Dobrodružstvo, napätie a iné svety. O čom najradšej čítajú tínedžeri?

_DSC6392

Ak hľadáte darček pre mamu, vybrali sme pre vás zopár tipov, ktoré by vám mohli ušetriť čas a námahu. Okrem iných knižných noviniek, je tam aj Dcéra močiarneho kráľa. Autorka priznáva inšpiráciu Andersenovou rozprávkou Dcéra močiarneho kráľa, ktorú si prispôsobila a zmodernizovala a úryvky z ktorej uvádzajú takmer každú kapitolu knihy. Krimi príbeh nadchol čitateľov na celom svete a bestseller doteraz vyšiel v 21 jazykoch. U nás ho vydalo vydavateľstvo Slovart.

_DSC6353

Krimi, ale aj pohľad na americkú robotnícku triedu, či ruské poviedky. Čo darovať otcovi, čím ho potešiť? 🙂 Napríklad takou Ruzkou klazikou. Dramaturg Slovenského národného divadla Daniel Majling, autor výborného komiksu Rudo, sa predstavil poviedkovou tvorbou. Jedna z najvtipnejších kníh tohto roka!

_DSC6377

Vybrali sme pre vás aj knihy, ktoré môžete s čistým svedomím venovať babke a my vieme, že ju potešia. Historická romanca od obľúbenej autorky Jany Pronskej, parádny Herbár, prvý diel trilógie o Mediciovcoch, silný príbeh o fascinujúcom a tajomnom živote jednej z najžiadanejších žien histórie z pera uznávaného spisovateľa Paula Coelha, či výborná kniha Súmrak dňa od čerstvého nositeľa Nobelovej ceny.

_DSC6411

História, geografia aj príroda. Čo by sa hodilo pod stromček dedkovi? Kniha V zajatí geografie vychádza v dvoch desiatkach krajín a sprevádza ju povesť výnimočného sprievodcu modernými dejinami, ktorý na relatívne malej ploche zhrnul to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť o súčasnom svete. Okrem nej by dedka mohla potešiť aj klasika od Arthura Conana Doyla, výborný Sprievodca lesom či obľúbený John Grisham.

_DSC6441

Každý máme iný čitateľský vkus. Kým si niekto najradšej oddychuje pri nenáročnom čítaní, sú čitatelia, ktorí hľadajú knihy, o ktorých môžu rozmýšľať aj dlho po prečítaní. Ak máte radi knihy pre náročnejšieho čitateľa, tu nájdete to pravé. Do výberu sme zaradili napríklad román Na konci samoty – výborné čítanie o prekonávaní straty a samoty a o otázke, čo sa v človeku nezmení za žiadnych okolností. Román o veľkej láske. Dojímavá, smutná, pútavá, silná kniha, ktorá si zaslúži, aby sa o nej vedelo a aby nezapadla v mori priemerných noviniek.

_DSC6474

Aké knihy sa hodia pre celú rodinu? Napríklad Prostonárodné slovenské rozprávky. Ťažko by sme si dnes vedeli predstaviť slovenskú literatúru bez tejto knihy. Vyrástli na nich celé generácie mladých čitateľov, podnecovali ich fantáziu a unášali ich do bájnych svetov. Vydáva vydavateľstvo Tatran. Okrem toho odporúčame aj Ilustrovanú ústavu Slovenskej republiky, Malú knihu hygge či Úžasné Slovensko od Filipa Kuliseva.
_DSC6309

Okrem toho, že vám radi poradíme dobré knižky pre vás a vašich najbližších, k nákupu vám u nás na webe aj v kníhkupectvách pribalíme naše knižné nálepky na darčeky 🙂

_DSC6541

A aby sme nezabudli, je tu ešte niečo pre tých, ktorí si nechávajú nákupy na poslednú chvíľu 🙂 Nechce sa vám čakať, nestíhate, nemáte ani o minútu času nazvyš? Presne pre vás sú tieto tipy na darčeky, ktoré potešia hneď a zaraz!

_DSC6605

Šťastné a veselé!

_DSC6449

 

Foto: Martina Cimermanová 

Viac knižných tipov nájdete na našom webe. 

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora