blog

Najpredávanejšie tituly za rok 2019

piatok 27. decembra 2019 23:18
Pi 27.12. 2019 23:18

Prelom decembra a januára sa každý rok nesie v znamení rebríčkov toho NAJ v rôznych kategóriách. Najlepších, najväčších, najkurióznejších, najoriginálnejších. A keďže našou parketou sú knihy (a tiež e-knihy, audioknihy, filmy a skvelá hudba), prinášame vám rebríček najpredávanejších titulov roku 2019 :-)

Možno ste na tento článok zablúdili ako milovník štatistík a zoznamov všetkého druhu, možno vás zaujíma, čo číta (a pozerá a počúva) slovenský národ a možno hľadáte inšpiráciu na skvelé knižky, ktoré doteraz unikali vašej pozornosti. Každý z týchto dôvodov vítame a sme vďační, že sme aj tento rok mohli vďaka vám, našim zákazníkom, nájsť nový domov tisíckam príbehov 🙂

Aj tento rok platí, že rebríček najpredávanejších kníh absolútne ovládli domáci autori – z dvadsiatky titulov pochádza až 13 z pera slovenských spisovateľov a spisovateliek. Populárne domáce mená tak znovu potvrdili nielen svoj literárny talent, ale aj skutočnosť, že slovenskí čitatelia si domácu tvorbu naozaj obľúbili.

A teraz už dosť rečí okolo, pozrime sa na to, ako to v jednotlivých kategóriách vyzerá 🙂

Najpredávanejšie knihy roku 2019

1. Dominik Dán – Nevieš dňa, nevieš hodiny
V Biblii nájdeme poučný odkaz, že človek ani netuší, kedy sa priblíži jeho koniec. Ak je však niekto nepoučiteľný a postaví sa osudu, sú z toho len problémy. Detektív Richard Krauz je tu na to, aby osudové problémy riešil. Tak to bolo aj v pamätný deň na prelome tisícročí – na Silvestra 1999. (Viac info)







2. Dominik Dán – Pochovaní zaživa
Každý sa túži dožiť šťastnej a dôstojnej staroby. Mnohým sa celoživotné snaženie vydarí a ich život vyústi do vysnívanej pokojnej jesene, iní majú smolu, dožijú sa ignorácie od rodiny a nezriedka im ide o život. Práve o holé životy ide aj starým ľuďom pochovaným zaživa v dome hrôzy. (Viac info)







3. Yuval Noah Harari – Sapiens
V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik, Dr. Yuval Noah Harari opisuje históriu človeka ako biologického druhu od prvých ľudí až po súčasnosť, ktorú výrazne ovplyvnili tri revolúcie − kognitívna, poľnohospodárska a vedecká revolúcia. (Viac info)







4. Ján Petrovič – Slovenská mafia
Slovenská mafia je najkomplexnejším spracovaním dejín organizovaného zločinu na Slovensku od pádu komunizmu až po súčasnosť. Autor Ján Petrovič sa téme slovenskej mafie venuje od začiatku novinárskej kariéry. Pri príprave vyše 400-stranovej publikácie hovoril s mafiánmi, ktorí prežili vybavovanie si účtov v podsvetí, skončili za mrežami alebo sú dnes na slobode. Bol na miestach, kde dochádzalo k výbuchom a ďalším násilným trestným činom. Navštívil lokality, kde podsvetie pochovávalo biele kone a zbavovalo sa nepohodlných svedkov. (Viac info)





5. Slávka Kubíková – Klub nerozbitných detí
Klub nerozbitných detí je o hľadaní strateného detského šťastia v dobe tabletov a instantných riešení. Na rozdiel od prekladov americkej výchov­nej literatúry je to kniha šitá na mieru slovenským rodičom. Vychádza z medicínskych a psychologických štúdií a je doplnená o rozhovory so slo­venskými expertmi. (Viac info)







6. Jo Nesbø – Nôž
Harry Hole je tam, kde bol na začiatku, alebo skôr ešte o level nižšie. Rachel je preč. Nadobro. Tentoraz neušiel on, vyhodila ho. Vracia sa teda na ulicu Sofies Gate, do bytu o poschodie nižšie, ako bol byt, ktorý si prenajímal predtým, než sa znovu stal človekom. Prebúdza sa s ťažkou opicou a s rukami aj oblečením celým od krvi. Nič si nepamätá, ale vie, že v jeho prípade je lepšie mať sa na pozore. Pustí sa po stopách svojho úhlavného nepriateľa a tie ho prevedú dosiaľ najhorším osobným peklom. (Viac info)






7. Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund – Moc faktov
Na základné otázky o našej planéte, napr. koľko percent populácie žije v extrémnej chudobe, akým tempom rastie počet obyvateľov, aká je úroveň vzdelávania, aký násilný je náš svet, ako nás ohrozujú klimatické zmeny, odpovedá väčšina ľudí nesprávne. Mnohí sa v odhadoch mýlia do takej miery, že odpovede učiteľov, novinárov, investičných bankárov a hoci aj laureátov Nobelovej ceny by dosiahli horšie výsledky ako úplne náhodné odpovede šimpanzov. (Viac info)






8. Jozef Karika – Trhlina
Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, ktorú máte pred sebou. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. (Viac info)






9. Mark Manson – Jemné umenie mať veci v paži
Kniha o osobnom rozvoji pre novú generáciu od blogerskej superstar, ktorá ukazuje, ako sa prestať riadiť pravidlami „pozitívneho“ myslenia a nájsť svoj vlastný spôsob spokojného života podľa toho, čo je pre nás dôležité. Ľudské bytosti sú totiž omylné a majú svoje obmedzenia. Nie každý môže byť úžasný a výnimočný. Niekedy sme víťazi, inokedy lúzri a nie vždy je to naša chyba. (Viac info)






10. Táňa Keleová-Vasilková – Zrkadlo
Helena s Vladom majú také… obyčajné manželstvo. Bez väčších konfliktov, ale aj bez potrebnej iskry, ktorá by mu dávala láskavosť a hrejivosť. Helenu to trápi, no nevie, čo s tým, ako to zmeniť. A tak zatiaľ čo sa jej manžel vo voľnom čase venuje svojmu hoby, ona blúdi po internete a sníva… o všeličom… (Viac info)







11. Táňa Keleová-Vasilková – Rodinné klbko
V každej rodine to vrie… láskou, ale aj situáciami, ktoré prináša sám život. Rodina je ako klbko. Klbko zviazané láskou, zväčšujúce sa s pribúdajúcimi spoločnými rokmi, prežitými udalosťami, skrývajúce malé či väčšie tajomstvá, bolesti a prehry. Rovnako to platí pre rodinu Sáry a Vlada. Ich klbko je veľké, pretože majú štyri dospelé deti a večne sa u nich čosi deje. No čo ak sa klbko naruší? Čo potom? (Viac info)






12. Boris Valábik a Marián Szűcs – Volali ma bitkár
Bývalý slovenský hokejový reprezentant a hráč NHL, dnes populárny a rešpektovaný televízny komentátor Boris Valábik je povestný svojou otvorenosťou, presnými postrehmi a kritickými názormi. Rovnaký je aj vo svojej autobiografii, ktorú napísal s popredným športovým novinárom Marošom Szücsom. Rozpráva o svojich začiatkoch, životných aj hokejových bitkách, nezabúda na súkromie – ženy, peniaze či policajnú školu, a ponúka svoje názory na slovenský aj svetový hokej. (Viac info)





13. Svetlana Alexijevič – Černobyľská modlitba
26. apríla 1986 o 1:24 zaznela v černobyľskej jadrovej elektrárni séria výbuchov. Bol to začiatok najväčšej jadrovej nehody v 20. storočí.
Černobyľská katastrofa sa stala jednou z najsilnejších tém, ktorú vo svojej tvorbe spracovala laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Dvadsať rokov po tejto jadrovej apokalypse sa vracia na miesta, ktoré boli Černobyľom najviac postihnuté, rozpráva sa s ľuďmi, ktorých sa bytostne dotkla a fatálne zasiahla do ich životov. Pozostalí, hasiči, bývalí zamestnanci – každý z nich má vlastný „černobyľský príbeh“. (Viac info)






14. Jozef Karika – Čierny kruh: Koniec mafie
Čerstvo vyštudovaný Milan Ostrý nastupuje do úradnej funkcie. Pracuje v nej nielen pre mafiánskeho bossa Petra Štarcha, ale aj pre vplyvného skorumpovaného úradníka Alexandra Vokoša. Lenže v jednom meste nemôžu byť dvaja vládcovia… Schyľuje sa k veľkej zrážke a Milan sa ocitá medzi mlynskými kameňmi. (Viac info)






15. Fitness diár 2020
Inšpiruj sa ako zdravo žiť a mať úctu k sebe samej. Aj v čase, keď myseľ hovorí stop, dokáž telu, že to zvládneš. Diár plný radosti, motivácie, šťastia a lásky k sebe samej bude tvojim verným pomocníkom. (Viac info)







16. Eric Berne – Ako sa ľudia hrajú
Pred štyridsiatimi rokmi kniha Ako sa ľudia hrajú zrevolucionizovala naše chápanie toho, čo sa v skutočnosti odohráva pri najzákladnejších spoločenských interakciách. Po viac ako piatich miliónoch predaných výtlačkov je klasika doktora Erica Berna rovnako udivujúca – a odhaľujúca – ako v deň, keď prvý raz uzrela svetlo sveta. (Viac info)







17. Ondrej Sokol – Ako som vozil Nórov 2
Ondrej Sokol omnoho radšej počúva, než rozpráva. Vypočul teda modlitby i zbožné priania svojich fanúšikov a napísal pokračovanie svojho úspešného debutu o patáliách s vozením Nórov v autobusoch. Tentokrát sa dozvieme, aké je to šoférovať ekologické hybridy v extrémnych severských podmienkach, aké sú výhody vozenia turistov na Nordkapp a prečo jazdiť MHD, hoci aj v Nórsku, nemusí byť až taká výhra. (Viac info)






18. Yuval Noah Harari – Homo Deus
Vo svojom kritikmi uznávanom medzinárodnom bestselleri, Sapiens, Yuval Noah Harari vysvetlil, ako sa ľudstvu podarilo ovládnuť planétu.
V knihe Homo Deus skúma budúcnosť ľudstva a ponúka víziu zajtrajška, ktorá sa zdá byť nezrozumiteľná, ale časom sa stane neodvratná: ľudstvo stratí nielen svoju dominanciu, ale aj samotný zmysel. (Viac info)






19. Juraj Červenák – Les prízrakov
Joachim Stein zimuje na hrade Strieborná skala. Pokojné Vianoce s rodinou však zatieni potýčka so zločineckým podsvetím v neďalekom meste Trutnov. Vzápätí kapitána poprosí o pomoc bohatá šľachtičná Beatrix Zilvárová, ktorej milovaný synovec a dedič Adam zmizol počas poľovačky. Kým Stein s verným pobočníkom Jarošom zisťujú, či šlo o únos a kto za ním stojí, priamo v uliciach Trutnova dôjde k brutálnej vražde váženého mešťana. (Viac info)






20. Pavel Hirax Baričák – Šlabikár šťastia 5
Prajem vám, aby ste si na smrteľnej posteli nič nevyčítali. Ešte stále je čas počúvať dušu, naučiť sa rozhodovať a začať konať. Prajem vám, aby ste umreli so spokojnosťou na perách pri rozprávaní, keď okolo vašej postele budú sedieť vnúčence a nebudú vedieť od údivu zavrieť ústa nad tým, čo všetko ste za svoj život vydumali, uskutočnili, podnikli, získali, videli, zažili, užili, naučili sa. (Viac info)






Najpredávanejšie e-knihy roku 2019

  1. Dominik Dán – Pochovaní zaživa
  2. Dominik Dán – Nevieš dňa, nevieš hodiny
  3. Jo Nesbø – Nôž
  4. Juraj Červenák – Les prízrakov
  5. Jorn Lier Horst – Zadná izba
  6. Vi Keeland – Krásny omyl
  7. Radodajka
  8. Vi Keeland – Žiadnu lásku, len sex
  9. Jozef Karika – Trhlina
  10. Jorn Lier Horst, Thomas Enger – Bod nula
  11. Melanie Moreland – Kontrakt
  12. Yuval Noah Harari – Sapiens
  13. Svetlana Alexijevič – Černobyľská modlitba
  14. Amor Towles – Džentlmen v Moskve
  15. Samuel Bjork – Chlapec vo svetle reflektorov
  16. Dominik Dán – Venuša zo zátoky
  17. Michaela Zamari – Rozhodnutie
  18. Jana Pronská – Dve mince nádeje
  19. Jorn Lier Horst – Keď sa more upokojí
  20. Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund – Moc faktov

Najpredávanejšie audioknihy roku 2019

  1. Rozprávky Kronerovci
  2. Angličtina pre samoukov
  3. Nemčina nielen do auta
  4. Rozprávky z večerníčkov
  5. Pesničky pre deti
  6. Angličtina nielen do auta
  7. Angličtina nejen pro samouky
  8. Macko Uško
  9. Zlatá kniha audio rozprávok na dobrú noc
  10. Jozef Karika – Trhlina
  11. Pavel Hirax Baričák – Šlabikár šťastia 4
  12. Rozprávky o psíčkovi a mačičke
  13. Pavel Hirax Baričák – Šlabikár šťastia
  14. Astrid Lindgren – Pippi Dlhá pančucha
  15. Monika Kompaníková – Hlbokomorské rozprávky
  16. Don Miguel Ruiz – Štyri dohody
  17. Danka a Janka
  18. Veselá angličtina pre deti
  19. Pozitívne rozprávky s pesničkami
  20. Pavel Hirax Baričák – Šlabikár šťastia 2

Najpredávanejšie filmy roku 2019

  1. Bohemian Rhapsody
  2. Zrodila se hvězda
  3. Ako si vycvičiť draka 3
  4. Černobyl
  5. Zora Czoborová – Zdravý chrbát
  6. DVD pre (ne)poslušné deti 3
  7. Trhlina
  8. Ženy v běhu
  9. Leví kráľ
  10. Avengers: Endgame
  11. Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny
  12. Hra o trůny – 8. série
  13. Smejko a Tanculienka: Všetko najlepšie!
  14. Tajný život maznáčikov 2
  15. Smejko a Tanculienka: Hip, Hip, Hurá!
  16. Zora Czoborová – Zoralates 2
  17. Zora Czoborová – Strečing
  18. DVD pre (ne)poslušné deti 2
  19. Spievankovo 6 a kráľovná Harmónia
  20. Ako si vycvičiť draka – kolekcia

Najpredávanejšia hudba roku 2019

  1. Sima Martausová – Len tak sa stíšim
  2. Karel Gott – 80/80 Největší hity 1964-2019
  3. Karel Gott – Singly
  4. Karol Duchoň – 20 NAJ
  5. Karel Gott – 70 hitů
  6. Miro Jaroš – Pesničky pre (ne)poslušné deti 3
  7. Lady Gaga – A Star is Born
  8. Štefan Štec – Poleťiv by’m na kraj svita
  9. Queen – Bohemian Rhapsody Soundtrack
  10. Kali – Dovi Dopo
  11. Sima Martausová – Smej sa duša moja
  12. Karol Duchoň – 20 NAJ II
  13. Karel Gott – Bílé Vánoce
  14. Karel Gott – 40 Slavíků
  15. Sima Martausová – Dobrý deň, to som ja.
  16. Štefan Štec & Fajta – Duje vitor
  17. Kali – Ale NE
  18. Queen – The Platinum Collection
  19. Kollárovci – Vlasy čierne
  20. Lucie Bílá – Ta o mně