blog

Tri otázky pre: Paolo Giordano

streda 27. mája 2020 14:03
St 27.05. 2020 14:03

Čo ste sa vždy chceli opýtať vášho obľúbeného spisovateľa? Z vašich komentárov na Instagrame a Facebooku sme vybrali tri otázky, ktoré sme položili Paolovi Giordanovi.

Talianskeho spisovateľa Paola Giordana sme mali tú česť privítať v našom kníhkupectve na Obchodnej ulici v Bratislave už dvakrát. Okrem toho, že je autorom skvelých kníh, je to aj nesmierne milý a charizmatický človek. Keď sme ho spolu s vydavateľstvom Slovart poprosili, či by svojim fanúšikom odpovedal mailom na pár otázok, okamžite súhlasil!

 

Odrazila sa vo vašich príbehoch aj nejaká osobná skúsenosť, prípadne životný míľnik?

Často začínam míľnikmi  –  ak nejaké sú v mojom živote  – , ale potom sa od nich odpútam a sústredím sa na okrajové udalosti a spomienky. Ale áno, všetko, čo píšem, je nasiaknuté mojím životom.

Ktorú knihu by ste odporúčali prečítať každému a čo by nám mala daná kniha dať?

Z tých, ktoré som čítal nedávno, by som aj vo svetle nedávnych udalostí vo svete vybral román Lincoln in the Bardo od Georgea Saundersa. Postavy v tejto knihe sú po smrti. Je to teda príbeh o smrti a strate, ale nie je smutný. Práve naopak. Je plný života a nádeje.

Keď píšete knihu, lepšie sa vám vžíva do postavy muža/chlapca alebo ženy/dievčaťa?

Nerobí mi problém vcítiť sa do mužskej či ženskej postavy. Ale ťahá ma to k mladým hrdinom. Je pre mňa ťažké predstaviť si samého seba v tele a mysli niekoho staršieho, ako som ja. To je pravdepodobne jediná hranica, ktorú som zatiaľ nedokázal prekročiť.