blog

Knižky, na ktoré sa v septembri najviac tešíme

utorok 3. septembra 2019 13:16
Ut 3.09. 2019 13:16

V septembri nás čaká poriadna knižná nádielka. Čo si z nej však vybrať? :-)

Každým dňom sa k nám pomaličky približuje jeseň. To znamená, že sa na pultoch kníhkupectiev pomaly začnú objavovať aj nové skvelé tituly, ktoré si slovenskí vydavatelia schovávali na predvianočné obdobie. Prvá vlna takýchto príbehov nás čaká už tento mesiac, preto sme pre vás zostavili prehľad knižiek, na ktoré sa my sami už veľmi tešíme   🙂

Robert Galbraith – Smrtiaca biela

Štvrté dobrodružstvo detektíva Cormorana Strikea a jeho asistentky Robin vychádza 13. septembra a my sa už nevieme dočkať! Táto séria vzdáva hold klasickým detektívkam a vyšetrovacím metódam, takže v nej nenájdete žiadne bombastické laboratórne pokusy, počítačových expertov ani najnovšie high-tech hračky. Čaká vás ale poctivá detektívna práca, sympatické postavy a zaujímavý príbeh, aký dokáže vystavať iba J. K. Rowlingová, ktorá tieto detektívky pod menom Robert Galbraith píše.

David Lagercrantz – Dievča, ktoré musí zomrieť

Aj toto je ďalší diel do série, tentokrát ide o legendárne Millenium. Prvé tri knihy napísal Stieg Larsson a pobláznil s nimi čitateľov po celom svete. Na príbehy hackerky Lisbeth Salanderovej a novinára Mikaela Blomkvista nadviazal ďalšími knihami David Lagercrantz a v tejto novinke sľubuje čitateľom veľké finále. Skalní fanúšikovia síce na Lagercrantzove pokračovania šomrú, my sme však zvedaví, ako to s našimi obľúbenými hrdinami dopadne. Knižka vychádza 10. septembra.

Andrea Kellö Žačoková – SuperŽENY

Nie je to tak dávno, čo svetlo sveta uzrela séria Príbehy na dobrú noc pre rebelky, ktorá formou krátkych príbehov predstavuje (najmä) mladým čitateľom výnimočné ženy svetovej histórie. Ani na Slovensku však nie je o takéto dámy núdza, o čom sa môžete presvedčiť v knižke SuperŽENY. V 50 krátkych portrétoch sa dozviete veľa zaujímavého o ženách z najrôznejších oblastí a profesií. Zoženiete ju od 6. septembra.

Luke Pearson – Hilda a polnočný obor

Nezabudli sme ani na milovníkov kreslených príbehov. V piatok 6. septembra vychádza pokračovanie celosvetovo známej a milovanej Hildy od ilustrátora Lukea Pearsona. Hilda sa tentokrát bude musieť postaviť zoči-voči hrozbe sťahovania z milovaného domova. Ak aj vy patríte k fanúšikom modrovlasého dievčatka, určite si tento dátum poznačte do kalendára.

Paolo Cognetti – Manuál pre úspešné dievčatá

Vydavateľstvo Inaque je už zárukou dobrých príbehov, preto sa veľmi tešíme, že 10. septembra vydáva knižku Manuál pre úspešné dievčatá. Paola Cognettiho si môžete pamätať ako autora románov Osem hôr či Sofia vždy chodí v čiernom. Manuál pre úspešné dievčatá je však poviedková kniha, ktorá predstaví sedem silných ženských príbehov o hľadaní šťastia a cesty životom.

Bea Johnson – Domácnosť bez odpadu

V našom výbere nemôžeme obísť ani tému ekológie a ochrany životného prostredia. Vo vydavateľstve Aktuell vychádza 10. septembra v slovenskom preklade knižka Domácnosť bez odpadu. Autorka v nej na vlastnom príklade ponúka tipy a nápady na to, ako znížiť svoju ekologickú stopu.

James Clear – Atómové návyky

James Clear je celosvetovo uznávaný autor a bloger, ktorý sa venuje témam osobného rozvoja a ľudského potenciálu. Jeho knižka Atómové návyky rozoberá problematiku ľudských činností a stratégie, ako sa zbaviť niektorých zvykov (alebo si ich naopak osvojiť). Knižku nájdete v kníhkupectvách od 20. septembra.

Camilla Läckberg – Zlatá klietka

Camilla Läckberg býva označovaná za kráľovnú švédskej krimi a my tomu celkom aj rozumieme – jej knihy sú napínavé a ťažko sa odkladajú. Zlatá klietka je prvou knižkou z novej série, autorka však ani tentokrát nezanevrela na Fjällbacku, ktorá zohrávala dôležitú úlohu aj v jej predchádzajúcich knihách. Román vychádza 13. septembra.

Margaret Atwood – The Testaments

A na záver ešte super bonus pre tých, ktorým angličtina pri čítaní nerobí problém. Pokračovanie skvelého románu Príbeh služobníčky totiž vychádza už 10. septembra! Ak zúfalo túžite zistiť, čo sa s hrdin(k)ami stalo po poslednej bodke (a nechce sa vám čakať na slovenské vydanie), toto je vaša šanca. 🙂

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora