blog

LookBook #23: Najlepšie darčeky pre všetkých

streda 11. novembra 2020 11:34
St 11.11. 2020 11:34

Pod vianočný stromček knihy jednoznačne patria. Už tradične pre vás vyberáme tituly, ktoré by mohli potešiť vás alebo vašich najbližších. V tomto našom výbere nájdete knihy pre dospelých, pre tínedžerov aj pre deti. Pre milovníkov romantiky, fantastiky či historických románov. Veríme, že vám aj tento rok pomôžeme priniesť domov len tie najlepšie darčeky :)

 

Ak sa vám páčil bestseller Stehlík, určite by ste mali siahnuť aj po tomto debutovom románe Donny Tartt. Úprimná spoveď hlavného hrdinu Richarda Papena, ktorý sa v spomienkach vracia do svojich študentských rokov na malej vermontskej univerzite, kde našiel taký životný štýl, po akom vždy túžil – prenikne do skupiny bohatých a svetáckych študentov, ktorých si charizmatický profesor klasických jazykov vybral do svojho seminára. Richard, očarený novými priateľmi, vo svojej zaslepenosti netuší, že spáchali zločin, hoci sa mu to stalo takmer pred očami. Kriminálna zápletka robí z tohto románu zaujímavé čítanie, ktoré sa nebojíme odporúčať aj tým najnáročnejším čitateľom a čitateľkám.

Dospievanie v chudobe, hľadanie svojho miesta v živote, absencia otca, naštrbené vzťahy, nechcené tehotenstvo, chcené dieťa. To je len zlomok tém, ktoré autorka rozohrala v tomto románe, odohrávajúcom sa v Bologni. Text plynie rýchlo, každé slovo v ňom má svoj význam a občas vás autorka očarí myšlienkou, ktorú si budete chcieť zapamätať navždy. Veľmi silná kniha, z ktorej cítiť Taliansko.

Stefánsson opäť raz čaruje so slovami, vetami a obrazmi. Jeho poetika je neprenosná, nikto nepíše tak ako on. A skvelý preklad Zuzany Stankovitsovej je to, čo túto knihu robí výnimočnou. Príbeh o Áste je rozprávaním o rodine a ľudských osudoch, o láskach, túžbach, ale aj životných útrapách. Ak sa chcete úplne ponoriť do príbehu, nasať atmosféru Islandu a nájsť veľa pekných myšlienok, toto je tá správna voľba.

Viac knižných tipov pre náročnejších čitateľov nájdete na www.martinus.sk/vianoce

Jedného letného rána nastúpi dvanásťročný Edward Adler s milovaným starším bratom, rodičmi a ďalšími 183 cestujúcimi do lietadla smerujúceho z Newarku do Los Angeles. Medzi pasažiermi je zázračný chlapec z Wall Street, mladá žena, ktorá sa snaží vyrovnať s nečakaným tehotenstvom, zranený veterán vracajúci sa z Afganistanu, podnikateľský magnát a slobodomyseľná žena utekajúca od panovačného manžela. Lietadlo však na polceste havaruje a katastrofu prežije iba Edward. Edwardov príbeh priťahuje pozornosť celej krajiny, no on sám si musí hľadať miesto vo svete bez vlastnej rodiny. Milý Edward je omnoho viac než len rozprávanie o dospievaní poznačenom tragédiou. Je to kniha, ktorá chytí za srdce a úchvatný príbeh o odvahe a schopnosti nájsť cestu k inému človeku zoči-voči nepredstaviteľnej strate. 

Dokázal sa naspamäť naučiť 22 514 čísel za desatinnou čiarkou čísla pí. Na to, aby sa plynule naučil rozprávať po španielsky či islandsky potreboval týždeň. Aj takéto schopnosti má výnimočný autistický génius a savant Daniel Tammet. Narodený v modrú stredu je výnimočná autobiografická kniha o živote mladého autistického muža, ktorý vládne nadpriemernými jazykovými i matematickými schopnosťami, no mnohé bežné životné situácie sú preňho absolútne neprekonateľné. Dojemný a motivujúci príbeh Daniela Tammeta je aj o tom, ako sa dokázal popasovať so životom bez toho, aby stratil svoju vlastnú tvár.

Príbeh štyroch sestier prvý raz uzrel svetlo sveta v druhej polovici 19. storočia, ale jeho obľúbenosť prekročila hranice času. Stále ďalším generáciám matiek a dcér ukazuje hodnotu rodiny, priateľstva, odpustenia a života v pravde a láske. Táto kultová záležitosť vyšla v novom vydaní vo vydavateľstve Ikar – prvýkrát v kompletnej neskrátenej podobe vrátane druhého dielu. Je to literárna klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácej knižnici.

Vybrali sme pre vás tipy na knihy, ktoré by mohli potešiť mamu, otca, babku či dedka. Jednoducho, knižné tipy pre dospelých čitateľov.

Cestou domov zo školy zmizne mladé dievča. Napriek úsiliu polície aj rodiny sa ju nepodarí vypátrať. O päť rokov ju nájdu brutálne zavraždenú na detskom ihrisku uprostred Štokholmu. Pomocou sledovacích kamier inšpektor Joona Linna vystopuje očitého svedka. Ukáže sa, že Martin je duševne chorý človek, ktorý si neuchoval nijaké spomienky na to, čo videl. Je poznačený vlastnou traumou, viní sa z dcérinej smrti. Joona sa rozhodne kontaktovať psychiatra Erika Mariu Barka a zistiť pravdu pomocou hypnózy. Martinova manželka dostane výstrahu: ak svedok prehovorí, odnesie si to ich blízky nevinný človek. Čoskoro svoju hrozbu naplnia. Najnovší Lars Kepler a jeho Zrkadlový muž. 

Fitzek v tejto kategórii nesmie chýbať! Sebastian Fitzek namixoval svoj triler z odstrašujúcich správ a z charakteristiky muža, ktorý psychicky zlomí každého, keďže nemá vlastnú pamäť. Rafinovaný psychotriler upúta svojskou zvláštnosťou, záznamy zo starých zdravotných kariet pacientov sa striedajú s postrehmi mladých adeptov medicíny. Čitateľ je chtiac-nechtiac vtiahnutý do deja, stojí po boku protagonistov, cíti ich dych, vníma ich strach a po chrbte mu behajú zimomriavky.

Michael Connelly je svetoznámym autorom kriminálnych románov a tvorcom detektíva Harryho Boscha. Námety na svoje romány vraj čerpá z bývalej praxe investigatívneho reportéra, zaoberajúceho sa kriminálnymi činmi. V tejto knihe sa novinár Jack McEvoy, ktorého čitatelia poznajú z románov Básnik smrti a Strašiak, vracia v príbehu o sériovom vrahovi, ktorý na svoje zločiny zneužíva nové vedecko-podnikateľské odvetvie analýzy DNA.

Ďalšie čítanie so zimomriavkami nájdete tu. 

Známy antropológ Yuval Noah Harari nás opäť pozýva na cestu hľadania odpovedí na naliehavé otázky súčasnosti a to najmä: Sme ešte schopní rozumieť svetu, ktorý sme si sami vytvorili? Dozviete sa v tejto knihe. 

David Grann napísal fascinujúcu knižku, v ktorej prezradí, ako sa k ohromne bohatým Osagom – pôvodným obyvateľom, ktorých zem ukrývala ropu, postavili bieli Američania. Po objavení ropy sa totiž nezačala len zlatá horúčka, ale aj nevysvetliteľná séria vrážd a tento komplikovaný prípad sa usilovala vyriešiť novovzniknutá FBI. V tejto knihe nájdete takmer všetko, čo má aj akčný thriller: korupciu, násilie, vraždy, strach a spletité tajomstvá a je teda o to zaujímavejšie, že všetky udalosti v tejto knihe sú skutočné.

Ak existuje kniha, ktorá by nám tento rok mohla poskytnúť taký dôležitý náhľad na predošlé skúsenosti a historické skúsenosti v boji s neviditeľnými nepriateľmi, tak je to práve táto skvelá kniha Epidémie v dejinách, ktorá ponúka texty renomovaných archeológov a historikov, sumarizujúce epidemické i pandemické nákazy, ktoré už ľudstvo dokázalo prekonať. Ak vás teda zaujíma, ako ľudstvo bojuje s epidémiami chorôb alebo ako vojenské konflikty napomohli šíreniu niektorých z nich, tak táto kniha by vám určite nemala chýbať.

Rok 2020 bol silný aj na knižky, ktoré spadajú do kategórie literatúry faktu. Ak sa radi pri čítaní zamýšľate, tento výber je presne pre vás.

Rodinná dráma, v ktorej sa súrodenci snažia vyrovnať so svojím detstvom. Holandský dom je príbeh o rodine, láske, zrade, zodpovednosti a obeti, o mocných putách času a citovej závislosti od miest, ktoré nás celý život magicky priťahujú.

Margarétu Tudorovú, jej sestru Máriu a Katarínu Aragónsku spája príbuzenské puto, no rozdeľuje ich túžba po moci. Každá z nich sa stáva kráľovnou – jedna škótskou, druhá francúzskou a tretia anglickou. Zo svojho úspechu sa však neradujú dlho. Dvorné intrigy a osud to zariadia tak, aby všetky tri medzi sebou celý život súperili. Anglicko a Škótsko, ktoré je rozdrobené na jednotlivé šľachtické klany, sú ustavične znepriatelené. Politickú situáciu ovplyvňuje aj Francúzsko. Anglický kráľ Henrich VIII. hrá svoju hru nielen na poli politiky, ale aj lásky. Novinka z vydavateľstva Slovart. 

Ak máte najradšej dobrý príbeh zasadený do historických kulís, určite vás oslovia knižky z nášho výberu.

Mesto dievčat nie je len taká obyčajná ľúbostná oddychovka. Autorka knihy Elizabeth Gilbert (ktorá už stihla napísať aj naše ďalšie obľúbené knihy Podstata všetkých vecí a Jedz, modli sa a miluj) nás v tejto knihe zavedie to atraktívneho sveta divadiel v New Yorku štyridsiatych rokov 20. storočia a predstaví nám mnoho nekonvenčných a charizmatických postáv. Veď predsa “Nemusíme žiť nudne ako slušné dievčatá, aby sa z nás stali dobrí ľudia”

V tejto kolekcii nájdete knižky, pri ktorých si môžete oddýchnuť alebo potešiť svoju romantickú dušičku.

Erin Morgenstern nám v novom románe otvára dvere do svojej zlatom pretkanej fantázie, pričom hľadá s čitateľmi odpoveď na otázku, aká je skutočná sila príbehov. Kultový román Nočný cirkus si získal srdcia a podmanil predstavivosť miliónov čitateľov po celom svete. Bezhviezdne more je spisovateľkiným vyznaním lásky všetkým čitateľom, neskutočne snovým, znepokojujúcim i vášnivým, prekypujúcim citmi a mystériami.

Majstri fantastiky Terry Pratchett a Neil Gaiman spojili svoje tvorivé sily v románe Dobré znamenia. Tento román prvý raz vyšiel v roku 1990 a slovenské vydanie prinieslo čitateľom teraz Vydavateľstvo SLOVART. O preklad sa postaral Vladislav Gális, ktorý už má s prekladom kníh Terryho Pratchetta skúsenosti. Prekladal viacero jeho diel, napríklad: Farba mágie, Stráže! Stráže!, Ľahká fantastika, Muži v zbrani, Čaroborci. Obálku vytvoril na mieru pre toto vydanie český výtvarník a básnik Jiří Slíva.

Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto sa pri čítaní rád túla inými svetmi, knižkami z tohto výberu určite nič nepokazíte.

Zmenila vám už jedna smska život? Nie? Carverovi áno. Táto kniha vás isto-iste chytí za srdce. Farby smútku nie je kniha s ľahkou témou. Možno aj preto, že začiatky nebývajú ľahké, ale je napísaná tak krásne, že sa od nej nedá odtrhnúť. Budete sa smiať a pravdepodobne budete aj plakať. Nie je to len príbeh o strate najlepších kamarátov, je o vyrovnaní sa so stratou, o tom, že je v poriadku požiadať o pomoc, keď ju naozaj potrebujete. Je o nových začiatkoch, svetlej budúcnosti a o viere. O viere v seba samého. Citlivé. Dojemné. Od srdca.

Trinásťročná Anna Franková si počas najťažšieho obdobia svojho života písala denník. Vtedy ešte netušila, že sa z nej stane jedna z najznámejších žien druhej svetovej vojny. Jej denník sa dočkal komiksového spracovania. Má skvelé ilustrácie a k nim aj prispôsobený text, takže ho zvládnu aj 13 ročné deti. Nie, žiaľ, celý Annin denník sa do tejto knihy nezmestil, no perfektne zobrazuje Annin strach, frustráciu, ale aj tajné túžby a predstavy. Ukazuje ľudskosť ľudí, ktorí riskovali všetko, aby pomohli iným. Veľmi prijateľným spôsobom ukazuje aj hrôzy, ktoré sa v tom čase diali a ako sa s nimi Anna vyrovnávala. Druhá svetová téma nie je téma ani pekná, ani ľahká, no nemali by sme na ňu zabúdať. A tento denník vám nedovolí zabudnúť.

Dobrodružstvo, napätie, témy LGBTI a iné svety. O čom najradšej čítajú tínedžeri? Dozviete sa tu. 

Nádherne ilustrovaná knižka pre deti od 3 rokov, v ktorej je láskavo napísaný príbeh o priateľstve a pomoci druhým. Hlavnou hrdinkou je víla Ela, ktorá za mesačného svitu zbiera svetelné lúče a rozdáva ich smutným, opusteným a zatúlaným stvoreniam. Keďže Ela môže chodiť von len počas noci, jej snom je vidieť východ slnka. Keď jej priatelia vidia, že Ela je smutná, neváhajú a za jej dobrotu sa jej odvďačia splnením jej najväčšieho sna. Malé množstvo textu, očarujúce ilustrácie, Eline kúzlo a sila priateľstva určite zaujme aj neposedných čitateľov.

Klasický príbeh o dobrodružstvách Krka, Potkana a Žabiaka pozná mnoho z nás. Teraz máte možnosť si ich vychutnať znova v novom preklade a s úžasnými ilustráciami. Napriek tomu, že pôvodne ich autor napísal pred viac ako 100 rokmi, dokážu zaujať aj dnešné deti. Pravda, môžu sa smiať, že Žabiakovi učaroval nový vynález – automobil. Možno aj jazyk im bude zo začiatku trošku zvláštny. Ale priateľstvu, ochote pomôcť aj tej túžbe po nových vzrušujúcich veciach a zážitkoch budú rozumieť deti vždy. Ilustrácie vytvorila talentovaná Inga Moore. Jej obrázky vás okamžite prenesú nielen do správnej doby, ale aj na všetky tie nádherné miesta anglického vidieka a krásnej prírody. Odporúčame vyhradiť si čas špeciálne na spoločné čítanie. Vietor vo vŕbach si totiž budete chcieť vychutnať spolu s deťmi.

Čo ak… v sebe nesie príbeh o nekonečných možnostiach v každom z nás. Po otvorení knihy nachádzame nádherné ilustrácie, ktoré sú doplnené o jednoduchý text výborný aj pre začínajúcich čitateľov. Autor na rozpovedanie príbehu o našich snoch a cieľoch nevyužil veľa slov. Avšak aj napriek minimalistickému textu má kniha obrovskú hĺbku. Čitateľovi dodáva povzbudenie k dosiahnutiu vlastných snov a taktiež dodáva odvahu myslieť otvorene a naozaj vo veľkom. Knihu by sme pokojne vedeli zaradiť do kategórie nadčasových kníh ako sú Malý princ alebo novinka Chlapec, krtko, líška a kôň, ktoré s pribúdajúcim vekom načrtávajú stále nové myšlienky, ktoré človeka nútia zamyslieť sa.

Mapa knižných pokladov je stieracia mapa pre čitateľov a čitateľky od 6 do 15 rokov. Knižky, ktoré nájdete na plagáte sú rozdelené podľa náročnosti malého čitateľa. Keďže ale vieme, že každé dieťa sa učí čítať vo vlastnom tempe, mapa knižných pokladov ich namiesto veku sprevádza obľúbenými témami. Mapa knižných pokladov je vynikajúcim darčekom pre malých alebo budúcich knihomoľov.

Už aj sám Dumbledore tvrdil, že ponožky sú super darček na Vianoce. A my mu predsa nebudeme oponovať, najmä ak sú to takéto perfektné martinusácke Fusakle 🙂 

Viac skvelých knižných tipov a vianočného pomocníka nájdete na www.martinus.sk/vianoce 🙂