blog

Martinusáci odporúčajú: Knižné tipy z Bibliotéky

štvrtok 30. novembra 2017 19:29
Št 30.11. 2017 19:29

Sme radi, že sme sa s vami mohli tento november opäť stretnúť na najväčšom knižnom veľtrhu Bibliotéka. Mnohí ste naozaj so záujmom vyberali darčeky pre vašich blízkych - ale aj sami pre seba ;-) a my sme s vami radi podebatovali a poradili to najvhodnejšie. Tento rok sme však rozšírili naše "knihoradcovské" poslanie ešte o jeden výmysel: špeciálny stolík s tipmi od našich kolegov.

Ak ste sa nestihli pristaviť pri našom stolíku, nech sa páči – inšpirujte sa aspoň takto virtuálne 😉 A ak by ste potrebovali ďalšie tipy na darčeky, pripravili sme pre vás tento špeciálny výber.

Tomáš Ulej, vedie tím vývojárov:

MASO – VTEDY NA VÝCHODE
Napínavý príbeh z mafiánskych čias na Slovensku, výborne napísané, debut autora, o ktorom isto ešte budeme počuť.

RUZKÁ KLAZIKA
Pre mňa jedna z najvtipnejších kníh v slovenskej literatúre za posledných desať rokov.

Ivan Janík, stará sa o knižnú ponuku kníhkupectva v Bratislave na Obchodnej ulici:

TO
Nebojte sa hrúbky a pustite sa do toho najlepšieho, čo horor môže ponúknuť. King sa vám odmení neuveriteľne silným príbehom, ktorý odsýpa jedna radosť, až kým to nedočítate do konca. Temná kniha s množstvom mrazivých momentov, ale zároveň je to veľmi krásna záležitosť, ktorú treba čítať a ľúbiť!

SEDEM KRÁTKYCH PREDNÁŠOK O FYZIKE
Jeden z najkrajších nebeletristických textov, aké môžete v súčastnosti čítať a vôbec nevadí, ak nemáte radi fyziku. Je to zrozumiteľné, zaujímavé a príjemne rušivé. Rovelli to naviac napísal tak krásne, že ide skôr o precítené vyznania lásky k fyzike, čo sa môže zdať na prvý pohľad ťažko predstsaviteľné, ale je to tak.

KU-KLUX-KLAN
Skvelá reportáž a parádna sociologická štúdia o tom, ako sa vyvíja a transformuje spoločnosť/organizácia, ktorá má hlboko zakorenený rasizmus a celé jej dejiny sú plné krvi a násilia. Už to nie je len o skupine agresívnych živlov s nenávistnými prejavmi. Vo veľkej miere pribudlí bežní ľudia sklamaní životom, rétorika stále obsahuje silný rasizmus a nenávisť, no zmenila sa do uhladenejšej a rafinovanejšej podoby o narúšaní našej kultúry, zvykov, kresťanských tradícií a hodnôt. Každopádne je jedno či sa tá skupina nazýva Ku-klux-klan, alebo sa skrýva za parlamentú stranu, silné paralely a spoločné prvky nájdeme všade. Temný a v niektorých častiach veľmi mrazivý text.

Jana Šlinská, eventová manažérka:

NA KONCI SAMOTY
Na konci samoty je výborný román o prekonávaní straty a samoty a o otázke, čo sa v človeku nezmení za žiadnych okolností. Román o veľkej láske. Dojímavá, smutná, pútavá, silná kniha, ktorá si zaslúži, aby sa o nej vedelo a aby nezapadla v mori priemerných noviniek.

HANA
Výborne napísaná a spracovaná téma druhej svetovej vojny, na ktorú sa autorka pozrela inak, ako to poznáme z mnohých kníh s touto témou. Príbeh vychádza zo skutočných udalostí a otvára otázky lásky, zrady, viny a neviny, výčitiek, predsudkov a utrpenia.

Kristína Stankovianska, produktová manažérka:

VLK A DÝKA
Kratší rozsah, menej postáv, jednoduchší prípad.. nevadilo. Nielen Barbarič, ale najmä Červenák zvládol aj ďalší (domáci) prípad na výbornú a dokazuje, že vo svojom remesle nemá u nás konkurenciu. Poctivo zapracované historické reálie, dynamicky odsýpajúci dej či svojské charaktery postáv a (najmä) brisknosť v ich vyjadrovaní sa, robia aj z piateho prípadu spod Sitna zážitkové čítanie.

KRUTÁ ROZLÚČKA
Connelly nemá slabú knihu; jeho detektívky totiž odrážajú poctivú vyšetrovateľskú prácu. A tak, ako sa jeho Harry Bosch nikým a ničím nenechá pri pátraní po pravde zdržovať, ani on nezapĺňa stránky zbytočnými opismi, postavami či myšlienkami. V najnovšom losangelskom prípade dokazuje, že krutá rozlúčka nemusí nevyhnutne znamenať krutý koniec. Či..?

CHLAPEC, VTÁČIK A TRUHLÁR
Dojemný a čarovný príbeh, v ktorom nám zdanlivo obyčajné bytosti pripomínajú, že dobro a ľudskosť vo svete ešte existujú. Táto nenápadne krásna ňuňu knižka v sebe skrýva vnútornú silu a pri jej čítaní vás naplno vtiahne do svojho magického sveta, z ktorého nechcete von – ani/najmä ak ste dospelí 🙂

Monika Pálešová, produktová manažérka:

CHATRČ
Jedinečný príbeh pre “hľadajúcich”. Knižka sa zo začiatku číta ťažšie, no ak vytrváte, neoľutujete. Na 200 stránkach nájdete všetko: smútok (padne aj nejaká tá slza), bolesť, odpustenie, nádej a taktiež pochopenie (života, seba?). Jednoducho príbeh, ktorý sa dotkne vášho srdca a už v ňom zostane.

SPRIEVODCA LESOM
Prechádzky lesom, čerstvý vzduch, vôňa stromov, listov, ihličia = upokojenie mysle a príval energie. Po dočítaní tejto knižky získate nielen množstvo poznatkov – autor vám ukáže, čo si všímať, čomu sa vyvarovať, prečo sú nočné potulky ešte krajšie, ale budete prírodu (celkovo) vnímať ešte intenzívnejšie.

ZÁREZY SMRTI
Že Divergenciu nič neprekoná? Opak je pravdou 🙂 V Zárezoch smrti sa napätie dá krájať i sekať zároveň (aj to romantické). Nádherná obálka, ešte krajší a vyspelejší príbeh, ktorý budete chcieť dočítať aj na úkor prebdenej noci. Už len čakať na pokračovanie.

Martina Naništová, produktová manažérka:

POD ZEMOU/POD VODOU
Táto netradične spracovaná obojstranná detská encyklopédia zaujme nejedno zvedavé dieťa a prevedie ho hlbinami zeme, jazier, morí i oceánov – často neviditeľným svetom rastlín, zvierat i ľudí – svetom prírody i techniky. Odporúčam 🙂

DRŽ MA KEĎ PADÁM
Smutný a zároveň krásny príbeh súrodencov – o ich vzájomnej láske, súdržnosti a sile bojovať s vlastným osudom. Osudom, ktorý si nevybrali…príbeh tínedžerov a (hlavne) pre tínedžerov, ktorý nás núti zamyslieť sa nad tým, čo v živote je naozaj dôležité. A možno aj prehodnotiť PRIORITY…

Róbert Zymbéri, marketingový analytik:

ELON MUSK
Cestovanie na Mars, elektrické autá, solárne panely. Tento človek je inšpiratívny vizionár aký na svete momentálne nemá obdobu. Ak si chcete prečítať viac o jeho živote, táto kniha vám poskytne toľko inšpirácie, že budete mať aj vy chuť zmeniť svet 🙂

Iveta Janíková, produktová manažérka:

ODSÚDENÍ PREŽIŤ
Kniha nemoralizuje, neobviňuje. Len dvíha varovný prst. A prosí! Prosí o to, aby sme sa zamysleli. Aby sme mohli prežívať prvé lásky a sklamania, vychovávať deti a tešiť sa z maličkostí. Oheň antisemitizmu sa môže rozšíriť kedykoľvek a kdekoľvek v ešte obludnejších rozmeroch. Každý skutok, každá myšlienka ho môže uhasiť, alebo rozdúchať. Je to len na nás!

451 STUPŇOV FAHRENHEITA
Geniálné, úžasné, nadčasové dielo. Jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Je to kniha o našich predstavách a túžbach. O našich slabostiach. O tom, čo sme a čo budeme. Stádovitosť a unifoma. Len či táto kniha nie je práve o nás. Zamyslime sa!

Monika Záborská, projektová špecialistka na oddelení e-kníh:

RYBY NEMAJÚ NOHY
Nádherná kniha, toto je pre mňa literatúra. Každú druhú vetu si môžete zapísať ako výrok a čítať ju aj niekoľkokrát, kým plne pochopíte jej zmysel . Hoci jeho kniha Letné svetlo a potom príde noc bola výborná, táto sa mi páčila ešte viac! Rozhodne odporúčam všetkým melancholikom, ktorí majú radi krásnu literatúru.

VESMÍR NA PLECIACH
Som veľmi rada, že autori si vyberajú pre tínedžerov aj zložitejšie témy na spracovanie. Pretože prečo by sme sa mali niekomu smiať za to, že je iný? Táto kniha má všetko, čo by mala kniha YOLi mať. Silnú tému, príťažlivé postavy stojace si za svojim, tínedžerský hnev, humor a hlavne, lásku.

STRÁŽCOVIA PRÍBEHOV
Povinná jazda pre knihomoľov o knihách. Nevšedný príbeh so zaujímavou zápletkou a známymi postavami, behanie po príbehoch s ufňukaným Wertherom, rozhovory so Šer Chánom, či ponúkanie na trhu odvar na šťastný koniec a úvodzovky v zľave 3 za 2 ma dostali 🙂

Lucia Janišová, redaktorka:

NÁHLE SAMI
Nezabudnuteľný príbeh zaoberajúci sa skúškou ľudskosti. Prináša pohľad na vzťah dvoch ľudí, ktorí spoločne odolávajú nebezpečenstvu pričom môžeme sledovať, ako sa postupne ich vzťah mení. Kniha je výnimočná práve tým, že nás núti zamyslieť sa nad tým, ako by sme sa my zachovali v rovnakej situácii. Otázkou ostáva, čo všetko dokáže človek urobiť pre záchranu svojho života.

NEZABÍJAJTE VTÁČIKA
Kniha, ktorá si rozhodne zaslúži uznanie! Nájdete v nej úžasne stvárnený vzťah otca a syna, množstvo múdrych myšlienok a postrehov z pohľadu nevinného dieťaťa. Dokonalý príbeh, krásne vykreslené postavy, téma morálky a omnoho viac na vás čaká v knihe Nezabíjajte vtáčika.

Ivana Jungová, finančná manažérka:

POD SNĚHEM
Žena v úlohe matky, sestry, dcéry, milenky…. Autorka nám cez svoj príbeh nastavuje zrkadlo, pohľad doň nie je občas príjemný, ale aj vďaka tomu je príbeh ľahko uveriteľný a rýchlo sa číta. Po dlhom dni podľa mňa dobrá voľba, ak si chcete prečítať knižku a mať pocit, že vám autorka rozumie.

Michal Meško, CEO:

KLUB NENAPRAVITEĽNÝCH OPTIMISTOV
Krásna kniha o hľadaní svojho miesta, keď keď ste svoje pôvodné hniezdo museli opustiť, o pevných i krehkých priateľstvách, ktoré pri tom vznikajú a o ľudských príbehoch, za ktorými je často viac ako sa na prvý pohľad zdá. Jedna z tých kníh, kde si niektoré vety čítate trikrát, pretože vychutnať si ich iba raz nestačí.

HOMO DEUS
Hľadanie šťastia, nesmrteľnosti a zmyslu bytia na prahu doby mašín, dát a umelej inteligencie. Harariho prechádzajúca (tiež skvelá) kniha Sapiens sa pozerá do minulosti ľudstva – od jeho vzniku až po súčasnosť. Táto novinka, s podtitulom Stručná história zajtrajška, sa snaží poodhaliť, kam ľudstvo bude kráčať ďalej. Chvíľami vami prejdú zimomriavky, no kontext, ktorý kniha ponúka na vnímanie sveta okolo nás, je veľmi obohacujúci.

Monika Zbínová, e-knižné oddelenie:

BLOG ZA MILIÓN
Je reálne mať úspešný blog na Slovensku? Kniha Blog za milión sa usiluje presvedčiť nás, že áno. Je to prvá samostatná kniha o blogovaní, ktorá u nás vyšla. Ak o blogovaní ešte len uvažujete alebo chcete existujúci blog posunúť na novú úroveň, bude kniha Blog za milión dobrou voľbou.

V PODSTATE SOM CELKOM V PORIADKU
Nejde o žiadny vážny sociálny román ani o dojímavú drámu. Je to skôr zábavné čítanie, ale nie prvoplánovo. Čudáckej Eleanor vám bude zo začiatku trochu ľúto, ale oveľa viac budete zvedaví, ako zvládne rôzne „projekty“, ktoré ju čakajú.

KOMU MOŽNO VERIŤ
Únos dieťaťa je otrepaná zápletka, no postava Dannyho miešala karty v odhadovaní toho, „kto je vrah“ až do úplného konca. Práve vo chvíli, keď všetky náznaky ukazovali na neho, stalo sa niečo, čo ma donútilo opäť pochybovať o jeho nevine. Komu možno veriť môže pokojne konkurovať trhákom ako Dievča vo vlaku či Stratené dievča.

Daniel Hrenák, programátor:

SILA ZVYKU
Je to sila, keď si na niečo zvykneš. Ale keď si od toho chceš odvyknúť alebo upraviť svoj návyk, netreba na to ísť silovo. Stačí dať do toho rozum, srdiečko a aplikovať rady z tejto knihy.

JA, PÚTNIK
Môžete teroristovi schvaľovať, že chce vyhubiť ľudstvo dosť nepekným spôsobom? V tejto knihe chvíľami aj áno. Keď s ním prežijete jeho detstvo, dospievanie a rozhodovanie v kľúčových okamihoch, môžete svojím uvažovaním prekvapiť sami seba.

Marian Zuziak, produktový manažér:

TWEETUJ S BOHOM
Prehľadné spracovanie otázok o Bohu pre mladých, plná grafiky a odpovedí na bežné otázky o viere. Jednoducho super.

PES RODU BASKERVILLOVCOV
Stará klasika v novom šate. Výborný preklad a krásne ilustrácie dotvárajú so starým príbehom super kombináciu.

Anna Porubcová, marketérka:

PÁN PRSTEŇOV
Nie som pravoverný fantasy fanúšik, ale tento príbeh je tak pútavý, plný opisov prírody a zároveň popretkávaný myšlienkami o vytrvalosti a vnútornej sile vôbec, že úspešne upokojí rozvírené myšlienky po namáhavom dni.

Juraj Šlesar, social media manažér:

ASTROFYZIKA PRE ZANEPRÁZDNENÝCH
Neil deGrasse Tyson je na Západe totálna hviezda a asi najznámejší popularizátor vedy vôbec. Má fascinujúci talent vysvetliť aj mimoriadne komplikované teórie spôsobom, ktorý pochopí úplne každý. A dokazuje to aj v tejto knižke, vďaka ktorej zistíte, že astrofyzika je vlastne fascinujúca a zábavná veda, ktorá vám o vesmíre povie všetko, čo ste kedy chceli vedieť.

Ivana Kendralová, projektová manažérka:

KNIHA O BALTIMORSKÝCH
Nebojte sa množstva strán tejto knihy, každá jedna stojí za to! Autor pútavým štýlom popisuje príbeh rodiny, ktorá mala navonok všetko, skutočnosť však bola úplne odlišná. Výborná kniha, ktorú som nedokázala pustiť z ruky a ešte dlho po dočítaní ani z hlavy.

CO BY MŮJ SYN MĚL VĚDĚT O SVĚTĚ
Fredrik Backman je výborný autor, u nás však žiaľ trochu nedocenený. Táto útla knižočka je súborom listov a odkazov jeho malému synovi, v ktorých sa mu snaží vysvetliť, ako funguje svet a čo je naozaj dôležité. Je to milé, vtipné a plné lásky.

Anna Porubcová

Články autora