blog

Chcete čítať viac? Skombinujte knihu a e-knihu

utorok 12. júna 2018 15:33
Ut 12.06. 2018 15:33

Poznáte to – čítanie milujete najviac na svete, ale stále si naň neviete nájsť čas. Niekedy si stačí len osvojiť nový návyk a zrazu to začne "odsýpať". Pri čítaní to platí tiež a my vám odporúčame skombinovať e-knihu a knihu. Vyskúšate plynulejšie čítanie? ;-)

Ráno ledva vstanete, idete do roboty, tam sa snažíte v zdraví s tromi kávami prečkať pracovnú dobu, a potom hurá domov ku knihe! Lenže tu prichádzajú na rad aj iné záujmy a povinnosti – posilka (lebo ide leto a nik vám nevyhovorí, že za štyri dni do dovolenky sa schudnúť nedá), umývanie riadov, varenie, žehlenie, venčenie psa, hladkanie psa, pozeranie filmu, venčenie psa, hladkanie psa, sem-tam nejaké dieťa 🙂 V panike rýchlo pred zaspaním prečítate pár strán a úfate si, že na druhý deň to už bude lepšie. Ako si tých pár minút navyše nájsť aj počas dňa?

 

Čitatelia sa dajú všeobecne rozdeliť na dve skupiny – tí, ktorí čítajú knihy a tí, ktorí čítajú e-knihy. Zarytý čitateľ papierových kníh sa málokedy nechá presvedčiť, aby si prečítal e-knihu a naopak. Pripravili sme však balíčky, v ktorých sa nachádza kniha a e-kniha toho istého titulu. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako úplný nezmysel – načo by som chcel mať ten istý titul aj ako knihu a aj ako e-knihu?

Hneď to vysvetlíme. Klasická tlačená kniha je ideálna na domáce čítanie, kde máte svoj pokoj a kde vás nič neobmedzuje (iba ak spomínané domáce zvieratá či deti – to už si však musíte vyriešiť sami ;-)). Čo si však takto prečítať knihu na ceste do práce v MHD, pri čakaní u lekára (ehm, tam by sme neraz dokázali prečítať nielen jednu knihu!), nenápadne na návšteve svokrovcov, alebo hocikedy, keď si tlačenú knihu zabudnete? Ak aj nemáte  k dispozícií čítačku, e-knihu si jednoducho viete stiahnuť do smartfónu, či tabletu. A ak si aj tlačenú knihu nezabudnete a stále ju nosíte so sebou, verte, že chrbát sa vám za dvojkilovú záťaž v kabelke navyše nepoďakuje…

 

A teraz k tomu, čo všetkých zaujíma najviac – koľko takéto kombinované čítanie stojí? E-knihu dostanete ku knihe za novinkovú zľavu. To znamená, že keď si prihodíte len euro – dve navyše, k tlačenej knihe dostanete aj e-knihu. Zatiaľ túto zľavu ponúkame len pri týchto knižkách, no ponuky v budúcnosti rozšírime (hurá!):

 

Daj mi tvoje meno

Môže vás pártýždňový vzťah poznačiť na celý život? Čo ak v sedemnástich rokoch prežijete tú najintenzívnejšiu skúsenosť, ktorá sa už nikdy nezopakuje? Daj mi tvoje meno je strhujúcim príbehom lásky, ktorá vzplanie medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, hosťom Eliových rodičov, počas jedného leta na slnečnej talianskej riviére. Obaja najskôr predstierajú ľahostajnosť, ale postupne ich čoraz viac pohlcuje vzájomná príťažlivosť – prerastajúca do posadnutosti aj strachu, fascinácie i túžby.

 

 

 

Zlodejka otcov

Keď sa zaľúbiš do muža s minulosťou a záväzkami, čakaj prekvapenia. Príbeh o láske s kvapkou tajomstva, nečakaným zauzlením, troškou pátrania a koncom, aký možno na začiatku nikto nečakal. Manželstvo je dobrý koncept. Aj v dlhoročnom vzťahu, ktorý nie je potvrdený na úrade, sa dá žiť kvalitne. Ten kúsok papiera a vedomie, že máme jedno meno, že sme jedna bunka, je dôležitý. Dáva pocit istoty a pokoja. Dá sa namietať, že mnohí si to tiež mysleli, a dopadli zle. Lenže vravíme o manželstve, ktoré vytvoria tí správni ľudia. Čo k sebe naozaj patria.

 

 

Zakázané ovocie

Ospalé prímorské mestečko Merham neponúka v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia veľa vzrušenia. Aspoň v očiach mladej Lottie a Celie, ktoré vyrastajú v jednom dome takmer ako sestry. Keď sa do Arcadie, veľkolepého sídla v štýle art deco, nasťahuje skupina bohémov, Lottie a Celiu priláka ich alternatívny spôsob života, taký poburujúci pre miestnych obyvateľov. Lenže to, čo sa v dome stane, má napokon tragické a trvalé následky pre všetkých. Teraz, takmer po päťdesiatich rokoch, Arcadiu renovujú a znova vyvoláva u Merhamčanov silné emócie. Ako sa dom prebúdza k životu, prebúdzajú sa aj tajomstvá pochované pred mnohými rokmi. A vynára sa otázka – môže človek uniknúť pred svojou minulosťou?

 

Milujem tvoje lži

Katarína nájde po smrti starej mamy v zaprášenom kufri list od otca, ktorého nikdy nepoznala. Rozhodne sa od základov zmeniť svoj dovtedajší život. Verí, že stretnutie s otcom konečne zlomí jej neradostný osud. Boris Klen ju pozve na večierok, kde chce dcéru predstaviť snobskej rodine a niektorým vybraným spolupracovníkom. Všetko však dopadne inak, ako si Katarína vysnívala. Kto má záujem na tom, aby dievča navždy zmizlo zo života úspečného podnikateľa?

 

 

 

 

Vyskúšajte kombinované čítanie a dajte nám vedieť, ako a či to ovplyvnilo vaše čitateľské návyky 🙂 

Monika Záborská

Monika Záborská pracuje v Martinuse na e-knižnom oddelení. Okrem e-kníh má však na starosti aj audioknihy, ktoré ju sprevádzajú každodenne počas cestovania. Nepohrdne však ani klasickými knihami, kávou a čokoládou.

Články autora