blog

LookBook #13: Čítanie k vode

pondelok 2. júla 2018 11:08
Po 2.07. 2018 11:08

Leto je ideálne obdobie na pár vecí: oddych, prázdniny, dovolenky a samozrejme knihy. Či už patríte medzi tých, ktorí si na leto nechávajú náročnejšie čítanie, pretože zrazu majú na takéto knihy viac času alebo, naopak, radšej vypnete a oddýchnete si pri nenáročnej literatúre, my podporujeme všetkých čitateľov rovnako. Hlavne, nech máme všetci viac času na čítanie :)

Do plaviek nie je treba schudnúť, opáliť sa, ani inak zdokonaliť. Do plaviek sa treba obliecť. Aspoň tak tvrdí Eva Borušovičová vo svojej novej knihe. Pretože táto kniha je plná textov, ktoré mnohé veci odhaľujú a ponúkajú návod, ako preplávať životom, láskou, manželstvom, rodičovstvom, každodennými radosťami aj stratami. Popri hravých textoch sa občas čitatelia v príbehoch dostanú aj do vážnejších vôd politiky, verejného života a morálnych volieb, medzi hrdinov aj zbabelcov. No sú to texty, kde aj do tých najsmutnejších a najtemnejších hĺbok prenikne lúč hrejivého a láskavého slova. A dávajú odvahu. Ideálne letné čítanie.

Môže vás pártýždňový vzťah poznačiť na celý život? Čo ak v sedemnástich rokoch prežijete tú najintenzívnejšiu skúsenosť, ktorá sa už nikdy nezopakuje? Daj mi tvoje meno je strhujúcim príbehom lásky, ktorá vzplanie medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, hosťom Eliových rodičov, počas jedného leta na slnečnej talianskej riviére. Obaja najskôr predstierajú ľahostajnosť, ale postupne ich čoraz viac pohlcuje vzájomná príťažlivosť – prerastajúca do posadnutosti aj strachu, fascinácie i túžby. Úprimná, nesentimentálna pocta ľudskej vášni od oceňovaného autora Andrého Acimana, ktorú ste mohli už vidieť aj v slovenských kinách, vás určite očarí 🙂

Aké by to bolo leto bez nového Dominika Dána? Mnohí si to už nevedia ani predstaviť 🙂 O čom je tento List zo záhrobia? V roku 1990 sa začína nová éra v dejinách nášho štátu, staré socialistické štruktúry sa rúcajú, nastupuje demokracia so všetkými kladnými aj zápornými dopadmi na bežných ľudí, policajtov nevynímajúc. VB – Verejná bezpečnosť sa pretransformovala na Policajný zbor, ale otázka, kto ho bude tvoriť, vyriešená nie je. Stanú sa zo všetkých príslušníkov zo dňa na deň policajti? Čaká funkcionárov a politicky aktívnych príslušníkov odchod do civilu? Doplatia na nové zmeny aj skúsení renomovaní kriminalisti, ako je komunista Eduard Burger, alebo ich nový režim omilostí? Dilemu vyrieši osudové rozhodnutie novozvoleného prezidenta. Uvedie sa neuváženým, krátkozrakým činom – vyhlási širokú amnestiu. A viac si už budete musieť prečítať sami 🙂

Sebastiana Fitzeka slovenskí čitatelia spoznali pri knihách Balík a Terapia, teraz vyšiel vo vydavateľstve Tatran jeho tretí triler. Príbeh Pasažiera 23 sa opiera o jedinečný nápad. Sebastian Fitzek našiel miesto, z ktorého niet úniku, ale kam sa ani nikto tak ľahko nedostane. Páchateľ teda musí byť na lodi a vyšetrovateľovi zostáva len málo času, aby ho našiel. Autor hneď od začiatku rozohráva viacero zápletiek, ktoré mu umožňujú udržať v celej knihe vysokú hladinu napätia. Nebol by to však Fitzek, keby nakoniec nebolo všetko inak. Kritiky sú k autorovi priaznivé, skúsite? 🙂

Mateja Adámyho možno poznáte zo slovenskej stand-up scény, teraz mu vo vydavateľstve Ikar vyšiel debut Šálka v prachu. Kniha je nefalšovanou sondou do duše komika, ktorý na otázky okolia často nemá odpoveď, ale aspoň sa ju snaží hľadať. Šálka v prachu obsahuje mnoho zaschnutých stôp: po detstve v Petržalke 90. rokov, platonickej láske k prvej slovenskej premiérke, nástupe a odchode z nadnárodnej korporácie či po nešťastnom štamgastovi malej krčmy v Plaveckom Petrovi. Autorov jazyk v sebe kĺbi spomienkový impresionizmus, presnosť vtipov rokmi ladených na klubových pódiách a svojráznosť úvah, vďaka ktorej je ojedinelým zjavom na domácom poli humoru. Kniha je plná krátkych textov, ktoré sa vyslovene hodia na dovolenkové čítanie.

Prečo prerobíte, ak sa skúsite hrať na realitného agenta? Čo stojí za silami, vďaka ktorým naletíme na sezónne zľavy a prečo sme ochotní cestovať hodinu, aby sme ušetrili pár eur? Prečo pri platení často cítime až fyzickú bolesť? To je niekoľko z mnohých otázok, ktoré si kladú autori knihy o ľuďoch, peniazoch a iracionalite, ktorá tomuto svetu vládne. K napísaniu svojej najnovšej knihy prizval svetoznámy behaviorálny ekonóm Dan Ariely komika a spisovateľa Jeffa Kreislera, výsledkom čoho je vtipná a poučná kniha o tom, čo robíme zle a prečo sme v tom takí tvrdohlaví. Kniha sa nevenuje iba míňaniu peňazí – rovnaké sily, ktoré vytvárajú našu finančnú realitu, ovplyvňujú aj iné dôležité veci v našich životoch: ako trávime svoj voľný čas, vnímame svoju prácu či milostný život.

Rozprávačkou románu Tá, čo sa vracia je trinásťročné dievča, ktoré sa vracia od svojich adoptívnych rodičov v meste, kde vyrastalo ako jedináčik, k svojej biologickej rodine s množstvom súrodencov a nedostatkom lásky a jedla na stole. Témami všetkých kníh Donatelly Di Pietrantonio sú rodinné vzťahy, definícia úloh, ktoré zohrávajú rodičia, deti, súrodenci, ale aj prostredie, ktoré ich obklopuje, opísané lyrickým, poetickým jazykom, ktorým odhaľuje často temné životné situácie a pocity. Donatella di Pietrantonio dokáže tento príbeh o vzťahoch matiek a dcér, zodpovednosti a starostlivosti vyrozprávať veľmi originálnym a expresívne silným spôsobom. Z tejto knihy na vás dýcha Taliansko a ak sa vám páčila Neapolská sága od Eleny Ferrante alebo Accabadora od Michely Murgie, tak určite skúste aj toto.

Najnovší román (na ktorý si čitatelia museli počkať až 7 rokov) americkej spisovateľky Nicole Krauss sa vo svete stretáva s veľmi pozitívnou kritikou. Nicole Krauss už dávno nie je autorkou pre davy, jej romány nútia čitateľa zapájať predstavivosť i intelekt, keďže dej je často posplietaný v niekoľkých líniách. Nie je tomu inak ani pri tejto knihe, ktorá v dvoch dejových líniách a ich dvoch hlavných postavách rozpráva o životných krízach a vyrovnávaní sa s nimi a o neutíchajúcej ľudskej potrebe hľadania niečoho, čo nás presahuje. Ak máte chuť na náročnejšie čítanie, skúste 🙂

Hanif Kureishi je dramatik a spisovateľ pakistansko-britského pôvodu. Jeho knihy sú pre úprimnosť výpovedí často pokladané za škandalózne, je nositeľom viacerých prestížnych literárnych cien a niektoré jeho knihy boli sfilmované. V slovenčine vyšli jeho romány Budha z predmestia, Intimita a Polnoc celý deň. O čom je jeho najnovšia kniha Vôbec nič? Slávny filmár Waldo je vo svojom londýnskom byte ako vo väzení. Medzi štyrmi stenami ho drží vek a zlý zdravotný stav. Frustrovaného chradnúceho muža opatruje jeho krásna – a mladšia – manželka Zee. Waldo však nadobudne podozrenie, že Zee ho podvádza s Eddiem, ktorý je im „vyše tridsať rokov viac než známym a menej než priateľom“. A tak musí konať. Je odhodlaný previnilcov odhaliť, potvrdiť si podozrenia a pomstiť sa.

Zadie Smith, jedna z najtalentovanejších súčasných spisovateliek, autorka románov Biele zuby či O kráse, napísala veľký spoločenský román pôvabne plynúci v rytme swingu. Ako sa stávame tým, kým sme? Naozaj dokážeme utiecť pred svojím pôvodom? Musíme tancovať na hudbu našich čias? Román Swing Time sa odohráva v Londýne, New Yorku a Západnej Afrike a je príbehom dvoch dievčat, ktoré snívajú o tom, že sa stanú tanečníčkami, ale len jedna, Tracey, má talent. Tá druhá premýšľa: o rytme a takte, o černošských telách a hudbe, o tom, čo tvorí komunitu a kedy je človek skutočne slobodný. Swing Time je románom o hľadaní šťastia na tých najnešťastnejších miestach a o smútku uprostred radosti. Je o rozhodnutiach, ktoré robíme, a o rozhodnutiach urobených za nás. Predovšetkým je to však príbeh o priateľstvách, ktoré nám dávajú smer, definujú nás a navždy nás menia.

Ďalšia detektívka na leto! Čitateľom, ktorí pozerajú seriál Bosch a ocenia poctivú, oldschoolovú krimi, sa určite bude páčiť aj najnovší literárny počin Michaela Connellyho Dve tváre pravdy. Harry Bosch stále pracuje v San Fernande. Má vyšetriť lúpežnú vraždu magistra a jeho syna vo vykradnutej lekárni. Zdá sa, že lúpež niekto nafingoval a vraždilo sa na objednávku. Vyšetrovanie Harryho zavedie na úplne novú drogovú scénu a oboznámi ho s novou drogovou epidémiou, keď ročne zomierajú tisíce Američanov na užívanie syntetických opiátov farmaceutických koncernov. Bosch zároveň rieši aj prípad sériového násilníka a vraha, ktorého kedysi dostal za mreže, no časom sa zmenili vyšetrovacie postupy a vzorka DNA teraz usvedčila z vraždy iného človeka. Spolu s Hallerom musia usvedčiť pôvodného páchateľa aj s jeho novými komplicmi a dopracovať sa k druhej tvári pravdy, ktorá môže človeka zničiť.

Pre Sofiu, „dievča s problémami“, je život bojom už od narodenia. Bojuje proti svojej rodine, blízkym, celému svetu. Nervózna, excentrická Sofia chodí vždy v čiernom a čierna je často aj jej nálada. Napriek tomu však fascinuje všetkých, ktorí sa s ňou majú možnosť stretnúť: sestrička sklonená nad jej postieľkou, kamarát z detstva, s ktorým sa hrá na pirátov, teta Marta žijúca v parížskom exile, rodičia uväznení v každodennosti.  Sofia vždy chodí v čiernom je originálnym románom-mozaikou, ktorý v desiatich samostatných, ale vzájomne prepojených poviedkach odhaľuje príbeh Sofiinho detstva a dospievania. Román o hľadaní vlastnej životnej cesty strohým štýlom a atmosférou pripomína poviedky Raymonda Carvera či J. D. Salingera.

A na záver kvalitná reportáž. Prvá absyntovka o Slovenku a od slovenského autora. Reportér a fotograf Andrej Bán pozná Slovensko ako vlastnú dlaň. Tridsať rokov brázdi jeho prašné i asfaltové cesty a popri tom spoznáva ľudí a ich príbehy. V jeho textoch výrazne cítiť pozorné oko fotografa, v jeho fotografiách zase presný postreh výborného rozprávača. Kniha Slon na Zemplíne je intímnym svedectvom o krajine i ľuďoch žijúcich svoje životy v dedinách a mestečkách ďaleko za horizontom všeobecnej pozornosti. Reportáže Andreja Bána z knihy Slon na Zemplíne sú pestrou freskou príbehov z krajiny, ktorú poznáme zo všetkých najmenej.

Fotila: Martina Cimermanová

Krásne leto želáme! 🙂

 

 

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora