blog

Čo čítať v októbri?

štvrtok 3. októbra 2019 13:43
Št 3.10. 2019 13:43

Zdá sa, že v októbri sa s knižnými novinkami roztrhne vrece a zorientovať sa v nich môže byť náročné. Či už hľadáte nejaké čítanie pre seba, alebo sa obzeráte po tipoch na prvé vianočné darčeky, inšpirácie nikdy nie je dosť. Pomôžte si naším výberom októbrových knižiek, ktoré stoja za pozornosť :-)

V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme 9 noviniek, ktoré vychádzajú tento mesiac a môžete medzi nimi objaviť vhodné čítanie pre milovníkov rôznych žánrov. A pridáme aj bonus pre tých, ktorí radi siahnu po osvedčenej klasike.

Steven Pinker – Buď svetlo
Ak obľubujete knižky z kategórie non-fiction, túto novinku by ste rozhodne nemali obísť. Svetoznáma knižka Stevena Pinkera konečne vychádza aj v slovenskom preklade a môžete si ju vychutnať aj ako e-knihu. Buď svetlo je obhajobou zdravého rozumu a myslenia na základe vedeckých faktov. Pinker oslavuje ideály humanizmu a osvietenstva a upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré so sebou prináša demagógia, ale aj prirodzenosť ľudskej povahy.

Ayobami Adebayo – Zostaň so mnou
Už 8. októbra vychádza román Zostaň so mnou od nigérijskej autorky Ayobami Adebayo. Tvorba afrických autorov je zatiaľ na Slovensku pomerne úzko zastúpenou skupinou a práve preto by mohla byť táto novinka z vydavateľstva Inaque pre slovenského čitateľa osviežením. Príbeh nám predstaví Yejide a jej rodinu, ktorá si prechádza osobnými bitkami na pozadí napätej spoločenskej a politickej situácie v Nigérii 80. rokov minulého storočia.

Agatha Christie – Slečna Marplová a záhady: Poviedky
Agathu Christie a jej knihy milujú celé generácie čitateľov. Prvá dáma detektívky po sebe zanechala množstvo nesmrteľných hrdinov, medzi ktorých nepochybne patrí aj bystrá a dôvtipná slečna Marplová. Príbehy slečny Marplovej dostávajú novú podobu vďaka vydavateľstvu Slovenský spisovateľ, ktorý už 11. októbra vydáva v súbornom vydaní všetky poviedky so spomínanou hrdinkou v hlavnej úlohe.

Patrick Ness – Noc žeriava
Patricka Nessa mnohí poznajú ako autora románov pre mládež, s novým románom sa však obracia predovšetkým na dospelého čitateľa. Noc žeriava je rozprávaním o tlačiarovi Georgeovi, ktorému sčista-jasna vstúpi do života tajomná Kumiko. Príbeh o veľkej sile lásky a sebaobetovaní prichádza na pulty kníhkupectiev 25. októbra. A tá obálka!

Maja Säfström – Ilustrovaný atlas najrozkošnejších mláďat
Po Ilustrovanom atlase neuveriteľných faktov o zvieratách a Ilustrovanom atlase najčudesnejších prehistorických zvierat pripravila Maja Säfström pre čitateľov ďalšiu várku zaujímavostí z ríše zvierat, tentokrát na tému mláďat. Deti (ale aj dospelí) sa v knižke dozvedia veľa nezvyčajných informácií o mláďatkách rôznych druhov. Knižka ako stvorená pre všetkých zvedavcov milujúcich prírodu.

Kim Scott – Radikálna otvorenosť
Na túto knihu dostanete v Martinuse odporúčanie od mnohých ľudí. V oblasti biznis a leadership literatúry je to totiž jedna z najlepších knižiek posledných rokov. Kim Scott pôsobila na vysokých pozíciách vo firmách ako Google či Apple, kde postupne zdokonaľovala svoj koncept manažmentu a vzťahov s ľuďmi na pracovisku aj mimo neho. A práve o ňom sa dočítate v tejto novinke, ktorú v slovenskom preklade vydáva Aktuell už 14. októbra.

Ak sa chcete o knižke dozvedieť ešte viac, pozrite si youtube video nášho Juraja.

Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes 5: Návrat Sherlocka Holmesa
V októbri sa medzi nás chystá aj Sherlock Holmes. Piaty diel jeho príbehov z krásnej série od vydavateľstva SnowMouse Publishing vychádza 14. októbra. Čitateľov tentokrát zavedie medzi tragédie a drámy obyčajných ľudí, ktorým známy detektív pomáhal pri riešení ich trápení.

Frances Hodgson Burnett – Tajná záhrada
Hoci má táto knižka už viac ako 100 rokov, čas neubral nič z úchvatnosti jej príbehu. Sirota Mary v ňom objaví spolu s kamarátmi na pozemku svojho uja tajomnú záhradu, ktorá sa pre nich stane celým súkromným svetom. Krásne dielo svetovej literatúry dopĺňajú v novom vydaní originálne ilustrácie a nádherná obálka.

Lucinda Riley – Búrková sestra
Prvý diel tejto ságy vyšiel v slovenčine len pred pár mesiacmi a vydavateľstvo Tatran sa už poponáhľalo s jej pokračovaním. Druhý z príbehov o siedmich sestrách sa venuje Ally, ktorá sa vyberie po stopách svojich predkov do studeného Nórska. Pokračovanie ságy si budete môcť prečítať už 18. októbra.

Pre milovníkov klasiky…
Ak patríte k tým, ktorí pri čítaní radi siahnu po klasike, určite vás poteší správa, že v októbri vychádzajú v nových vydaniach hneď tri diela svetovej literatúry. Už o pár dní – konkrétne 8. októbra – vydáva vydavateľstvo Ikar obľúbené Gulliverove cesty od Jonathana Swifta. Ešte hlbšie do literárnej histórie môžete načrieť s Dantem Alighierim a jeho dielom Božská komédia. A trojicu klasík v novom šate uzavrie známy román Romaina Rollanda Peter a Lucia, ktorý sa na pultoch objaví 21. októbra.

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora