blog

O knihách a ľuďoch #7: Ivka

pondelok 26. marca 2018 07:49
Po 26.03. 2018 07:49

V rubrike O knihách a ľuďoch vám vždy posledný pondelok v mesiaci prezradíme o niekom z nášho kníhkupectva čosi viac ;-) Dostane 15 otázok. Niektoré o knihách, niektoré zo života. A dostane ešte jedno privilégium: odporučiť vám knihu, na ktorú bude nasledujúci týždeň zľava až 25%! 

Každá láska ku knihám je iná. Ak sa vám pošťastilo a natrafili ste vo svojom okolí na ďalších jednotlivcov, ktorí viac či menej otvorene vyznávajú svoju lásku k literatúre – gratulujeme! Všimli ste si aj to, že každý z týchto ľudí má iný čitateľský štýl? Je to niečo ako životný štýl alebo charakter – každý ho má iný. Aj vy máte určite ten svoj 🙂 V Martinuse nás obdiv ku knihám všetkých spája, no nepochybne tu natrafíte na celú plejádu ľudí s rôznorodými čitateľskými štýlmi.

 

Ivka2Ivka Bednáriková pracuje dlhé roky v našom kníhkupectve v Martine. Okrem kníhkupeckej práce má na starosti a radosti aj moderovanie besied. Tie moderuje nielen v Martine, ale občas zaskočí aj do Popradu. Ivka má rada ľudí aj knihy a vo svojej práci to všetko pekne prepája. Jej snom je cestovanie a my jej v tom držíme palce. I keď, ak sa jej to podarí, veríme, že sa k nám potom vráti 🙂

 

 

 

 

 

 

 

1. Ideálne ráno…

Nedeľné, pokojné, neskoré, s časom na rozjímanie pri čiernom čaji a ak je priestor aj na pár stránok knihy, tak to je úplne najlepšie ráno na svete!

2. Malá vec, ktorú by si chcela vo svojom živote zmeniť…

Mať viac času na seba, to je taká malá-veľká vec.

3. Veľká vec, ktorú by si ešte chcela v živote zažiť…

Veľa cestovať, napríklad aj niekoľko mesiacov v kuse!

4. V kníhkupectve v Martine pracujem ako…

Kníhkupkyňa a tiež sa starám o besedy.

DSCF8115

 

5. Na mojej práci ma najviac baví…

Že zažívam každodenne radosť zákazníkov, či už malých, alebo aj dospelých, keď sa tešia z novej knihy, a odchádzajú od nás s radosťou, to je pocit na nezaplatenie! Veľký bonus mojej práce. A ešte dynamika, množstvo informácií, ľudia ako takí (aj kolegovia).

6. Ktorá kniha ťa v živote najviac ovplyvnila…

To sa jednoznačne nedá povedať, myslím, že som neustále formovaná všetkým, čo čítam. Ako dieťa som mala najradšej napínavé knihy, vyrástla som na Verneovkách, teraz je to skôr vážnejší žáner – svetová beletria, filozofickejšie veci. Nepohrdnem ani dobrou krimi knihou.

7. Kniha, ktorú som nedočítala…

Mám takú svoju osobnú, už to tak vyzerá, celoživotnú výzvu dočítať do konca Exupéryho Citadelu v českom vydaní. Fascinujúca kniha prešpikovaná krásnymi a silnými myšlienkami, veľmi koncentrovaná múdrosť! Čítam ju na pokračovanie už veľa rokov a nie som ani v polovici 🙁

8. Najčastejšie čítam…

Najčastejšie čítam. 😀 Večer, v noci, vo vlaku, po ležiačky, po sediačky.

9. Keď nepracujem, tak…

Rada sa stretávam s ľuďmi a keď je najlepšie, mám rada aj spánok 🙂

10. Keď nie som v práci, tak…

Väčšinou robím veci s ňou súvisiace.

11. Kniha, ktorá ma naposledy zaujala…

Veľmi sa ma dotkla Podstata všetkých vecí, mám rada Irvinga Stonea a jeho knihy, Stefánsson je moja srdcová záležitosť a jeho knihy čítam stále dookola, jeho najnovšia Veľké asi ako vesmír je opäť vynikajúca. Dinosaury na iných planétach, Kadareho Krvavý duben o nezmyselnom zabíjaní, Parfém bláznivého tance od Toma Robbinsa, zo slovenskej tvorby Vanda Rozenbergová a Zuzana Cigánová, Pavel Vilikovský a ešte mnohí iní.

12. Najmilšia príhoda so zákazníkom…

Och, tých je veľa. Je super, keď majú zákazníci podobný zápal pre knižný svet ako my, a milujem rozprávania o knihách – keď si vymieňame knižné tipy navzájom, alebo keď sa nám niekto zdôverí, ako mu kniha pomohla zmeniť niečo v jeho živote. Vtedy viem, že naša práca má zmysel a cítim sa vnútorne naplnená.

_MG_9983 copy

13. Káva alebo čaj?

Jednoznačne čaj, káve veľmi nerozumiem.

14. Najradšej relaxujem…

S čajom v jednej ruke a s knihou v druhej 🙂

15. Najobľúbenejšie jedlo…

Rada zjem všetko chutné, čerstvé, pripravené s láskou. Nejedávam iba kôpor a zajačiky.

 

Ivka3

 

Ivka vám odporúča Smäd po živote teraz s výnimočnou zľavou 25% zľavou! Objednajte si knižku cez www.martinus.sk 🙂
Zľava platí od 26.3. do 4.2.

PS: Zľava, žiaľ, neplatí v našich kamenných kníhkupectvách, ale kedykoľvek sa u nás zastavte. Budeme sa tešiť!

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora