blog

7 veľkých milostných príbehov, ktoré by si mal prečítať každý správny romantik

pondelok 11. februára 2019 15:40
Po 11.02. 2019 15:40

Blíži sa sviatok sv. Valentína, ktorý býva označovaný za najromantickejší deň v roku. My si však myslíme, že na romantiku je správny čas kedykoľvek a nemusí nutne zahŕňať plyšových macíkov či srdcia z čokolády (hoci čokoládu milujeme!). Ako milovníci kníh sme totiž presvedčení, že so správnou knižkou v ruke môžeme mať sv. Valentína aj v októbri.

Po ktorom príbehu ale siahnuť, ak máme chuť na lásku ako z veľkej knihy? Nuž... po skutočnej veľkej knihe! :-)

Máme pre vás tipy na 7 klasických romantických príbehov, ktoré preverili už mnohé generácie láskychtivých čitateľov pred nami. A možno medzi nimi aj na vás čaká veľká knižná láska na celý život. 🙂

Rómeo a Júlia (William Shakespeare) 

Žiadny zoznam kníh o láske nemôže byť kompletný, ak v ňom chýba táto. Príbeh zakázaného vzťahu dvoch mladých ľudí zo znepriatelených rodín uchvacuje čitateľov a divákov filmových a divadelných spracovaní už celé storočia. Rómeo a Júlia sa za ten čas stali synonymom tvrdého boja za lásku, ktorej neváhali priniesť ani tie najväčšie obete.

Pýcha a predsudok (Jane Austenová)

Ach, koľko žien sveta sa po prečítaní tohto románu zamilovalo do charizmatického pána Darcyho! Mužný, sebavedomý a bohatý Darcy a mladá, inteligentná a vtipná Elizabeth Bennetová tvoria mimoriadne zaujímavú dvojicu. K ich šťastnému koncu však vedia poriadne komplikovaná cesta, a preto je tento román už dlhé roky jedným z najpopulárnejších vo svojom žánri.

Odviate vetrom/Juh proti Severu (Margaret Mitchellová)

Keď sa povie Scarlett O’Harová a Rhett Butler, veľa ľudí si túto dvojicu vybaví napriek tomu, že román Odviate vetrom nečítalo. Bola by ale veľká škoda to nenapraviť! Vzťah Scarlett a Rheta je komplikovaný, osudový a odohráva sa na pozadí americkej občianskej vojny. Scarlett nie je žiadna krehká kvetinka, ale hrdá, nezávislá, odhodlaná žena, ktorá sa nebojí ísť za svojím napriek všetkým zaužívaným konvenciám. Rhett neostáva svojmu ženskému náprotivku nič dlžný a tak sa pri tejto knižke nebudete nudiť ani minútu.

Jana Eyrová (Charlotte Brontëová)

Ďalšia klasika z tých najklasickejších. Nenápadná sirota Jane a bohatý pán Rochester sú napohľad pomerne nesúrodá dvojica a ich vzájomná láska prechádza ťažkými skúškami, vďaka čomu je však knižka Charlotte Brontëovej naozaj zaujímavým čítaním.

Doktor Živago (Boris Pasternak)

V správnom výbere klasických romancí nemôže chýbať ani veľký ruský román. Doktor Živago je príbehom lekára Jurija a jeho lásky Lary, ktorým osud kvôli zložitým historickým udalostiam odohrávajúcim sa v Rusku doprial iba krátke okamihy spoločného šťastia. Boris Pasternak do románu čiastočne premietol aj momenty z vlastného života a za tento román získal dokonca Nobelovu cenu za literatúru, ktorú si však kvôli sovietskej diktatúre nemohol prevziať.

Veľký Gatsby ( Francis Scott Fitzgerald)

Na našom zozname určite nesmie chýbať ani táto veľká romanca. Príbeh Jaya Gatsbyho, ktorý tak veľmi miloval svoju Daisy, že sa rozhodol pre ňu obetovať úplne všetko, je zároveň sondou do života newyorskej smotánky v 20. rokoch 20. storočia a do jej zvrátenej morálky, ktorá si cení peniaze a majetok viac než lásku, priateľstvo, česť či dokonca ľudský život. Kniha je skôr z kategórie jednohubiek, napriek tomu jej nechýba nič z kvalít skvelého románu.

Láska v čase cholery (Gabriel García Márquez)

Príbeh Florentina, ktorý celý život miluje jedinú ženu a je ochotný čakať na ňu napriek tomu, že sa ich cesty rozdelili a ona je vydatá za iného. Lebo osudová láska si vždy nájde spôsob, ako sa naplniť. Presne o tom sa dočítate v tejto knižke, ktorá býva radená medzi najobľúbenejšie autorove romány.

Tak čo, navnadili sme vás? Úplne chápeme, že tento zoznam nie je ani zďaleka kompletný a na svete je ešte veľa skvelých kníh, v ktorých hrá romantika a láska hlavnú úlohu. Inšpiráciu na ďalšie z nich môžete nájsť aj v našej kolekcii.

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora