blog

LookBook #19: Jesenné čítanie

pondelok 14. októbra 2019 14:15
Po 14.10. 2019 14:15

Na jesennú nádielku kníh sa vždy veľmi tešíme! Vydavatelia vyťahujú svoje skvosty, čitatelia si vyberajú a nevedia, čo skôr čítať :) Aj my sme mali problém vybrať knihy do tohto jesenného LookBooku - je ich totiž tak veľa, že by zoznam kníh musel byť minimálne dvakrát taký dlhý. Veríme však, že aj v tomto výbere si každý nájde niečo pre seba a želáme vám už tradične viac času na čítanie :)

Vo svojom autobiografickom románe Angelika Schrobsdorff rozpráva o živote svojej židovskej matky, nekonvenčnej ženy, v Berlíne v období Weimarskej republiky, Tretej ríše a povojnového Nemecka. Všetko sa začalo celkom harmonicky v zámožnom židovskom dome berlínskeho obchodníka na začiatku 20. storočia. Else, hlavná postava knihy, mala krásny, zaujímavý a naplnený život, až kým neprišli nacisti a ona, medzitým vydatá za pruského junkera Ericha Schrobsdorffa, uteká s obomi dcérami do Bulharska. Krásne napísaný životný príbeh jednej úžasne zaujímavej ženy, ktorý zároveň podáva svedectvo jednej hroznej doby a veľmi osobný pohľad na dejiny dvadsiateho storočia. Knihu vydalo vydavateľstvo Inaque.

V našich dejinách bolo mnoho výnimočných žien, ktoré urobili niečo naozaj významné. No časom ich mená akoby zapadli prachom. Kniha SuperŽENY ponúka 50 príbehov odvážnych a akčných žien, ktoré sa nebáli kráčať svojou vlastnou cestou. Približuje ženy z rozmanitých oblastí spoločenského, vedeckého a kultúrneho života. Žili v rôznych obdobiach, pochádzali z rozličných spoločenských vrstiev a venovali sa rozmanitých činnostiam. A všetky urobili niečo veľké, čo ovplyvnilo život iných ľudí alebo celej spoločnosti.

V roku 1992 sa Angela, mladá talianska bádateľka, vylodí na ostrove Leros. Spoločne s dobrovoľníkmi z každého kúta Európy, lekármi a zdravotníkmi na ostrove sa stará o desivé prípady, ktoré pred britská tlač označila za „hanebné tajomstvo Európy“: ostrov-blázinec, kde svojho času diktátorský režim deportoval politických oponentov z celého Grécka a nútil ich spolunažívať s duševne chorými. Tí z nich, čo medzičasom neumreli, sú ešte stále tam, premenení na ľudské trosky. Tento vizionársky a zdrvujúci román sa zrodil z príbehu, ktorý sa skutočne stal. Áno, nie je to ľahké čítanie. Odporúčame najmä čitateľom, ktorí majú radi náročnejšie príbehy, ktoré treba čítať pomaly, postupne a ktoré nechávajú priestor na zamyslenie. 

Do série ilustrovaných životopisov pribudla kniha o svojráznej mexickej umelkyni. Frida Kahlo, živelná bohémka s nespútanou a boľavou dušou, ktorej príbeh pozná asi celý svet. Čo ale naozaj vieme o tom, ako Frida žila a aká bola v skutočnosti? Autorka tohto jedinečného životopisu, María Hesseová, sa snažila vykresliť túto slávnu maliarku inak, ako je zvykom. Príbeh jej života nerozpráva len slovami, ale aj krásnymi ilustráciami. 

Aktuálna téma, o ktorej treba čítať. V knihe Domácnosť bez odpadu Bea Johnsonová hovorí o tom, ako sa naučila tvoriť menej odpadu a zjednodušila si život. Autorka na základe vlastných skúseností ponúka praktické tipy, triky a tajomstvá. Stovkami jednoduchých odporúčaní vyvracia mýty o hnutí zero waste. Domácnosť bez odpadu je štýlová a ústretová príručka, ktorá vám krok za krokom poradí, ako si zlepšiť zdravotný stav, ušetriť peniaze a čas, no aj ako môžete dopomôcť k žiarivej budúcnosti nielen svojej rodine, ale celej planéte.

Sedem poviedok, sedem portrétov žien: dievčat bojujúcich o lásku, konfrontujúcich sa s materstvom, hľadajúcich si prácu. Sedem príbehov žien, ktoré cestujú, robia kariéru a dedia majetok; žien, ktoré prichádzajú o prácu, milenci ich podvádzajú a opúšťajú; žien, ktoré účtujú s nepriazňou osudu, začínajú odznova, rebelujú, plavia sa rozbúrenými vodami každodennosti. A po ich boku stoja slabí a dezorientovaní, zbabelí muži, ktorým chýba ich irónia, ale aj samota. Paolo Cognetti strohým a priamočiarym štýlom napísal sedem kapitol imaginárneho „manuálu pre úspešné dievčatá“: sedem spôsobov, ako nájsť šťastie či oň prísť, sedem príbehov, hovoriacich nezabudnuteľným hlasom.

Po desiatich super úspešných detektívkach z Fjällbacky, prichádza kráľovná švédskej krimi s novou napínavou sériou. Zlatá klietka je príbeh o silnej a krásnej žene, ktorá túži po moci a nenechá sa pokoriť. Chce sa pomstiť tomu, kto jej ublížil. Nová kniha Camilly Läckberg však nie je iba o zrade, intrigách a dramatických rodinných udalostiach, ale aj o láske medzi matkami a dcérami a ženskej solidarite. Odporúčame všetkým milovníkom detektívnych románov, švédskej krimi a Camilly Läckberg.

Ako dobre poznáme svojich najbližších susedov? Čo vieme o krajine, o ktorej sa v jej hymne spieva, že je pozemským rajom? Výnimočný poľský reportér Mariusz Szczygieł nám povie, čo zistil o Čechoch a Češkách, o minulosti i súčasnosti krajiny, s ktorou sme donedávna zdieľali spoločný priestor. V knihe Urob si raj stvoril Mariusz Szczygieł voľné pokračovanie fenomenálnej a mimoriadne úspešnej knihy Gottland, ktorá vyšla v dvanástich jazykoch a v Česku pripravili už viac ako dvadsať dotlačí. Zatiaľ čo v predošlej knihe Szczygieł rozprával o dobe minulej, v knihe Urob si raj skúma najmä súčasné Česko.

Neuveriteľný príbeh o samote zúfalstve, odvahe prežiť, vytrvalosti, boji s predsudkami, ale aj o láske a nádeji. Román Kde raky spievajú je prekrásna óda na nedotknutý svet prírody, dojímavý príbeh o osamelom dospievaní mladej dievčiny a zároveň prípad záhadnej vraždy s prekvapujúcim koncom. Owensová nám pripomína, že detstvo nás formuje na celý život a príroda pred nami stále ukrýva tajomstvá – krásne a neraz aj kruté.

Na záver niečo na rozšírenie si obzorov. Malý samuraj je tradičná japonská rozprávka o hrdinovi, ktorý je malý vzrastom, ale veľký svojimi činmi, môže niekomu pripomínať nášho Palčeka. Keď sa totiž roľníkovi a jeho žene narodilo vytúžené dieťa, nebolo väčšie ako ľudský palec. Statočný chlapec pomáhal rodičom pri práci na poli a tí sa mu zase oplácali láskou a vďakou. Keď však dovŕšil pätnásť rokov a zistil, že nenarastie ani o piaď, rozhodol sa opustiť rodičovský dom a hľadať svoje miesto vo svete – vyzbrojený ryžovou miskou namiesto helmy a ihlou namiesto meča. Knižka vyšla vo vydavateľstve Monokel

Za poskytnutie priestorov na fotenie ďakujeme Kabinetu pomalosti.

Fotila Martina Levásovská

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora