blog

O knihách a ľuďoch #4: Patrik

pondelok 18. decembra 2017 09:33
Po 18.12. 2017 09:33

V rubrike O knihách a ľuďoch vám vždy posledný pondelok v mesiaci prezradíme o niekom z nášho kníhkupectva čosi viac ;-) Dostane 15 otázok. Niektoré o knihách, niektoré zo života. A dostane ešte jedno privilégium: odporučiť vám knihu, na ktorú bude nasledujúci týždeň zľava až 25%!

Každá láska ku knihám je iná. Ak sa vám pošťastilo a natrafili ste vo svojom okolí na ďalších jednotlivcov, ktorí viac či menej otvorene vyznávajú svoju lásku k literatúre – gratulujeme! Všimli ste si aj to, že každý z týchto ľudí má iný čitateľský štýl? Je to niečo ako životný štýl alebo charakter – každý ho má iný. Aj vy máte určite ten svoj 🙂 V Martinuse nás obdiv ku knihám všetkých spája, no nepochybne tu natrafíte na celú plejádu ľudí s rôznorodými čitateľskými štýlmi.

 

DSC_3452

Patrik je kníhkupec, ktorý už roky pracuje v našom košickom kníhkupectve. Okrem kníh, ktorých prečíta naozaj veľa, má rád seriály a divadlo. Občas kolegov prekvapí dobrým vlastnoručne upečeným koláčikom. A to nie je všetko, popri škole a práci ešte aj organizuje literárne stretnutia. Patrik by raz v živote chcel napísať knihu a my veríme, že to dokáže 🙂 Držíme mu palce!

 

 

 

 

 

 

 

1. Ideálne ráno…

Keď sa nemusím plašiť a pokojne vstať. Ideálne je, keď si môžem ešte v posteli čítať. Až potom sa pustím do vecí, ktoré mám naplánované.

2. Malá vec, ktorú by si chcel vo svojom živote zmeniť…

Chcel by som si prestať hrýzť nechty. Je to jeden z mojich najhorších zlozvykov.

3. Veľká vec, ktorú by si chcel v živote zažiť…

Je ich veľa, ale asi najviac by som chcel konečne napísať a publikovať knihu. Nemusí byť román, postačí novela. Ale na to je tiež potrebný čas a dávka trpezlivosti.

4. Najkrajší alebo najsilnejší zážitok so zákazníkom…

Mám ich viacero. Mňa vo všeobecnosti teší, keď dokážem niekomu vyhovieť a pomôcť. O to viac, keď si ma ľudia pamätajú a vypýtajú si moju radu aj pri ďalšom stretnutí.

5. Kniha, ktorú si čítal vo svojom živote prečítal najviackrát…

Pani Dallowayovú od Virginie Woolfovej. Zakaždým, keď ju čítam, ma udivuje jazyk, akým je napísaná. No a potom Dejiny lásky od Nicole Kraussovej. Tá je moja srdcovka.

6. Najväčší wow moment si zažil pri čítaní knihy…

Naposledy pri čítaní románu V orechovej škrupinke od Iana McEwana. Témou, ktorú spracuváva, aj jazyk, ktorý autor používa. No a potom ešte Nížiny od Herty Müllerovej. Mal som možnosť čítať ich v nemčine, to je iný zážitok.

7. Najviac času na čítanie mám vtedy, keď…

Snažím sa čítať vždy a všade. V autobuse, v parku, v kaviarni. Ak nemôžem čítať, tak volím audioknihy.

DSC_3459

8. Okrem kníh ma baví…

Divadlo a písanie, obom sa venujem od detstva a neviem si bez nich predstaviť svoj život.

9. Keď nie som v práci, tak…

Píšem, čítam knihu, pozerám seriály alebo sa venujem divadlu. A ešte z času na čas upečiem koláč.

10. Na mojej práci kníhkupca je najlepšie…

Že mám prístup ku knižným novinkám, ktoré si môžem poobzerať medzi prvými. A takisto, že môžem robiť to, čo ma baví a radiť ľuďom, aké knihy stoja fakt za to. A ešte že som v práci spoznal ľudí, ktorí ma majú radi a na ktorých sa môžem spoľahnúť.

11. Keby som mohol zmeniť jednu moju vlastnosť, tak by to bolo…

Som občas náladový, to si priznám.

12. Káva alebo čaj?

Oboje. Čaj môže byť hocijaký, rád skúšam nové príchute. A káva jedine s mliekom.

13. Kniha, ktorú som nedočítal…

Hlava XXII. Párkrát som sa o to už pokúšal a keď som o tom povedal kolegyni Franti, tá na mňa vypúlila oči so slovami: “To dočítaj!” Ešte tomu dám šancu.

14. Najsilnejší zážitok z detstva…

Ja som z dediny, väčšinu spomienok z detstva na dedine mám peknú. Ak by to mal byť zážitok spojený s knihami, tak to bude asi prvá návšteva knižnice. Mama ma odtiaľ nevedela dostať.

15. Najlepšie strávené Vianoce sú…

V kruhu mojich blízkych, keď si môžem poriadne oddýchnuť a niečo si prečítať a napísať. No a samozrejme, že najlepší darček pre mňa je kniha(y) pod stromčekom.

DSC_3420

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora