blog

Tri otázky pre: Camilla Läckberg

streda 29. júla 2020 11:16
St 29.07. 2020 11:16

Čo ste sa vždy chceli opýtať vášho obľúbeného spisovateľa alebo spisovateľky? Z vašich komentárov na Instagrame a Facebooku sme vybrali tri otázky, ktoré sme položili Camille Läckberg.

Camilla Läckberg je nie nadarmo považovaná za nekorunovanú kráľovnú švédskej krimi. Dnes má na konte už viac ako 1,5 milióna predaných kníh v 26 krajinách sveta vrátane Slovenska. Dva z jej románov sa vo Švédsku dočkali aj filmového spracovania. Väčšina postáv v jej knihách je vymyslená, no niektoré sú skutoční ľudia, ktorí žijú okolo nej. Veľmi obľúbenou je jej séria príbehov z Fjällbacky, len nedávno začala písať aj nové príbehy v sérii Faye, kde ako prvá knižka vyšla vo vydavateľstve Slovart Zlatá klietka. 

Foto: Magnus Ragnvid

Kto je vaším spisovateľským vzorom?
Autorka, ktorá má veľmi ovplyvnila, bola Agatha Christie, jej knihu Smrť na Níle som čítala, keď som bola malá. Fascinovalo ma, ako geniálne vystavala vraždu a jej odhalenie. Agatha Christie je doteraz mojim vzorom, ale pridali sa k nej aj ďalší spisovatelia a spisovateľky: Karin Slaughter, Sara Blaedel, Pascal Engman, Denise Rudberg a mnohí iní.

Na ktorú svoju knihu ste najviac hrdá a prečo? Bola niektorá z vašich postáv alebo dej výzvou, resp. donútilo vás písanie niekedy vyjsť z komfortnej zóny?
Na túto otázku je ťažké odpovedať, ale bola to asi dvojdielna séria o Faye – dostala som sa pri písaní mimo moju komfortnú zónu a bolo to pre mňa výzvou z viacerých dôvodov. Hlavne preto, že som musela vytvoriť hlavnú postavu, ktorá je schopná hrozných činov a napriek tomu ju stále môžeme mať radi.

Prečo v každej vašej knihe pijú všetci toľko kávy?
Pretože ja milujem kávu! U mňa to hraničí so závislosťou a chcem, aby si ju moje knižné postavy užívali rovnako ako ja. To je jedna z najlepších vecí na tom byť spisovateľkou.

 

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora