blog

Hrubé knihy, ktoré spríjemnia dlhé chladné večery

streda 24. februára 2021 09:00
St 24.02. 2021 09:00

Už je to takmer rok, čo trávime väčšinu našich dní v pohodlí domova. Niekedy sa nám zdá, že dni plynú rýchlejšie ako obyčajne a naopak, niekedy zistíme, že odrazu máme viac času na čítanie. O to viac praje táto doba hrubým knihám, v spoločnosti ktorých strávime nejeden príjemný večer.

Michelle Obama – Môj príbeh

Bývalá prvá dáma Spojených štátov amerických si nás získala svojimi pôsobivými a inšpiratívnymi spomienkami. Čitateľom po celom svete odhalila značnú časť zo svojho súkromia a dokázala, že aj z obyčajného dievčaťa môže vyrásť úspešná žena. Michelle Obama vyrastala v južnej časti Chicaga, kde sa o izbu delila s bratom Craigom. Rodičia ju vždy viedli k tomu, aby bola otvorená a nebojácna. Jej cieľavedomosť ju dostali na Pricetonskú univerzitu, kde zistila, aké je to byť jedinou černoškou v aule a dokázala sa dopracovať na post renomovanej firemnej právničky. Keď sa v jej kancelárii v jedno dopoludnie objavil študent Barack Obama, obrátil sa celý jej naplánovaný život hore nohami. Môj príbeh je úprimné prerozprávanie životných situácií a skúseností, v ktorom nás vyzýva, aby sme sa aj my zamysleli nad tým, kto sme a kým chceme byť.

Gellert Tamas – Laserový muž: Príbeh o Švédsku

Štokholm je mesto mnohých tvárí, kde počas posledných niekoľko desiatok rokov hľadali útočisko prisťahovalci. Mnohí z nich prichádzajú z vojnou postihnutých krajín a túžia po vzdelaní a práci. Nie všetkým sa však páči smer, akým sa uberá toto mesto a krajina. Situácia sa vyostrí v roku 1991, kedy neznámy útočník ozbrojený laserovou puškou začne postupne strieľať na jedenásť ľudí. Tak získa svoju prezývku laserový muž. Na prvý pohľad sa zdá, že prípady nemajú nič spoločné. Obete však spája iná farba pokožky. Začína sa niekoľko mesačné pátranie po vrahovi, ktorý sa neskôr stal vzorom Andersa Breivika.

hrube knihy

Zadie Smith – Swing Time

Zadie Smith bola za svoj román Swing Time nominovaná na Man Booker Prize. Hlavnými postavami príbehu sú dve dievčatá, ktoré spája spoločný sen. Chcú sa stať tanečníčkami, ale iba Tracey má z nich dvoch potrebný talent. Druhá hrdinka, rozprávačka príbehu, premýšľa o rytme, hudbe a o slobode. Ich priateľstvo skončí, keď majú dvadsať rokov a hoci na seba nikdy nezabudnú, starú blízkosť sa im nepodarí obnoviť. Tracey sa nakoniec dostane medzi zboristky, ale nezvládne dospelácky život. Hlavná hrdinka, ktorej meno sa počas celého príbehu nedozvieme, precestuje svet ako asistentka popovej hviezdy a zblízka vidí, čo to znamená byť bohatý a slávny.  

Orlando Figes – Natašin tanec

Šestostranové dielo Natašin tanec je obrazom Ruska a jeho histórie, ktorú autor skúma a podáva cez optiku kultúry. Dočítate sa skutočnosti od vybudovania Sankt-Peterburgu až po stalinistickú propagandu, ale aj o Puškinovej poézii, Mussorgského hudobných dielach a o Ejzenštejnových dielach. Unikátnosť diela spočíva v autorovej schopnosti zrozumiteľne prepájať ruskú históriu, politiku a spoločnosť s kultúrou. Výklad dopĺňajú citáty z literárnych diel veľkých ruských autorov a kultúrnych mysliteľov.

hrube knihy

Frank Herbert – Duna

Biblia všetkých fanúšikov sci-fi literatúry, ktorej dej sa odohráva v precízne vytvorenom fiktívnom svete a zaoberá sa politikou, ekológiou, ale aj filozofiou. Keď chytíte túto knihu do rúk, môžete sa tešiť na veľký a dobrodružný príbeh. Väčšia čas deja sa odohráva na púštnej planéte Arrakis, kde obyvatelia denno-denne bojujú o život v tomto neľútostnom a drsnom svete. Zároveň je to jediné miesto, kde možno nájsť vzácne korenie, ktoré predlžuje život a ľudia po ňom získavajú výnimočné psychické schopnosti. Na pozadí tohto drsného sveta sa odohráva komplikovaný boj o moc medzi znepriatelenými veľkorodmi, ktoré chcú náleziská korenia ovládať.



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora