blog

LookBook #21: Ženy hrdinky

piatok 6. marca 2020 12:17
Pi 6.03. 2020 12:17

V literatúre nájdete nespočetné množstvo hrdiniek, ktoré prežili tie najzaujímavejšie príbehy. Či už skutočné alebo vymyslené. Vybrali sme pre vás knihy, ktoré v sebe ukrývajú viac, ako len slová poskladané do viet. Nájdete v nich inšpiráciu, poučenie, povzbudenie a veľa podnetných myšlienok na zamyslenie. Čítajme, lebo vtedy môžeme snívať a rásť.

Malé ženy – klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácej knižnici. Príbeh štyroch sestier prvý raz uzrel svetlo sveta v druhej polovici 19. storočia, ale jeho obľúbenosť prekročila hranice času. Stále ďalším generáciám matiek a dcér ukazuje hodnotu rodiny, priateľstva, odpustenia a života v pravde a láske. Romantická Meg, neskrotná Jo, krehká Beth a rozmaznaná Amy sú hrdinkami z mäsa a kostí, ktoré inšpirovali milióny čitateľov. Na Slovensku vo vydavateľstve IKAR vyšla kniha  prvýkrát v kompletnej neskrátenej podobe vrátane druhého dielu. 

Kniha Tri ženy – príbehy troch žien, ktoré autorka sledovala takmer desaťročie z bezprostrednej blízkosti a prerozprávala ich s ohromujúcou úprimnosťou, predstavuje prelomovú štúdiu erotickej túžby v súčasnej Amerike. S bezprecedentnou hĺbkou a emocionálnou silou odhaľuje jej krehkosť a komplexnosť a definuje odlišnosť ženskej a mužskej túžby. Kniha je skvelým žurnalistickým i rozprávačským počinom. S nesmiernou empatiou predstavuje čitateľom tri nezabudnuteľné ženy a pozoruhodnú autorku. Ich skúsenosti sú dôkazom, že problémy nenaplnenej sexuálnej túžby sú spoločné všetkým ženám na svete. Vydalo vydavateľstvo Tatran

Román Podstata všetkých vecí sa začína koncom 18. storočia a rozpráva strhujúci príbeh o čase, keď ľudstvo stálo na prahu takmer všetkých dôležitých objavov a človek si začal podmaňovať svet. Bystrá Alma Whittakerová je dcérou charizmatického obchodníka s rastlinami. Zatiaľ čo vďaka štúdiu a záujmu o botaniku čoraz hlbšie preniká do záhad evolúcie, muž, ktorého ľúbi, ju zoznamuje s iným svetom – s duchovným kráľovstvom zázrakov. Oboch však spája úsilie pochopiť svet okolo seba a podstatu celého bytia. Alma je silná ženská hrdinka, s ktorou prežijete jej neskutočne zaujímavý život a príbeh. Príbeh inšpirovaný históriou, plný lásky, krásnych myšlienok a charizmatických postáv. Vydalo vydavateľstvo SLOVART. 

Nenápadné ale vytrvalé rebelky bojovali za práva žien, snažili sa uplatniť v umení, športe alebo vo vede. Niektoré z nich používali aj naozajstné zbrane, no väčšina z nich len svoj hlas, svoj um, vytrvalosť. A lásku, lásku k umeniu, k ľuďom, k svojej krajine. Niektoré známe, iné zabudnuté, no všetky si zaslúžia našu pozornosť, pretože ako kvapky na kameni, krôčik po krôčiku, prešliapali cestičku tým ďalším. Bertha získala Nobelovu cenu, Ľudmila bola prvou pilotkou, Sára a Chaviva zachránili mnohé životy, Libuše navrhla skvelé hračky, Olga hľadala stratené deti, Helena vyštudovala na Sorbonne a Zuzana prekonala samú seba aj zradný Lamanšský prieliv. Príbehy päťdesiatich žien a dievčat z Čiech a Slovenska, ktoré posúvali hranice. Kvapky na kameni vyšli vo vydavateľstve Albatros

V našich dejinách bolo mnoho výnimočných žien, ktoré urobili niečo naozaj významné. No časom ich mená akoby zapadli prachom. Kniha SuperŽENY ponúka 50 príbehov odvážnych a akčných žien, ktoré sa nebáli kráčať svojou vlastnou cestou. Približuje ženy z rozmanitých oblastí spoločenského, vedeckého a kultúrneho života. Žili v rôznych obdobiach, pochádzali z rozličných spoločenských vrstiev a venovali sa rozmanitých činnostiam. A všetky urobili niečo veľké, čo ovplyvnilo život iných ľudí alebo celej spoločnosti. Od príbehu sv. Alžbety zo začiatku 13. storočia precestujete so superŽENAMI dejinami až po príbeh misionárky Veroniky Ráckovej, ktorá zahynula v roku 2016 v Južnom Sudáne. Príbehy výnimočných žien z našej histórie napísala Andrea Kellö Žačoková a ilustrovala Zuzana Bartová. 

O tých najväčších a najstrašnejších udalostiach sa hovorí potichu. V kuchyniach, obývačkách predmestských bytov, medzi štyrmi očami. Taká je aj kniha laureátky Nobelovej ceny Svetlany Alexijevič Vojna nemá ženskú tvár. V pamätiach stoviek žien, ktoré zažili Veľkú vlasteneckú vojnu ako jej priame účastníčky pátra po tom, čo je neprenosné, po tom najosobnejšom – zážitkoch, ktoré utkveli na kožiach vojačiek i zdravotníčok, spomienkach, ktorých sa nemožno zbaviť, nemožno ich vytesniť z pamäti, ani zo snov.
Hrôza vojny sa v dokumentárnej koláži Svetlany Alexijevič strieda s prekvapujúcou ľudskosťou a odkrýva tak celkom inú tvár vojny, tvár, ktorú by sme v kusých kapitolách učebníc dejepisu hľadali len márne.

Joanna Connors mala tridsať rokov, keď jej neznámy muž priložil k hrdlu nôž a prinútil ju k sexu. Po dvadsiatich rokoch nevysloviteľných tráum sa rozhodla bojovať a tohto človeka nájsť. Nie však pre to, aby sa pomstila, ale aby ho pochopila, aby zistila, kto je ten muž a čo ho viedlo k tomu, aby zničil život mladej ženy. Nehľadala však len neznámeho násilníka a spravodlivosť, ale aj vlastný vnútorný pokoj a zmier. Kniha Nájdem si ťa je strhujúca detektívka, ktorej príbeh je skutočný. A je to aj silná reportáž odohrávajúca sa v duši jednej zranenej ženy. Prináša pohľad na sexuálne násilie z pohľadu obete, ktorá sa odhodlala nielen rozprávať, ale aj konať.

Ifmelu a Obinze sa do seba zamilovali ešte na strednej škole. V Nigérii v tom čase dožívala vojenská diktatúra a zdalo sa, že jedinou možnosťou ako prežiť normálny život, je odísť za more. Cesty Ifmelu a Obinzeho sa rozišli a zatiaľ čo ona sa uchytila v USA ako blogerka píšuca o problematike rasy, on ledva prežíval vo Veľkej Británii. Amerikánka je príbehom ich veľkej lásky, no je aj presnou analýzou zásadných otázok týkajúcich sa rasizmu, identity, diskriminácie, predsudkov i stereotypov. A tak je otázka, či sa Ifmelu a Obinze znova stretnú možno celkom nepodstatná. A možno aj nie je. Amerikánka je krásny román o tom, kam všade nás môžu zaviesť nevyspytateľné životné chodníčky i o tom, aká nečakaná a silná môže byť túžba po domove. Nigérijská spisovateľka Chimamanda Ngozi Adichie napísala okrem Amerikánky aj knihu Všetci by sme mali byť feminist(k)ami – knižnú esej, v ktorej ponúka jedinečnú definíciu feminizmu pre 21. storočie. 

Foto: Michaela Kompaníková

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora