blog

O knihách a ľuďoch #10: Tomáš

pondelok 25. júna 2018 09:21
Po 25.06. 2018 09:21

V rubrike O knihách a ľuďoch vám vždy posledný pondelok v mesiaci prezradíme o niekom z nášho kníhkupectva čosi viac ;-) Dostane pár otázok. Niektoré o knihách, niektoré zo života. A dostane ešte jedno privilégium: odporučiť vám knihu, na ktorú bude nasledujúci týždeň zľava až 25%!

Každá láska ku knihám je iná. Ak sa vám pošťastilo a natrafili ste vo svojom okolí na ďalších jednotlivcov, ktorí viac či menej otvorene vyznávajú svoju lásku k literatúre – gratulujeme! Všimli ste si aj to, že každý z týchto ľudí má iný čitateľský štýl? Je to niečo ako životný štýl alebo charakter – každý ho má iný. Aj vy máte určite ten svoj. V Martinuse nás obdiv ku knihám všetkých spája, no nepochybne tu natrafíte na celú plejádu ľudí s rôznorodými čitateľskými štýlmi.

Tomáš Ulej u nás pracuje ako šéf IT oddelenia, práve vďaka nemu a jeho tímu máme pekný a funkčný web. Okrem toho sa už roky venuje písaniu (nielen) aforizmov. Vo vydavateľstve Kaliho Bagalu mu vyšli dve zbierky Ale a Bodaj Bi! a momentálne pripravuje tretiu, ktorá čoskoro vyjde pod názvom Žuvot. Tomáš ešte ako osemnásťročný založil projekt Zlatý fond denníka SME a momentálne sa venuje aj novému zaujímavému projektu Ľudo Slovenský, kde spolu s dobrovoľníkmi zbiera a digitalizuje ľudové piesne.

1. Ideálne ráno…

Vstať skoro a bez budíka, stihnúť krátky beh, raňajky aj kávu, aj si pri nej kúsok čítať a potom v pokoji začať pracovať. Ideálne však už asi z definície znamená, že sa to nikdy nestane 🙂

2. Malá vec, ktorú by si chcel vo svojom živote zmeniť…

Roky som písal články do novín, potom som prestal. A asi by som chcel zase začať.

3. Veľká vec, ktorú by si chcel ešte zažiť…

Stihnúť si zabehnúť aspoň jeden ultramaratón, kým mi ešte slúžia nohy a kĺby. Mám ho už roky vyhliadnutý – Laugavegur ultra maratón, 55 kilometrov nádherným Islandom, vrátane brodenia miestnej rieky, vyhasnutých sopiek… Už len natrénovať.

4. V Martinuse mám na starosti a radosti…

Web – to, čo vidíte, keď zadáte www.martinus.sk. A mám to šťastie, že sú to viac radosti ako starosti 🙂

5. Čo máš na svojej práci najradšej…

Keď niečo vymyslíme a ono to (pokojne na desiaty pokus) naozaj ľuďom zlepšuje život. Napríklad, že pri objednávaní knihy povie priemerný človek priemerne o jednu nadávku ročne menej.

6. Keď nepracujem, tak…

Čítam, píšem, behám, venujem sa rodine alebo spím 🙂

7. Kniha, ktorá mi zmenila život…

Bolo ich veľa, ale človek si zapamätá asi tú prvú – Orwell: 1984, niekde okolo jej dočítania sa lámu dejinné hranice medzi mojim detstvom a dospelosťou.

8. Najviac času na čítanie mám, keď…

Cestujem vlakom 🙂 Som dobrovoľne bezautový a cielene sa vyhýbam ponukám na odvoz – ísť domov na dedinu do Socoviec vlakom znamená štyri hodiny len pre mňa a knihu. To je luxus väčší ako limuzína.

9. Najlepšia kniha za posledné obdobie…

Som prelietavý čitateľ, takže kým to odpublikujete, už bude určite ďalšia najlepšia kniha, ale aktuálne Václav Pankovčín: Marakéš. Slovenská dedina a magický realizmus – to je neskutočne výbušná kombinácia, výborne som sa nasmial. Veľká škoda, že autor zomrel taký mladý.

10. Aforizmus považujem za…

Jeden z najpríjemnejších spôsobov, ako prežiť (to platí aj pre humor celkovo).

11. Píšem preto, lebo…

Sa nedá inak. Ak sa dá inak, tak to netreba písať 🙂 Asi preto píšem tak málo a krátko 🙂

12. Bratislava verzus Socovce…

Jedno je prehlučnené veľkomesto, druhé malá spomalená dedina. Oboje považujem za domov, ale inak sú to dva úplne rozdielne svety… ale aspoň mám neustále odkiaľ utekať a kam sa vracať.

13. Keby som nemusel tak…

Nekupujem oblečenie, nerozmýšľam o peniazoch, nezariaďujem byt, neriešim hypotéky, nepoznám slová ako sokel, doťahovačka, lexan, nepodávam daňové priznania a nechodím na poštu.

14. Káva alebo čaj?

Čaj nie je zlý, ale výrazne by mu pomohlo, keby si občas dal kávu.

Tomáš vám odporúča knihu Marakéš teraz s výnimočnou zľavou 25% zľavou! Objednajte si knižku cez www.martinus.sk. Zľava platí od 25.6. do 2.7.

PS: Zľava, žiaľ, neplatí v našich kamenných kníhkupectvách, ale kedykoľvek sa u nás zastavte. Budeme sa tešiť!

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora