blog

12 najlepších kníh roka 2017 podľa Fantasyknihy.eu

streda 28. februára 2018 17:54
St 28.02. 2018 17:54

Pre milovníkov fantasy, ale aj young adult fantasy príbehov, pripravili redaktori z portálu Fantasyknihy.eur prehľad toho, čo im najviac zachutilov minulom roku. Ak ste po týchto knižkách ešte nesiahli, možno by ste sa mali porozhliadať ;-) A kto sa dočíta až do konca, natrafí na súťaž!

1. Pád světla – Steven Erikson

Autor Malazskej knihy Padlých priniesol už druhý diel Charkanaskej trilógie, odohrávajúcí sa tisíce rokov pred známou ságou. S takmer deväťsto stranami sa nejedná o žiadnu jednohubku. Odmenou je však príbeh epických rozmerov a obrovskej komplexnosti, ktorý tentokrát sleduje vznik a rozpad náboženstiev a civilizácie v Kurald Galain, občiansku vojnu medzi prívržencami Noci a Svetla, a ponúka tiež humor a nekorektnosť, množstvo filozofovania, a hlavne nové kúsky informácií k Malazskej knihe Padlých.

2. Projekt Kronos – Pavel Bareš

Projek Kronos je prvotinou mladého českého spisovateľa. Táto skoro šesťsto strán dlhá kniha nám ponúka už niekoľko krát omieľanú tému postapokalyptického sveta. Tentokrát ale z trochu inej perspektívy než predtým. Môže za to prevažne mierna vsuvka „mágie“, ktorá sa svetom preplieta. Dej sa skladá z niekoľkých rôzne prepletajúcich sa príbehov, ktoré nakoniec smerujú k spoločnému vyvrcholeniu. Spojením politiky, psychológie, ale aj boja, dokázal Pavel Bareš napísať príbeh, ktorý zasiahne na tých najcitlivejších miestach.

3. Na dvore z tŕňov a ruží – Sarah J. Maas

Prvý diel novej série od známej autorky Sarah J. Maas si nepochybne zaslúži svoje miesto v tomto rebríčku. Kniha s novou Férskou ríšou v sebe nesie pútavý príbeh a rôznorodé postavy, ktoré si zamilujete. Skvelá young adult kniha nesklame fanúšikov fantasy a romantiky.

4. Dvůr mlhy a hněvu – Sarah J. Maas

Dvůr mlhy a hněvu je druhým dielom série, ktorá medzi čitateľmi spôsobila veľký rozruch. Stovky nadšených ohlasov v konfrontácií s tými, ktorých kniha vôbec neoslovila. My sme sa zaradili medzi prvú spomínanú skupinu a s veľkým očakávaním sme sa pustili do druhého dielu. Autorka prelomila “prekliatie” druhého dielu, ktorý občas slúži iba ako vata a túto knihu považujeme za najlepší diel série. Napriek tomu, že je pomerne dlhá, vtiahne vás do deja a zhltnete ju aj za dva dni. Možno si tiež obľúbite postavy, ktoré prirastú k srdcu svojou realistickosťou a prepracovanosťou. Okrem toho vás samozrejme čaká nádherný fantasy svet a hneď niekoľko infarktových stavov, spôsobených dômyselnými dejovými zvratmi. A pozor – koncom mája sa chystá slovenské vydanie.

5. Nezkoušej na mě zapomenout – Petr Heteša

Petr Heteša patrí na poli českej sci-fi už k stáliciam. Každoročné čakanie na jeho knihu sa oplatilo aj tentokrát. Zamilovali ste sa do Baltimoru plného nanotechnologií a ľudí, ktorí sa kamarátia s počítačmi? Nedokážete si predstaviť, že by ste opustili tento vyspelý svet technológií a napriek tomu by to stále mohol byť skvelý príbeh? Omyl. Vitajte v Chincu. Nové pravidlá, nové miesta, nové tváre. Bude sa vám ale zdať, že tu žijete odjakživa…

6. Všichni ptáci na nebi – Charlie Jane Andersen

Geniálny a nepredvídateľne divoký príbeh dvoch dospievajúcich mladých ľudí bol zasadený do tak nespútaného a šialeného sveta, že sa vám budú objavovať možno aj hviezdičky pred očami. Zároveň však každá veta dáva dokonalý zmysel. Všetky vtáky na nebi sme si nekonečne obľúbili a nemôžeme urobiť nič viac, než ju odporučiť ostatným.

7. Povídky podivných – Ransom Riggs

Táto prekrásne graficky spracovaná knižka ponúka ešte jedno krátke nahliadnutie do sveta bestsellerovej trilógie Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Zbierka niekoľkých poviedok, bájok a rozprávok s charizmaticky nadprirodzenými motívmi určite zaujme nielen fanúšikov pôvodnej série. Pre pochopenie kontext vôbec nie je treba, takže Povídky podivných sú vhodné aj pre tých, ktorý sa s dielom R. Riggsa stretávajú prvýkrát.

8. Vrania šestka – Leigh Bardugo

Vrania šestka sa rýchlo vyšvihla medzi top novinky. Kniha je takpovediac taká Danyho dvanástka v podaní mladých a drzích zlodejov a zlodejok vo fantasy svete. Nechýbajú vtipné dialógy, mágia a akčné scény s bojom a naháňačkami. Kniha ponúka rôznorodé postavy a najmä obrovskú lúpež z nedobytného Ľadového dvora, k tomu krásne grafické spracovanie a výsledok jednoducho stojí za to.

9. Rytier siedmich kráľovstiev – George R. R. Martin

Meno George R. R. Martin vám určite nie je neznáme. Autor nám ponúka knihu plnú rytierov, intríg a dynamického čítania zo stredoveku. Žiadna romantika ani young adult príbeh s iritujúcimi postavami. Navyše nemusíte mať prečítané knihy zo série Pieseň ľadu a ohňa, aby ste mohli čítať túto knihu. Na druhej strane fanúšikovia kníh Georga Martina určite ocenia informácie zo sveta známej série. Tatran sa opäť postaral o krásne vydanie, ktoré je spolu s ilustráciami knihy pastvou pre oči.

10. Pomstitelia: Pyro – Brandon Sanderson

Akčná sci-fi séria Pomstitelia od Brandona Sandersona sa dočkala pokračovania, ktoré je rovnako „nadupané“, ako jej prvý diel – Metalurg. David a Pomstitelia sa vydávajú do Nového Babylonu, aby zvrhli ďalšieho epika, no do cesty sa im postaví nejedna náročná prekážka. Za peknou obálkou sa tak skrýva napínavý akčný príbeh, ktorý ubieha pekným tempom a navnadí čitateľa na záverečný diel.

11. Apolónov pád: Utajené orákulum – Rick Riordan

Pre fanúšikov (nielen) gréckej mytológie je tu prvá časť novej série Ricka Riordana, ktorá nás opäť prenesie do Tábora Polokrvných. Tentokrát však môžeme zabudnúť na polobohov, ale vžijeme sa do kože boha Apolóna, ktorý je vynikajúcim sprievodcom príbehu plného vtipu, mýtov a veľmi zlého haiku. Utajené orákulum je kniha, ktorá zaručene poteší malých aj veľkých. Rick Riordan opäť dokázal, že je majstrom svojho remesla.

12. Univerzita výnimočných: Skúška – Joelle Charbonneau

Na slovenský knižný trh sa dostáva séria Univerzita výnimočných s prvým dielom Skúška. Dynamický príbeh zo zničeného sveta v budúcnosti, v ktorom sú vodcovia krajiny vyberaní cez špeciálne Testovanie. V tomto Testovaní však ide o viac než o vedomosti, ide doslova o život.  Joelle Charbonneau vytvorila skúšky,  v ktorých na prežitie nestačí sila a obratnosť, treba používať aj rozum. Postavy nie sú iba čierno-biele, nikomu nemôžete veriť a kniha má pre čitateľa pripravených niekoľko nečakaných zvratov a prekvapení. Kniha v štýle Hier o život či Divergencie určite nesklame fanúšikov dystópie a akčného čítania.

 

 

 

 

Vyhrajte poukážku na knižky v našom kníhkupectve! Zapojte sa do súťaže na Fantasyknihy.eu najneskôr do nedele 4. marca. Viac o súťaži nájdete TU. Veľa šťastia!

 

 

 

 

Anna Porubcová

Články autora