blog

Tomski&Polanski: Podľa našej knižnice vidieť, že sme ilustrátori

pondelok 24. septembra 2018 15:30
Po 24.09. 2018 15:30

Tomski&Polanski sú výnimočnou ilustrátorskou dvojicou, ktorú tvoria dvaja veľmi talentovaní umelci: Ilona a Lukáš. Vyspovedali sme ich len pre vás, aby ste sa dozvedeli niečo zo zákulisia procesu ilustrátorskej tvorby, ako vznikali naše zberateľské záložky, české knihotričká a na aké nové ilustrácie od nich sa môžete tešiť.

Prvá otázka z kníhkupectva ani nemôže byť iná… Akú knihu, ktorú ste v poslednej dobe čítali, by ste odporučili ďalej a prečo?

Naposledy sme čítali Veľkého Gatsbyho z vydavateľstva Leda. Robili sme k tejto knižke veľa pekných ilustrácii. Takže keď vyjde, odporúčame si ju prezrieť a nechať na seba zapôsobiť starodávny príbeh aj s našimi – v tomto prípade – tajomnými obrázkami.

To je jedna z našich obľúbených kníh a ukážky, ktoré sme videli, sú nádherné! Prezradíte našim čitateľom, čo môžu od ilustrácií v knižke čakať?

Predstavte si tajomnú atmosféru, veľa symbolov, estetiku dvadsiatych rokov a k tomu množstvo emócií všetkých hlavných postáv… všetko je také hmlisté, ako spomienka na doby dávno minulé. Veľmi sa tešíme na vydanie.

Hovorí sa, že podľa zbierky kníh v knižnici spoznáš človeka. Ako vyzerá vaša knižnica?

Podľa našej knižnice je vidieť, že sme ilustrátori. Samé pekne kreslené kúsky, plné obrázkov s malým množstvom textu 🙂 Máme radi české, francúzske a vlastne celosvetovo populárne kreslené knižky od obľúbených autorov.

 

Ukážka tvorby ilustrátorskej dvojice Tomski&Polanski

 

Vašu prácu nájdeme na obálkach kníh, v časopisoch, na šnúrkach do topánok, kartách a teraz aj na našich záložkách, či českých knihotričkách. Na akom špeciálnom mieste, v akom priestore alebo na akej veci by ste radi videli svoje ilustrácie?

Jedným zo snov je preniesť naše ilustrácie do sôch alebo objektov a vidieť ich vo verejnom priestore – to by bolo krásne.

Ako vyzerá proces vašej tvorby a ako vyzeralo vytváranie knihotričiek či záložiek?

Najprv vznikne skica ceruzkou alebo tenkou čiernou fixkou na papier. Potom podľa tejto predlohy na papieri začne digitálna tvorba – najskôr ide o variant „na hrubo“ s farebnou paletou a približným rozložením obrázkov. Potom prepracovávame detaily. Finálnu ilustráciu vyexportujeme a posielame mailom. Niekedy robíme aj plagáty, ktoré potom v spolupráci s naším tlačiarom prenášame na papier.

 

České knihotričká – aj s motívom Premeny od Kafku

 

Máte na svedomí dizajn našich českých knihotričiek, ktoré sú s knižným motívom: Premena od Kafku, Harry Potter či Dávid a Goliáš. Prečítali ste všetky tieto knihy?

Keď to vezmeme za nás oboch spolu, tak asi áno 🙂

Aký bol prvý motív na české knihotričká, ktorý ste začali kresliť?

Prvým bol Dávid a Goliáš. Človek sa s tým Dávidom dokáže celkom stotožniť, keďže nie sme najvyšší 🙂

Zaslúžili ste sa o nový dizajn našich krásnych zberateľských záložiek. Ako dlho vám trvalo, kým ste vymysleli, ako bude vyzerať výsledný obraz, ktorý si poskladáme zo všetkých desiatich záložiek? A ako dlho trvalo nakresliť jednu záložku?

Bola to veľmi krásna práca, kresliť sériu je vždy výzvou a koncepčnou prácou – to máme radi. Tému úplne neprezradíme, aby bolo čo zbierať, ale ide o bytosti, ktoré milujú čítanie. Záložka nám zabrala niekoľko hodín, ale pri príjemnej práci ten čas uteká úplne inak.

 

Viac o zberateľských záložkách nájdete tu

 

Skúste nám dať aspoň nejakú nápovedu, čo môžu čitatelia a čitateľky čakať od výslednej záložkovej ilustrácie 😉

Predstavte si situáciu, v ktorej sa vám príjemne čítajú knihy. Okrem toho sa zíde viac tvorov, ktorí milujú príbehy. A budú čítať veľké veci… Ilustrácia tiež zobrazuje takú tú správnu knihomoľskú pohodu… 🙂

Čo sa týka knižnej ilustrácie, máte nejaký český alebo zahraničný ilustrátorský vzor?

Našimi vzormi zo zahraničia sú napríklad MalikaFavre, Tom Haugomat, Victo Ngai a mnoho iných. Z Čiech sú to všetci tí, čotvrdo pracujú na krásnych knihách, ktoré v súčasnosti vychádzajú. Je ichveľa a menovať ich by bolo nespravodlivé. Nechceme si totiž pohnevať priateľov,na ktorých by sme pri menovaní zabudli. 🙂