blog

Čitateľský klub 2019: Knihy mesiaca

pondelok 25. januára 2021 11:28
Po 25.01. 2021 11:28

Apríl 2019 sa stal dôležitým míľnikom v našom knižnom svete. Pre všetkých knihomoľov v Čitateľskom klube na Faceboku sme priniesli prvú knižku s označením Kniha mesiaca. Ako už názov napovedá, ide o knižku, ktorú v danom mesiaci čítame, debatujeme o nej, vymieňame si dojmy a postrehy. Na všetky Knihy mesiaca vám navyše darujeme 25 % zľavu. 

Pamätáte si ešte, ktoré knižné dielo sme vám predstavili ako prvé? 🙂 Aby ste nemuseli trápiť svoje mozgové bunky, pomôžeme vám. Bol to Nočný vlak do Lisabonu. Zaspomínajte si s nami na všetky knižné príbehy, ktoré nás pred tými pár rokmi zaujali pútavým príbehom, charakterom postáv a samotným dejom. 

Kniha mesiaca apríl: Nočný vlak do Lisabonu

Hlavným hrdinom tohto filozofického románu je samotársky profesor klasických jazykov Raimund Gregorius. Jeho život sa obráti hore nohami v momente, keď v jeden daždivý deň stretne na moste neznámu Portugalku. Stretnutie na neho zanechá silný dojem a túlajúc sa po meste vstúpi do antikvariátu, kde nájde zápisky lekára a filozofa Amadea de Prada. Tie ho uchvátia natoľko, že urobí niečo, čo by od neho nikto nečakal. Utečie zo zamestnania, nasadne na najbližší vlak do Lisabonu a začína sa jeho dobrodružná cesta, na ktorej pátra po stopách autora knihy. Okrem objavovania ľudí, ktorí sa s Amadeom osobne poznali, začne Raimund spoznávať aj samého seba.

nocny vlak do lisabonu

Kniha mesiaca máj: Tá, čo sa vracia

Arminuta – tá, čo sa vracia. Tak sa volá hlavná hrdinka pútavého talianskeho románu, ktorý nebudete chcieť pustiť z ruky. Arminuta má krásne detstvo, vyrastá v dome blízko pláže a čas trávi s najlepšou kamarátkou a milujúcimi rodičmi. Zlom nastane, keď jej mama ochorie a Armunite povie, že musí odísť preč. Po trinástich rokoch musí z nepochopiteľných dôvodov zmeniť rodinu. S kufrom a taškou plnou topánok zaklope na dvere neznámeho bytu a po prvýkrát uvidí Adrianu, dievča so strapatými vrkočmi, ktorú má volať sestra. 

ta co sa vracia

Kniha mesiaca jún: Požierači neba

Autora bestselleru Osamelosť prvočísiel Paola Giordana poznajú asi všetci naši knihomoli. Požierači neba sú jeho ďalším knižným dielom, ktoré si získalo fanúšikov po celom svete. Dej sa odohráva na horúcom talianskom vidieku, kde nudu, s ktorou Teresa bojuje, nahradia životné a osudové lásky. Monotónnosť jej dní preruší stretnutie s tromi chlapcami. Bratmi, ktorí nie sú pokrvní, ale zato plní nespútaných túžob ako ona sama. Búrlivý a hlavne nepredvídateľný príbeh opisuje udalosti, ktoré Terese navždy zmenia život. 

pozieraci neba

Kniha mesiaca júl: Kvety pre Algernona

Kvety pre Algernona môžeme právom označiť za kultový román druhej polovice 20. storočia. Hlavným hrdinom tohto dojemného a ľudského príbehu je Charlie Gordon. Charlie má IQ 68 a jeho jediným snom je, aby bol normálny. Navštevuje večernú školu vo vzdelávacom centre pre dospelých a každý deň chodí do pekárne, kde zametá podlahy. Túži mať kamarátov, ale tých získa len vtedy, keď im dovolí, aby sa na ňom smiali. Jeho vlastná frustrácia vyústi až do toho, že sa rozhodne prijať možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ. Rovnakú operáciu podstúpil aj myšiak Algernon. Jedného dňa však začne Algernonov stav upadať a opäť sa zhoršovať. Čaká podobný osud aj Charlieho?

kvety pre algernona

Kniha mesiaca august: Clayov most

Hlavnými hrdinami románu Clayov most sú piati bratia Dunbarovci, ktorí žijú na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky. Riadia sa vlastnými pravidlami a ich domov je jeden veľký chaos. Mama ich vychovala síce prísne, ale s láskou. Sama mala neľahký život, kedy na podnet ich otca emigrovala z komunistického Poľska, istý čas žila v rakúskom tábore, neskôr v Austrálii robila podradné práce, učila sa po anglicky a nakoniec sa vydala. Po jej smrti poznačí bratov zmiznutie otca. Nazývajú ho Vrahom, pretože si myslia, že po jeho odchode v srdci každého z nich niečo zomrelo. Iba Clay, jeden z bratov, pozná otcove tajomstvá. Rozhodne sa postaviť most cez rieku, čím symbolicky vytvára most medzi bratmi a otcom, ale aj medzi minulosťou a prítomnosťou. 

clayov most

Kniha mesiaca september: Vzdelaná

Kniha, ktorá vzbudila záujem čitateľskej verejnosti hneď z niekoľkých dôvodov. Príbeh Tary je o hľadaní vlastného ja, naplnení túžob a o rodinnej lojalite. Tara Westoverová vyrastá v kontroverznej rodine. Jej otec neuznáva inštitúcie, keď sa im niečo stane, odmieta či už on, alebo so svojimi deťmi navštíviť nemocnicu, a namiesto toho, aby sa postaral o vzdelanie súrodencov, núti ich pracovať. Zároveň patrí do skupiny survalistov a snaží sa vybudovať zásoby, aby jeho rodina prežila koniec sveta. Izolovanosť od bežného života sa prejavila rôznymi spôsobmi a tak sa Tara ocitla prvýkrát v triede, keď mala sedemnásť rokov. Niektorí zo súrodencov postupne odchádzali od rodičov, vyštudovali vysokú školu a založili si vlastné rodiny. Tara sa rozhodla študovať, ale vždy sa jej vracali pochybnosti, či nemala zostať verná životu, aký poznala najlepšie.   

vzdelana

Kniha mesiaca október: Kde raky spievajú

Príbeh, ktorý spája záhadnú vraždu a romantický príbeh. Dej sa odohráva v mestečku Barkley Cove, kde dni plynú pokojným tempom. Dlhé roky sa však objavujú strašidelné historky o Dievčati z močiara, ktorej pravé meno je Kya Clarková. Keď sa pod požiarnou rozhľadňou objaví mŕtve telo krásavca Chasea Andrewsa, obyvatelia hneď ukážu prstom na Kyu. Motívom mala byť pomsta, kedy Chase vymenil život s ňou za manželstvo so ženou z lepšej partie. Tomuto podozreniu nahráva aj fakt, že v čase Chaseovej smrti sa stratí aj jeho mušľový náhrdelník, ktorý mu darovala Kya. Pri vyšetrovaní sa zistí, že Kya je úplne iná, ako si všetci mysleli. Je citlivá, inteligentná a samotársky život spojený s ťažkým detstvom z nej robí ženu, ktorej sa všetci boja. 

Kniha mesiaca november: Čo to má spoločné so mnou

V diele Čo to má spoločné so mnou vyrozprával autor príbeh svojej pratety Margit Batthyány. Margit usporiadala v marci 1945 oslavu plnú šampanského, tanca a prestávok na masaker, ktorá sa konala na zámku Rechnitz. Zostalo po nej stoosemdesiat zavraždených Židov. Medzi pozvanými boli totiž prominentní funkcionári NSDAP a SS, ktorí okolo polnoci začali strieľať do Židov. Tí na zámku vykonávali otrockú prácu. Okrem toho sa novinár Sacha Batthanyany snaží prísť na to, prečo sa vôbec táto masová vražda odohrala.

co to ma spolocne so mnou

Kniha mesiaca december: Prázdniny v Evropě

Ladislav Zibura je český komik a spisovateľ, ktorý si získal naše srdcia svojimi cestopismi. Vo svojich predchádzajúcich knihách presvedčil čitateľov, že sa na svojich cestách stretáva aj s bizarnými situáciami, ktoré vyústia do ešte bizarnejších nápadov. Príbehy majú aj serióznejšiu stránku, kedy opisuje kultúrne zvyklosti a pamiatky, ktoré navštívil. Tentokrát sa vydal stopovať naprieč Európou. Nebude to však také ľahké. Musí prekonať 14 000 kilometrov cez horúce Grécko, divoký Balkán a dostane sa aj za polárny kruh. Presvedčí vás, že náš kontinent je skutočne rôznorodý a možno spoznáte aj miesta, o ktorých ste doteraz netušili.

prazdniny v evrope

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora