blog

Čitateľský klub 2020: Knihy mesiaca

utorok 2. februára 2021 11:49
Ut 2.02. 2021 11:49

Určite sa všetci zhodneme na tom, že minulý rok bol neobyčajný. Namiesto toho, aby sme sa častejšie videli osobne, sme museli tráviť čas doma. Práve v takomto období sa z knižných hrdinov stanú naši najlepší priatelia, ktorí sa nám snažia spríjemniť každodennú rutinu a pomôcť nám aspoň nachvíľu zabudnúť na to, čo sa okolo nás deje. 

Rok 2020 bol neobyčajný aj v tom, že priniesol do vašich knižníc niekoľko knižných klenotov. Inšpirujte sa príbehmi, ktoré si za uplynulé mesiace získali naše knihomoľské srdcia. 🙂

Kniha mesiaca január: Kat

Druhý diel knižnej série s názvom Robert Hunter nás prenesie do kostola v Los Angeles, kde pred oltárom leží zakrvavené bezhlavé telo kňaza. Vrah si dal záležať na uložení tela. Kňazove nohy sú vystreté, ruky ma prekrížené na hrudi a do krku má vrazenú hlavu psa. Detektív Robert Hunter najskôr považuje akt za rituálnu vraždu. Svoj názor zmení v momente, keď sa začnú objavovať ďalšie telá. Všetky obete boli zavraždené spôsobom, ktorý súvisel s tým, čoho sa najviac báli. Ako sa podarilo vrahovi prísť na ich nočné mory? 

kat

Kniha mesiaca február: Neviditeľné besy srdca

Spisovateľ John Boyne je knihomoľom známy hlavne vďaka dielu Chlapec v pásikavom pyžame. Pred dvomi rokmi sa do kníhkupectiev dostala jeho novinka Neviditeľné besy srdca o šestnásťročnej tehotnej Catherine Gogginovej, ktorú vyženie farár z rodnej dediny a rozhodne sa začať nový život v Dubline. O svoje dieťa sa nemá ako postarať, preto sa ho rozhodne zveriť mníškam a dúfa, že sa im podarí nájsť pre chlapca vhodnú rodinu. Adoptívni rodičia dajú chlapcovi meno Cyril a správajú sa k nemu ako k cudziemu dieťaťu. Vďaka nim sa však stretne s Julianom, do ktorého sa zaľúbi a jeho život sa kompletne zmení. Príbeh je rozprávaním homosexuála v katolíckom Írsku, ktoré trvá od polovice minulého storočia až takmer po súčasnosť.  

neviditelne besy srdca

Kniha mesiaca marec: Malé ženy

Dnes už klasický román, ktorý si prvýkrát našiel svojich čitateľov v druhej polovici 19. storočia. Minulý rok vyšiel vo vydavateľstve Ikar prvýkrát v neskrátenej podobe vrátane druhého dielu. Knižný príbeh Malé ženy je o štyroch sestrách, ktoré zažívajú prvé lásky, spoznávajú nových priateľov a v období americkej občianskej vojny sa im nevyhli ani choroby a iné problémy. Romantická Meg, neskrotná Jo, krehká Beth a rozmaznaná Amy sú našimi knižnými hrdinkami už niekoľko generácií.

male zeny

Kniha mesiaca apríl: Normálni ľudia

Hlavnými hrdinami oceňovaného diela Normálni ľudia sú Connell a Marianne. Ich domov je malé mestečko na západe Írska, kde každý z nich žije svoj životný príbeh. Connell je v škole obľúbený, vyrastal bez otca a jeho mama pracuje ako upratovačka. Naopak Marianne pochádza z bohatej rodiny a je samotárka. Jedného dňa sa začnú spolu rozprávať a to, čo spočiatku vyzerá ako trápny rozhovor, prerastie do niečoho väčšieho. Postupne zisťujú, že nemôžu žiť spolu, ale ani jeden bez druhého.

normalni ludia

Kniha mesiaca máj: Amy a Isabelle

Knižka o vzťahoch, blízkosti, ale aj priepasti, ktorú si medzi sebou ľudia prehlbujú. Isabelle sa presťahuje do továrenského mestečka Shirley Falls, kde chce začať odznova a jej snom je nájsť si muža. Je utiahnutá, nemá žiadne kamarátky a samotársky život sa stal jej rutinou. Jej dcéra Amy je jej úplným protikladom. Je krásna a všade, kde príde vzbudzuje pozornosť. Ich vzťah je plný napätia a výbušných chvíľ. Všetko však začne byť horšie, keď Amy príde do puberty a začne sexuálne žiť. Tým sa medzi nimi vybuduje mrazivá priepasť a Isabelle sa musí odhodlať preskúmať svoju hanebnú minulosť.

amy a isabelle

Kniha mesiaca jún: Narodený v modrú stredu

Výnimočné autobiografické dielo z vydavateľstva Absynt poteší všetkých knihomoľov, ktorí majú radi skutočné príbehy. Daniel Tammet je autistický génius, ktorý rozpráva o svojom živote. Naučil sa naspamäť 22 514 čísel za desatinnou čiarkou čísla pí a za týždeň sa naučil plynule rozprávať po španielsky a islandsky. Nie všetko v jeho živote bole výnimočné. Zažil komplikované detstvo, výsmech a stretol sa aj so šikanou. Preto sa jeho súkromným a bezpečným miestom stala samota, ktorú tvorili nádherné číselné krajiny. A prečo sa narodil v modrú stredu? Pretože Daniel vidí čísla ako farby a každé z nich má iný odtieň, tvar, veľkosť a charakter.

narodeny v modru stredu

Kniha mesiaca júl: Tajný príbeh

Tajný príbeh, od autorky svetového bestsellera Stehlík, je úprimnou spoveďou Richarda Papena. Hlavný hrdina sa postupne vracia do svojich študentských rokov, kde sa mu podarilo žiť taký život, po akom vždy túžil. Prenikol do skupiny bohatých a svetáckych študentov, ktorých si do svojho seminára vybral charizmatický profesor. Richard je však zaslepený týmto životným štýlom a netuší, že spáchali zločin, ktorý sa odohral takmer pred ním.

tajny pribeh

Kniha mesiaca august: Bezhviezdne more

Aká kniha poteší knihomoľov najviac? No predsa taká, ktorá rozpráva príbeh o knihách. Hlavný hrdina príbehu Zachary objaví v univerzitnej knižnici zvláštnu knihu. Keď ju otvorí, nájde v nej detailný popis jedného dňa, ktorý prežil v detstve. Snaží sa prísť na túto záhadu a natrafí na tri stopy: včelu, med a kľúč, ktoré ho zavedú na literárny maškarný ples. Krátko nato sa dostane do prastarej knižnice, kde si musí dávať pozor na strážcov tohto sveta. Podarí sa mu prísť na to, aká je jeho úloha v knižnom príbehu, ale aj v skutočnom svete?

bezhviezdne more

Kniha mesiaca september: Verity

Verity je napínavý psychologický triler s prímesou romantiky, posadnutosti a manipulácie. Hlavnou hrdinkou je spisovateľka Verity Crawfordová, ktorá po ťažkej autonehode nedokáže dopísať svoju najúspešnejšiu knižnú sériu. Vydavateľstvo preto požiada o jej dokončenie známu autorku Lowen Ashleighovú, ktorá kvôli svojej životnej situácii ponuku príjme. Lowen príde do domu Crawfordovcov, aby si prešla poznámky na dokončenie knižnej série. Namiesto toho nájde niečo lepšie. Veritinu autobiografiu, ktorú nemal nikto vidieť. Postupne tak odhaľuje jej tajomstvá, spomienky a šokujúce priznania a ponúka úplne nový pohľad na to, aká je Verity v skutočnosti.  

verity

Kniha mesiaca október: Vrahovia mesiaca kvetov

Kniha Vrahovia mesiaca kvetov je tak trochu western a trochu aj triler. Primárne však ide o výborný dokumentárny román, ktorého dej sa sústreďuje okolo dvoch tekutín – ropy a krvi. Kmeň Osagov, pôvodných obyvateľov Ameriky, odsunuli na sever Oklahomy, kde musia prežiť na drsnom a neúrodnom území. Ukázalo sa však, že tento kúsok zeme ukrýva poklad v podobe ropy. A tak sa z nich začiatkom 20. storočia stali najbohatší ľudia na svete. Po objavení ropy sa nezačala iba zlatá horúčka, ale, bohužiaľ, aj séria vrážd.

vrahovia mesiaca kvetov

Kniha mesiaca november: Hana

Hana je strhujúci príbeh vychádzajúci zo skutočných udalostí druhej svetovej vojny. Keď sa v roku 1954 deväťročná Mira vyberie napriek zákazu k rieke voziť sa na ľadových kryhách, spustí svojím pádom do vody sled udalostí, ktoré ju privedú k mĺkvej a depresívnej tete Hane. Postupne sa dozvedá osudy viacerých generácií žien z jednej obyčajnej rodiny.

hana

Kniha mesiaca december: Americká zem

Americká zem ponúka pútavý príbeh matky a syna na úteku pred mexickým drogovým kartelom. Lydia Pérezová urobila síce v živote iba jednu chybu, ale o to väčšie následky mala. Vydala sa za investigatívneho novinára, ktorý sa nebál zverejniť informácie o mafiánskych praktikách. V Mexiku, krajine, kde vládnu gangy, mafia a drogové kartely, sa takéto hrdinstvá neodpúšťajú. Lydia zistí, že jej rodina je mŕtva a prežil iba jej osemročný syn. Začína sa nebezpečný útek cez hranice až na americkú zem.

americka zem



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora