blog

LookBook #20: Najlepšie knihy pod stromček

pondelok 18. novembra 2019 15:40
Po 18.11. 2019 15:40

Pod vianočný stromček knihy jednoznačne patria. Už tradične pre vás vyberáme tituly, ktoré by mohli potešiť vás alebo vašich najbližších. V tomto našom výbere nájdete knihy pre dospelých, pre tínedžerov aj pre deti. Pre milovníkov romantiky, fantastiky či historických románov. Veríme, že vám aj tento rok pomôžeme priniesť domov len tie najlepšie darčeky :)

Kniha, ktorú čítali milióny čitateľov po celom svete – skutočný príbeh, ktorý si budete chcieť prečítať aj vy. Je to príbeh o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Príbeh Tary Westoverovej o dospievaní sa vyznačuje prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho. Výborné čítanie!

Päť nedospelých bratov Dunbarovcov žije na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Ich domov sa zmieta v chaose. Keď sa po čase otec z ničoho nič objaví, vyháňajú ho. Len jeden z bratov, Clay, pozná otcovo tajomstvo a aj jeho postihne osobná tragédia. Vyberie sa postaviť most cez dravú rieku, čím zároveň symbolicky stavia most medzi bratmi a otcom, ale aj medzi minulosťou a prítomnosťou. Dojímavý príbeh, napísaný zvláštnym štýlom. Keď sa začítate, nebudete vedieť prestať. A pre istotu si nachystajte vreckovky!

Ak patríte medzi fanúšikov životopisov, tak túto knihu by ste si určite mali prečítať. Ak nepatríte medzi fanúšikov životopisov, skúste tento a určite neoľutujete! Michelle Obamová v tejto knihe opisuje začiatky svojho manželstva, keď sa snažila zladiť prácu, rodinu a materské povinnosti s rýchlo sa rozvíjajúcou politickou kariérou svojho manžela. Odhaľuje súkromné diskusie súvisiace s jeho kandidatúrou na post prezidenta aj svoju úlohu v jeho kampani, ktorá jej priniesla popularitu, no zároveň sa nevyhla ani kritike. So šarmom, humorom a s neobvyklou otvorenosťou ponúka pohľad do zákulisia diania, keď sa jej rodina stala stredobodom pozornosti celého sveta, aj na osem dôležitých rokov, ktoré prežila v Bielom dome – na to, ako sa postupne zoznamovala so svojou krajinou a krajina sa zoznamovala s ňou.

Po desiatich super úspešných detektívkach z Fjällbacky, prichádza kráľovná švédskej krimi s novou napínavou sériou. Zlatá klietka je príbeh o silnej a krásnej žene, ktorá túži po moci a nenechá sa pokoriť. Chce sa pomstiť tomu, kto jej ublížil. Nová kniha Camilly Läckberg však nie je iba o zrade, intrigách a dramatických rodinných udalostiach, ale aj o láske medzi matkami a dcérami a ženskej solidarite. Odporúčame všetkým milovníkom detektívnych románov, švédskej krimi a Camilly Läckberg.

Viac knižných tipov nájdete aj na www.martinus.sk/vianoce 🙂 

Vo svojom kritikmi uznávanom medzinárodnom bestselleri, Sapiens, Yuval Noah Harari vysvetlil, ako sa ľudstvu podarilo ovládnuť planétu.
V knihe Homo Deus skúma budúcnosť ľudstva a ponúka víziu zajtrajška, ktorá sa zdá byť nezrozumiteľná, ale časom sa stane neodvratná: ľudstvo stratí nielen svoju dominanciu, ale aj samotný zmysel. My odporúčame obe jeho knihy!

Rok 2019 bol silný aj na knižky, ktoré spadajú do kategórie literatúry faktu. Ak sa radi pri čítaní zamýšľate, tento výber je presne pre vás.

 

Sú Vianoce. Starší muž šoféruje auto cez Škandinávske vrchy. Zrazu si všimne, ako sa v tme pred ním čosi črtá. Len-len že stihne pribrzdiť a zastaviť. V snehových jazykoch tvoriacich sa pred autom stojí malý chlapec. Má modré pery a na hlave nasadené jelenie parohy. O štrnásť rokov nájdu v neďalekom horskom jazere telo zavraždeného dievčaťa oblečeného v baletnom úbore. Na brehu stojí fotoaparát pripevnený na statív. Vo vrese pri brehu nájdu vytrhnutú stranu z detskej knihy Bratia Levie srdce. Pre milovníkov severskej krimi je tu Chlapec vo svetle reflektorov. 

Máte radi v knihách napätie, radi sa bojíte? Pozrite sa na výber detektívok a trilerov, ktoré by vás mohli zaujať.

Tínedžerky Haruko a Margot sa nikdy nemali stretnúť, nespáchali žiadny zločin, a predsa boli spolu uväznené v rodinnom internačnom tábore v Crystal City. Každá z nich túžila po kúsku normálnosti vo svojej novej realite, kde sa nič nezdalo byť v poriadku – okrem ich nečakaného priateľstva. No vo väzenskom prostredí, kde vláda tak veľmi okresala ich súkromie, dôveru a sebarealizáciu, sa naučili, že možnosti, ktoré im zostali, môžu mať zničujúce dôsledky. Kniha o priateľstve, láske, zrade, nespravodlivosti a správnych či nesprávnych rozhodnutiach v čase vojny.

Ako by vyzeral tvoj život, keby si jedného dňa odišla z domu na druhý koniec sveta len s mobilom vo vrecku? Marin to urobila. V deň, keď sa utopil jej starý otec, ktorý ju vychovával, sa otočila San Franciscu chrbtom. Odletela na univerzitu do New Yorku a s nikým z rodného mesta viac neprehovorila. Zo strachu? Z hanby? Alebo utiekla pred smútkom? Pekný, dojímavý príbeh o priateľstve, ktorý by si mala prečítať každá dospievajúca slečna.

Dobrodružstvo, napätie, témy LGBTI a iné svety. O čom najradšej čítajú tínedžeri?

Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta. Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších – a ani najlepších – snoch.  Kniha pre všetkých milovníkov fantasy príbehov od legendárneho autora románov Americkí bohovia alebo Oceán na konci ulice.

Darrow je Červený; člen najnižšej kasty v spoločnosti rozdelenej podľa farieb. Rovnako ako ďalší Červení celé dni tvrdo pracuje v presvedčení, že on a jeho ľudia pripravujú povrch Marsu pre život budúcich generácií. Ale Darrowa a jeho ľudí oklamali. Darrow, ako aj všetci Červení nie sú ničím iným než otrokmi dekadentnej vládnucej triedy. Vedený túžbou po pomste a spomienkou na stratenú lásku Darrow obetuje všetko, aby sa infiltroval do slávneho Inštitútu, na miesto, kde dominantná Zlatá kasta musí dokázať, že je hodná vládnutia, a kde budúce generácie ľudstva tvrdo bojujú o moc. Darrow bude musieť bojovať nielen o svoj život, ale aj o samotnú budúcnosť civilizácie, pričom súpermi mu budú najlepší a najbrutálnejší predstavitelia vládnucej triedy.

 

Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto sa pri čítaní rád túla inými svetmi, knižkami z tohto výberu určite nič nepokazíte 🙂

Píše sa rok 1943 a vo vojnou zmietanom Londýne sa stretávajú dvaja mladí ľudia: nešťastne vydatá Stella a pilot amerického letectva Dan. V časoch, kedy si nikto nie je istý tým, čo bude zajtra, sa do seba bezhlavo zamilujú. Lenže chvíle, keď spolu môžu byť šťastní, trvajú veľmi krátko. Dan odchádza bojovať, ale sľubuje, že sa po Stellu po vojne vráti. O sedemdesiat rokov neskôr Dan vhadzuje do schránky posledný list. Jeden z mnohých, ktorý poslal Stelle a na ktoré mu nikdy neodpovedala. Otvára ho však Jess, mladé dievča, ktoré v opustenom dome hľadá úkryt pred svojím násilníckym priateľom. Keď si prečíta Danove nádherné listy, rozhodne sa, že sa pokúsi jeho stratenú lásku nájsť…

Ďalšie tipy pre milovníkov historických románov. 

Legendárna knižka pre deti vychádza po rokoch opäť v slovenskom preklade, navyše s krásnymi ilustráciami. Porozpráva vám o Mary a jej priateľoch, ktorí sa pokúšajú oživiť zanedbanú záhradu, napriek tomu, že sami nemali v živote veľa šťastia.

Ňuňo je neposedný psík, ktorý svojim majiteľom pripraví veru nejedno prekvapenie. Jedného dňa však do rodiny pribudne bábätko a Ňuňo sa musí s touto novou skutočnosťou popasovať. Či sa mu to podarí, to sa dozviete v tejto krásne ilustrovanej knižke od Denisy Fulmekovej.
Dobré knihy si zaslúžia, aby boli chránené krásnym obalom. Tento obal  na knihu je nadčasový, hodí sa do každej tašky – ekologický, lokálny a ešte aj s dobrým pocitom. Odpad, z ktorého je obal vyrobený sa vyzbieral lokálne a rovnako aj recykloval na Slovensku.

 

 

Foto: Martina Levásovská

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora