blog

Staňte sa partnerom Martinusu a získajte odmenu za každý nákup

štvrtok 28. februára 2019 16:14
Št 28.02. 2019 16:14

Martinus odmeňuje tých, ktorí sa stanú jeho partnermi a zo svojich stránok odkazujú na jeho web. Partnerský systém ponúka možnosť zaregistrovať sa blogerom, knižným portálom, autorom či komukoľvek, kto sa zaoberá knihami. Z každého takto sprostredkovaného nákupu môžete dostať buď finančnú odmenu alebo obľúbené darčekové poukážky.

Ak ste už počuli o spojení affiliate marketing, tak vedzte, že aj Martinus má svoj vlastný a vy ho môžete využiť pre podporu svojich aktivít. Ak ste ešte nepočuli, práve pre vás je určený tento článok.

Čo je partnerský systém?

Affiliate marketing je spôsob podpory predaja, ktorý motivuje k privádzaniu ľudí na stránky predajcu, aby tam nakúpili. Za každého zákazníka, ktorý u predajcu nakúpi, je poskytnutá odmena. Napríklad ako keby vám dala kaderníčka 5 eur za každého nového klienta, ktorý si u nej dá urobiť melír a povie, že prichádza na vaše odporúčanie. Kaderníčka je spokojná z nového zákazníka, ten z nového melíru a vy z piatich eur.

To isté sa deje aj v online priestore a konkrétne aj v knižnom svete. Kníhkupectvo Martinus odmeňuje tých, ktorí sa stanú jeho partnermi a zo svojich stránok odkazujú na jeho web. Takýmto partnerom sa môže stať ktokoľvek, no patria medzi nich hlavne rôzne knižné portály, webmagazíny, knižní blogeri či samotní autori.

Ako funguje partnerský systém Martinusu?

Všetci títo partneri sa knihami zaoberajú, píšu ich či propagujú, a na svojich stránkach teda často uvádzajú odkazy na rôzne tituly. Technický žargón nechám bokom, ale keď má takýto odkaz isté parametre (ktoré sa dajú získať práve registráciou v partnerskom systéme), Martinus vie, že zákazník sa dostal na jeho web práve cez stránku tohto autora, blogera, magazínu atď. Keď potom zákazník na stránke nakúpi – a je úplne jedno, či práve práve propagované knihy alebo úplne iný tovar – Martinus partnera odmení. Nie je to žiadna samoúčelná reklama, ale celosvetovo overený model atraktívny pre všetky strany.

Špeciálne partnerské odkazy sa dajú využívať kdekoľvek – na neobmedzenom počte stránok, v príspevkoch na sociálnych sieťach, v pätičke e-mailu – kdekoľvek, kde by ste inak vložili obyčajný odkaz. Čím viac umiestnení, tým väčší počet ľudí, z ktorých budete mať finančný úžitok.

Odkazovať môžete na na hlavnú stránku, na konkrétny titul, ale aj na zoznamy kníh – žánru, autora, vydavateľstva, kolekcie…

Ako províziu v partnerskom systéme si môžete vybrať buď 5 % z ceny objednávky priamo na váš účet alebo 7 % vo forme darčekovej poukážky na nákup v Martinuse. Darčekovú poukázku si môžete dať vystaviť už po nazbieraní 10 €, peniaze na účet od 33 €.

Prečo sa oplatí zaregistrovať?

  1. Je to jednoduché. Netreba ovládať programovanie, stačí si vytvoriť účet, ktorý ponúka niekoľko možností tvorby partnerských odkazov.
  2. Žiadne investície. Používanie partnerského systému je zdarma, môžete sa sústrediť na výhody, ktoré ponúka.
  3. Žiadne zádrhely. Čím viac ľudí bude na vaše partnerské odkazy klikať, tým je šanca na častejšie a vyššie provízie.
  4. Pasívny príjem. Zarábate doslova bez námahy a obmedzení.

Ako sa stať partnerom Martinusu?

1. Zaregistrujte sa na stránke partner.martinus.sk.

Budete potrebovať svoje bežné zákaznícke martinusácke konto (ak ho nemáte, stačí ho vytvoriť). Okrem osobných údajov sem vložíte aj adresu svojej webstránky či blogu, kde sa chystáte partnerský systém najviac využívať.

Po schválení registrácie môžete partnerský systém naplno využívať.

2. Vytvorte partnerský odkaz

Kliknite na časť Generátor odkazov. Ak chcete vytvoriť partnerský odkaz pre vašu knihu, vložte jej martinusácku URL alebo ju vyhľadajte podľa názvu a kliknite na Vygenerovať odkazy a bannery.

Ako prvý uvidíte partnerský odkaz v textovej podobe. Nezľaknite sa jeho dĺžky – funguje ako klasický link a obsahuje všetko potrebné, aby Martinus vedel merať jeho používanie.

Nižšie nájdete aj pomocníka pre tvorbu bannerov – tie sa dajú vytvoriť v 3 základných podobách: štvorcový, vodorovný a zvislý „slížikový“ banner. Vybrať si môžete aj z niekoľkých farieb pozadia a zapnúť či vypnúť zobrazovanie ceny. Na svoj web môžete bannery vložiť pomocou skriptu, používatelia WordPressu majú k dispozícii jednoduchý plugin. Ten uľahčuje ich pridávanie – stačí vložiť URL titulu a banner sa vygeneruje priamo v článku.

3. Nechajte sa odmeniť

To, ako sa vám vo využívaní partnerského systému darí, si môžete pozrieť v časti Prehľady a štatistiky. Najdôležitejšia je spodná časť so zoznamom objednávok – niektoré môžu byť ešte rozpracované, niektoré už vybavené, a tie sú práve tie kľúčové, z ktorých sa vám počíta provízia. Okrem toho vidíte aj zoznam titulov, ktoré sa v nich vyskytovali. Štandardne sa zobrazuje prehľad za posledný týždeň, objednávky môžete triediť aj podľa mesiacov či kompletne od založenia konta.

V časti Vyplatiť provízie potom stačí požiadať o vyplatenie tých provízií, ktoré na vás čakajú, čo uvidíte v prehľadnej tabuľke. Ľahko si v nej porovnáte, aká suma vám patrí pri vyplatení sumy na účet alebo prostredníctvom poukážky.

Je len na vás, na čo použijete získané provízie. Či už ich investujete do podpory aktivít v literárnom svete, ako odmeny pre čitateľov v súťaži, príjem z partnerského systému môže byť príjemným doplnkom pre vaše aktivity.

Monika Zbínová

Publico & e-knihy

Monika Zbínová je geekgirl, ktorá miluje knihy, kávu a IT svet. Na svojom blogu monicqa.sk už 9 rokov recenzuje knižné novinky. V Martinuse pracuje v e-knižnom oddelení, kde pomáha vydávať knihy začínajúcich autorov.

Články autora