blog

5 dôvodov, prečo sú e-knihy a audioknihy pre deti prospešné

štvrtok 15. augusta 2019 15:26
Št 15.08. 2019 15:26

Máte deti, chceli by ste si s nimi čítať, no klasické knihy odmietajú? Máme pre vás možné riešenie. Poradili sme sa s našimi naslovovzatými referentkami pre najmladších čitateľov - Viki a Alžbetou, či sú e-knihy a audioknihy vhodné aj pre deti. Začítajte sa, možno vás výsledky prekvapia rovnako príjemne ako nás a ich tipy vám pomôžu s vašimi školákmi :-)

Určite ste si všimli pri listovaní našimi odporúčaniami v Prečítanom lete, že v tomto roku vás upozorňujeme aj na audioverzie vybraných kníh. Dokonca v našom zozname nájdete upozornenia na tie knihy, ktoré sa dajú čítať aj v e-knižných verziách (teda tie, ktoré viete čítať na tablete, na elektronickej čítačke kníh alebo na mobile). A predstavte si, nájdete tam tituly aj pre osem-deväť ročné deti. Čože?, možno si vravíte. Ponúkať im tablety a mobily ešte aj cez leto?!

Ale kým dohromžíte, toto: keď máte doma druháka či tretiaka (alebo spokojne aj piataka), ktorý zápasí s čítaním, e-knihy a audioknihy zázračne odstraňujú viaceré prekážky. Na rozdiel od knihy sú tablet či mobil tenučké, ľahké a dieťa si v nich vie nastaviť veľkosť písma aká mu vyhovuje (u mladučkých čitateľov velikánske písmená, teda málo slov na jednu obrazovku). Ukazuje sa, že deti vedia pomocou veľkých písmen čítať aj omoho náročnejšie texty než na aké by si za iných okolností trúfli. Je to tak jednoducho preto, že nemajú mentálny obraz veľkej hrubiznej knihy s malými písmenami a hustým textom. Dokážu sa tak omnoho lepšie sústrediť na text.

Pozývame vás pozrieť na to, prečo sú e-knihy a audioknihy veľkou pomôckou a prečo ich posúvame do popredia. 

Prečo e-knihy

1. Zväčšenie písma a medzier medzi riadkami

Keď sa dieťa učí čítať, jeho hlavička zo všetkého najviac najprv trénuje hľadanie rozdielov medzi jednotlivými písmenkami, aby z nich poskladalo správne slovo a potom aby viaceré slová poskladalo do viet. Práve preto v šlabikároch a čítankách nájdete velikánske a rozmerné písmená. Takisto v nich nájdete veľa miesta medzi riadkami, veľa bieleho miesta. Avšak čo vypadne na druháčika z Petronely Jabĺčkovej, o ktorej pani učiteľka vravela, že je pre druháčikov ako stvorená? Celá STENA textu! A aký je maličký! A je hrozne nahusto! 

Nuž, a tu objavujeme hneď prvý zázrak, ktorý ponúka e-kniha: dovolí vám text prevzdušniť, spomaliť. Aha.

Je tam odrazu viac miesta. Vďaka tomu sa hlavička na slová a písmená o dosť lepšie sústredí.

Hustotu písma si riadi váš dospievajúci čitateľ sám. (Toto umožňujú formáty epub alebo mobi.)

Takisto je to aj pri čítaní e-kníh na telefóne:

Toto je niečo, čo pomôže aj väčším deťom, u ktorých čítanie na mobile dostáva ešte aj nepopierateľný cool faktor.

 

2. E-kniha vám nepovie, koľko ešte zostáva do konca a (skoro) nič neváži

Takže dieťa jednoducho číta kapitolu za kapitolou, nevníma, že má ešte TOOOĽKO do konca. E-kniha nemá ani žiadnu váhu na rozdiel od, trebárs, papierového Harryho Pottera.

Až 65 percent detí, ktoré čítavajú e-knihy sa postupne presúvajú k tým papierovým. Vraj práve preto, lebo je to iný zážitok. A to je to, čo chceme!

 

Prečo audioknihy a rozprávky na počúvanie

3. Znižujú rozdiel medzi čitateľským a intelektuálnym vekom

Školáci nám dospievajú v dvoch rozličných vekoch: v čitateľskom veku a v intelektuálnom veku. Prváci a druháci úplne luxusne zvládnu počúvať Pippi alebo Hlbokomorské rozprávky, pretože intelektuálne už sú na tieto príbehy pripravení. Avšak ich čitateľský vek je ešte malý, a čítať to by pre nich bolo náročné (zvyčajne sa Pippi začína čítať samostatne až u štvrtákov či piatakov).

4. Audioknihy pomáhajú tam, kde to rodič nestíha a takisto pomáhajú pri poruchách učenia.

Umožňujú zažiť knihu bez námahy. To je všetko, a je to veľmi jednoduché: neustále dieťaťu pripomínajú aké super knihy môžu byť, a že sa OZAJ OPLATÍ natrénovať čítanie.

5. Takže práve preto odporúčame veľa audiokníh a veľa e-kníh a totiž, že pomáhajú deťom rozčítať sa – vidia to zahraničné prieskumy a vidíme to na našich vlastných deťoch, ktoré sa na rozdiel od nás narodili do sveta s telefónmi.

 

Na počúvanie audiokníh odporúčame aplikáciu Martinus Audioknihy

Na e-knihy zase čítačky alebo aplikácie v mobiloch, či tabletoch. Čo sa čítačiek týka, v našej ponuke máme dostupnú značku PocketBook. Aplikácie v mobiloch sú ale zdarma a slúžia podobne dobre, takže je to na vás. 

Všetky naše odporúčané knižné tipy na leto, ktoré sú aktuálne na trhu dostupné ako audio alebo e-knihy nájdete v Martinus kolekcii Prečítaného leta, ktorú sme pripravili my.

Monika Záborská

Monika Záborská pracuje v Martinuse na e-knižnom oddelení. Okrem e-kníh má však na starosti aj audioknihy, ktoré ju sprevádzajú každodenne počas cestovania. Nepohrdne však ani klasickými knihami, kávou a čokoládou.

Články autora