blog

Lenka Javorská: Pri kreslení zberateľských záložiek som myslela na všetkých knihomoľov

piatok 4. januára 2019 16:52
Pi 4.01. 2019 16:52

Lenka Javorská sa venuje ilustráciia grafickému dizajnu, pričom farby a štetce ju lákali odmalička. Vytvára snové a hravé obrázky, ktorými chce deťom a dospelým otvárať nepoznané svety. Spolu s umeleckou dvojicou Tomski&Polanski vytvorila ilustrácie zberateľských záložiek pre Martinus. My sme sa pýtali (nielen) na to, čo najradšej číta a ako sa jej záložky tvorili. :-)

Lenka Javorská

Si všestranná grafička, no zameriavaš sa predovšetkým na detskú ilustráciu. Ako sa ti tvorili naše záložky, ktoré mali netypické zadanie? Ako sa ti tvorilo s Martinusom?

Myslela som na všetkých tých knihomoľov, ktorí ich budú zbierať a veľmi som sa snažila, aby sa ani pri jednej nenudili a ešte k tomu si po desiatich mesiacoch zbierania povedali, že to naozaj stálo za to. S Martinusom sa mi pracovalo veľmi dobre. Vecne sme si spripomienkovali návrhy, čo nás posúvalo k lepšiemu výsledku. Mala som pocit, že sme od začiatku na jednej lodi 😉

Pracuješ často s fantáziou, s veľmi abstraktným ale o to farebnejším svetom, ktorý deti vidia oproti nám, dospelým, oveľa intenzívnejšie. Myslíš si, že ilustrácia môže byť nástrojom, čo ovplyvní (nielen) detských čitateľov?

Myslím si, že áno. Najmä u detí môže ilustrácia prebudiť záujem o knižku a príbeh. Nemala by byť príliš opisná, aby zostal priestor aj na vlastné úlety.

Ukážky detskej ilustrácie Lenky Javorskej

Kedy je podľa teba ilustrácia dobrá? Sú nejaké pravidlá, ako tvoriť, aby splnila účel?

Fíha… To si netrúfnem povedať… ale keď niekde vidím decká, ako nadšene listujú v knižke a popritom sa chichocú do rukáva, vtedy mám pocit, že to zafungovalo a je to dobré.

Ako ilustrátorka a grafička máš určite doma veľa kníh, nielen tie odborné. Aký najväčší knižný skvost máš doma v knižnici?

Monografiu českého grafika a básnika Bohuslava Reyneka.

Všetci sme ako deti mali svoje veľké vzory, niekoho sme obdivovali alebo sme sa chceli niekým stať. Mala si v detstve vzor, ku ktorému si vzhliadala a hovorila si: „Keď budem veľká, chcem byť ako…?“ Povedz nám zopár príkladov aj z profesionálneho umeleckého sveta ilustrácie 🙂

Nemám konkrétny vzor, ale je mnoho ilustrátorov, ktorých prácu obdivujem: Oliver Jeffers, Benji Davies, Elżbieta Wasiuczyńska, Maciej Szymanowicz… ten zoznam je veľmi dlhý.

Zberateľské záložky v spolupráci s kníhkupectvom Martinus

Ilustrácia je umelecká tvorba, pri ktorej je potrebné mať inšpiráciu. Kedy ťa zvykne nakopávať múza? A ako to bolo pri záložkách?

Asi ma najprv kopla na nesprávne miesto, lebo s prvým návrhom sme neboli úplne spokojní. 🙂 Došlo mi to až s odstupom, ale stihla som pripraviť ešte jeden a ten sme aj vybrali. Z toho vyplýva, že niekdy môže byť najlepšou inšpiráciou aj blížiaci sa termín 🙂

Umelci na voľnej nohe potrebujú tvorivé prostredie. Kedy a kde sa ti tvorí najlepšie? Máš ateliér, kam chodíš, alebo tvoríš doma?

Najpohodlnejšie sa mi robí doma, v teplákoch. Ak si to môžem dovoliť, vybehnem cez deň na bicykel a k práci si potom sadám večer. Ale pre istou nosievam so sebou skicár, ak by mi niečo cestou napadlo 🙂

ukážky prác Lenky Javorskej

Keď si teda v pracovnom režime, ako vyzerá tvoj bežný deň, deň ilustrátorky?

Po bežnej rannej údržbe prehodnocujem skice. Ak nie som spokojná, pripravujem si ďalšie. Potom zapnem práčku, naložím umývačku a idem na to 🙂 Ako som spomínala, občas vybehnem na bicykel, v iné dni tvorím od rána.

Na knižný skvost sme sa už pýtali, povedz nám teraz, ktorú knihu máš práve na nočnom stolíku?

Letné svetlo a potom príde noc od Jóna Kalmana Stefánssona. Príbehy z islandského zapadákova písané veselo-drsným jazykom, ako dobrá severská komédia…

Jón Kalman Stefánsson: Letné svetlo a potom príde noc

Aká bola malá Lenka… knihomoľka odmalička, či skôr dieťa s večne odretými kolenami, čo neustále behalo niekde vonku?

Rada som čítala, ale nepamatám si, že by som uprednostňovala knižky pred možnosťou vyliezť na strom 🙂 K mojim obľúbencom patrili napríklad Mach a Šebestová, Tom Sawyer alebo Traja pátrači…

Ako si sa dostala k ilustrácii? Kedy nastal ten zlomový moment, keď si si povedala: „Toto chcem v živote robiť.“?

Pamatám si jeden moment zo škôlky. Kým ostatné deti poobede spali, niekoľkí z nás mali kresliť svoj obľúbený motív. Nakreslila som obrázok k rozprávke „Ťahal dedko repku”. Kresbička bola neskôr uverejnená v časopise Včielka. Možno to bolo vtedy 🙂

Prvá uverejnená ilustrácia Lenky Javorskej k rozprávke „Ťahal dedko repku”

Niektorí umelci zvyknú mať presahy svojej umeleckej činnosti aj do iných odvetví. Venuješ sa aj inej kreatívnej činnosti? Kde všade môžeme vidieť tvoju tvorbu?

Okrem ilustrátorskej tvorby, ktorá sa dá vidieť na http://jaworka.sk, ma živí aj grafický dizajn. Teraz napríklad robím pracovný zošit o histórii pre deti a navrhujem obal CD s folklórnym zameraním. Vyhovuje mi, ak sa ilustrátorské a grafické zadania striedajú. Alebo ideálne, ak sa spoja v jednom projekte.

Ilustrácia a grafický dizajn dokáže poriadne unaviť a vyšťaviť. Ako zvykneš oddychovať  a „dobíjať baterky”? Keďže je to kreatívny proces, asi máš v hlave veľa motívov. Dá sa to vôbec vypnúť?

Najradšej som v lese alebo na bicykli. Často chodím aj na tie isté miesta a pozorujem, ako sa krajina v priebehu roka mení.