blog

LookBook #22: Čítanie na leto

štvrtok 6. augusta 2020 15:10
Št 6.08. 2020 15:10

Ani toto leto sa nezaobíde bez dobrej knihy! A nielen jednej :) Vybrali sme pre vás pár tipov na letné čítanie - z každého rožka troška. Veríme, že si niečo dobré vyberiete a strávite krásny čas ponorení do niektorého príbehu.


Silný román Včelár z Aleppa čitateľovi približuje pravdivý strastiplný príbeh migrantov, ktorí museli utiecť, aby si zachránili holý život. Nežný vzťah manželov Nuriho a Afry, ktorí vytrhnutí z koreňov, bezradní, zúfalí a zúbožení skončili v chladnom Anglicku, dojíma čitateľa k slzám. Autorka rozpráva sugestívny a autentický príbeh o strate vlasti, sile smútku a moci lásky, o odvahe, ľudskosti a nezlomnej nádeji na nový začiatok. Jej kniha preniká do podstaty utečeneckej krízy hlbšie než ohurujúce novinové titulky a prináša pôsobivé scény s nesmiernym citom pre detail.

Spoveď ženy, ktorú prebudila, premenila a napokon opustila túžba po úplne inom svete, ako bol ten jej. Nástojčivý, intímny a prenikavo emocionálny tón tohto rozprávania vás tiež premení a prebudí – a nikdy vás neopustí. Žena z horného poschodia vyšla vo výbornom preklade Maríny Gálisovej vo vydavateľstve Inaque. 

Malé venovanie môže znamenať veľa… Preto obľúbená autorka detských kníh Catriona Robinsonová vždy venovala svoje diela ľuďom, ktorí najväčšmi poznačili jej život – vrátane samotárskej vnučky Emily. Emily sa nad venovaniami nikdy nezamýšľala. No keď Catriona nečakane zomrie, každé z nich sa stane omrvinkou na ceste, ktorá údajne vedie k stratenému, dosiaľ nepublikovanému rukopisu. Je to záhada a vyriešiť ju môže iba Emily. Ibaže to znamená, že musí kráčať v šľapajach starej mamy do veľkého sveta, pred ktorým sa skoro celý život skrývala… Román Pre Emily vydalo vydavateľstvo Lindeni.

Mapa Spojených štátov pripomína pestrú patchworkovú deku pozošívanú z kúsočkov najrôznejších farieb. Svetoznámy americký spisovateľ John Steinbeck sa na začiatku šesťdesiatych rokov rozhodol znovu spoznať svoju obrovskú rodnú krajinu. Nasadol do obytného auta, vzal si svojho modrého francúzskeho pudla Charleyho a prekrižoval Ameriku z jej východného pobrežia na západné a späť. Chcel stretnúť ľudí. Chcel vedieť, ako sa Amerika zmenila a kam smeruje. Na svojej ceste zažil naozaj všeličo. Spoločnosť pozoruhodných ľudí, hlbokú osamelosť, prekvitajúci rasizmus i nespútanú prírodu. Vydajte sa spolu so Steinbeckom na cestu a prečítajte si Potulky s Charleym. 

Ted Chiang je držiteľom mnohých literárnych ocenení a obyvateľom mnohých literárnych žánrov. Autora poviedky, ktorá sa stala predlohou pre film Arrival, síce pričleňujú k sci-fi, no jeho poviedky sa odmietajú niekam zaradiť: evokujú tichú racionálnu mágiu Jorgeho Luisa Borgesa a čerpajú z bohatých dejín rozprávačstva. Druhá a dlho očakávaná zbierka Teda Chianga prináša prekvapivé myšlienky, ktoré osvetľujú záhady vesmíru aj ľudského vnútra. Výdych vydalo opäť vydavateľstvo Premedia.

Finále dystopickej trilógie, ktorá si získala čitateľov po celom svete. A nielen tých young adult! Prešli tri roky, odkedy Rowan a Citra zmizli bez stopy – počas katastrofy, čo má na svedomí kosec Goddard, ktorý nemilosrdne zlikvidoval svojich protivníkov a konečne sa dostal k moci.
Sú to tri roky, odkedy sa Nimbus odmlčal – a jediný človek, s ktorým ostal v kontakte, je Greyson Tolliver. A je to práve tretí diel dystopickej série zo sveta Koscov, v ktorom sa osud ľudstva, „odsúdeného na večný život“, zavŕši. Predtým však budú musieť nové spojenectvá aj staré priateľstvá prejsť najťažšou skúškou a možno opäť raz poraziť smrť.

Preben Pramm ležal týždeň zviazaný a mŕtvy vo svojej obývačke, kým ho našli. Všetko naznačuje tomu, že ho vrah pred smrťou brutálne mučil. Dom je prevrátený hore nohami, vrahovia však zrejme nenašli, čo hľadali. Aké tajomstvo strážil nenápadný starec, ktorý nemal rodinu ani priateľov? Kľúčový svedok je debutom jedného z najúspešnejších škandinávskych autorov detektívok. Román, ktorý sa zakladá na skutočnom kriminálnom prípade, je zároveň prvou knihou série o hlavnom inšpektorovi Williamovi Wistingovi.

Máte aj vy svoju spriaznenú knihomoľskú dušu, s ktorou si radi čítate? 🙂

Krásne leto plné kníh, milí knihomoli! 🙂

Ďalšie tipy na letné čítanie nájdete aj tu 🙂


Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora