blog

LookBook #14: Prečítané leto

utorok 10. júla 2018 10:44
Ut 10.07. 2018 10:44

Učitelia so smiechom vravia, že v septembri sa im do škôl a škôlok vracajú prázdne hlávky. Je to tak. Avšak straty, ku ktorým počas leta dochádza, sú veľmi veľké, a veru nie na zasmiatie. Na Slovensku sa o tomto veľa nehovorí, no vo svete je takzvaný „prázdninový útlm“ veľmi podrobne preskúmaný.

Ako sa ukazuje, každé prespaté leto má dlhodobý vplyv na ďalšie vzdelávanie dieťaťa. Preto v spolupráci s projektom Prečítané leto prinášame tento výber krásnych a kvalitných kníh pre deti a mládež.

Prázdninový útlm je veľká pliaga. Súvisí s tým, že cez leto deti stratia rytmus, ktorý školský rok má, a to bez ohľadu na to či sú v škole alebo v škôlke. Stratia zodpovednosti, nad ktorými bdiete aj vy. Je to tak aj preto, že rodičia – a mnohokrát ani učitelia – o ňom jednoducho nevedia. Alebo nad ním kývnu rukou, že to je vlastne samozrejmosť, veď deti si musia po školskom roku trochu oddýchnuť.

A deti teda oddychujú – ale pokiaľ nie sú v tábore alebo pokiaľ nemáte čas venovať sa im cez deň, nezvykne to končiť veľmi dobre. Zvykne to končiť pri priemerne sedemnástich hodinách telky za týždeň na rozdiel od šiestich hodín kníh za týždeň.

Áno, oddýchnuť si musíme všetci, o tom potom. Dôležité však je, že proti prázdninovému útlmu existuje veľmi jednoduchý – a stále oddychový – liek. Skutočne. Taký jednoduchý, až by sa vám možno nezdalo: presnejšie 4 až 6 prečítaných kníh za jedno leto.

Každých päť minút, počas ktorých drobcovi čítate z knihy, znamená približne 550 slov. Medzi nimi slová ako bračekovci, ňufáčik či surikata. Práve preto čítanie tak neuveriteľne rozširuje slovnú zásobu – knihy deťom dávajú slová, ktoré bežne nedostávajú od vás.

A čo so staršími deťmi? Buďte sami inšpiráciou a podeľte sa o svoje čitateľské objavy napríklad aj pri večeri, víkendových raňajkách či v čakárni u lekára. Ak máte doma nečitateľa, začnite najskôr s filmom natočeným podľa knižnej predlohy, no majte nablízku aj knižku. Dobrý výber filmu môže vzbudiť aj záujem o jej prečítanie 🙂

Viac informácií, knižných tipov a zaujímavostí nájdete na stránke projektu Prečítané leto. 
Výber pekných knižiek vhodných pre vaše deti nájdete na stolíkoch v našich kamenných kníhkupectvách a tiež online TU.
A ako prekvapenie k všetkým júlovým nákupom dostanete skvelý ilustrovaný zošit s nálepkami, ktorý vás skvele prevedie letnými čitateľskými zážitkami!

Foto: Martina Cimermanová 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora