blog

3 dôvody, prečo si nenechať ujsť návštevu Medveďoviec

pondelok 16. júla 2018 14:49
Po 16.07. 2018 14:49

Stretli ste sa už s menom Fredrik Backman? Tento nenápadný Švéd je vo svete veľká spisovateľská hviezda, na slovenskej scéne je však stále trochu prehliadaný. A podľa nás neprávom, pretože jeho romány patria v rámci svojho žánru k tomu najlepšiemu, čo za posledné roky vyšlo.

Po románoch Muž menom Ove, Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa a Tu žila Britt-Marie vychádza Backmanovi v týchto dňoch štvrtá knižka v slovenskom preklade – Medveďovce. Príbeh upadajúceho mestečka v lesoch, ktoré sa drží nad vodou len vďaka miestnemu hokejovému klubu, je výrazne dramatickejší než autorove predchádzajúce knižky. Zároveň však fanúšikovia po celom svete tvrdia, že ide o autorovu doteraz najlepšiu knihu. Nájdete v nej napätie aj lásku, ľudské hrdinstvo aj zlyhanie, túžbu po úspechu aj po bezpečí. Všetko zabalené do pekného autorského jazyka a vo výbornom preklade Márie Bratovej. Ideálne čítanie na pláž, k vode, na chatu v lesoch aj záhradku za domom.

A prečo si myslíme, že by Backmanove romány mali patriť k povinnej výbave každého správneho milovníka dobrej literatúry

1. Pretože jeho knihy sú pohladením pre čitateľskú dušu

Backman sa špecializuje na prózu, ktorú by sme mohli zaradiť do kategórie „feel-good“ románov. Teda príbehov, po ktorých prečítaní vám ostane úsmev na tvári a radosť na duši. A to je po všetkých tých brutálnych thrilleroch, krvavých detektívkach a náročných spoločenských románoch občas veľmi žiadaná čitateľská terapia.  😊

2. Pretože hrdinovia jeho kníh sú ľudia ako my

Či už ide o mrzúta Oveho, výstrednú Babičku alebo neistú Mayu, všetky Backmanove postavy sú ľudia z mäsa a kostí. Aj keď žijú iba na papieri. Kohokoľvek z nich si viete predstaviť v reálnom živote ako svojho suseda, spolužiaka či kolegu. Napriek ich obyčajnosti s nimi Backman však dokáže pracovať priam magicky a pripraviť im dobrodružstvá hodné správnych knižných hrdinov.

3. Pretože autor sám má život ako z akčného románu

Z vecí, ktoré autor o sebe poodhalil vo svojej útlej knižke Co by můj syn měl vědět o světě sme sa dozvedeli, že Fredrik Backman sám prežil veci, ktoré sa bežnému smrteľníkovi len tak nepritrafia. Napriek svojej plachosti sa v pomerne mladom veku dokázal vypracovať na úspešného spisovateľa, ktorý predáva milióny kníh po celom svete. Jeho žena je exotická cudzinka. Bol účastníkom rukojemníckej drámy pri prepade banky, počas ktorého ho dokonca postrelili. Uznajte, že toto by už vydalo na celkom slušný román.

Ak ste doteraz príbehom Fredrika Backmana nedali šancu, je najvyšší čas to napraviť. Autorovo majstrovstvo spočíva v schopnosti pútavo vyrozprávať príbeh, ktorý sa vám zaryje pod kožu. A Medveďovce sú toho výborným príkladom.

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora