blog

Knihomoľskou objednávkou spoločne podporíme knižný svet

pondelok 1. februára 2021 09:00
Po 1.02. 2021 09:00

Knihy sú našimi parťákmi počas dlhých zimných večerov, pomáhajú nám spoznávať nové krajiny vtedy, keď musíme sedieť doma, a v neposlednom rade rozvíjajú to dobré, čo sa v nás ukrýva.

Preto sa v Martinuse už viac ako 30 rokov snažíme spájať ľudí s knihami. Našim knihomoľom prinášame svetové bestsellery, ale aj knižné diela od menších vydavateľstiev. Na túto misiu sme sa neodhodlali vyraziť sami. Po celom Slovensku existuje hneď niekoľko kníhkupectiev, ktoré knižky zbožňujú rovnako ako my a vy. 

Tvoríme jeden knižný svet

Sme presvedčení, že práve rôznorodosť robí z knižného sveta unikátne miesto plné inšpirácií a príbehov. Čím viac kníhkupectiev sa nachádza v našom okolí, tým viac čitateľov sa dostane k svojej novej knižke. Je dokázané, že pri zaniknutí kníhkupectva sa síce časť kníh predá v inom obchode, ale časť knižných spojení úplne zanikne.

Preto sme minulý rok spustili projekt Spriatelené kníhkupectvá. Môžete si v nich rezervovať knižku alebo vyzdvihnúť svoj osobný odber. Okrem toho, že sú spolu s nami súčasťou knižného sveta, pomáhajú nám v úspešnom plnení našej misie. 

Koronavírus sa postaral o to, že brány mnohých kamenných kníhkupectiev musia zostať zatvorené. Niektoré z nich majú otvorené výdajné okienko, prípadne knižky nakúpite aj cez e-shop. Aby ste aj po skončení lockdownu mohli navštíviť svoje obľúbené knižné miesto, najlepšia podpora je nákup priamo u týchto kníhkupcov. 

Spoločne podporme malých kníhkupcov

Niekedy však z rôznych dôvodov nemôžete kúpiť knižky priamo u svojho obľúbeného predajcu. Vtedy ho môžete podporiť nákupom na Martinuse. Spoločne tak prispejeme k tomu, aby knižný svet neprišiel ani o toho najmenšieho kníhkupca.

Ak nakúpite knižky cez spolocne.martinus.sk môžete pri potvrdení objednávky darovať príspevok vášmu obľúbenému kníhkupectvu alebo do Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska, ktoré príspevok rozdelí medzi zapojené kníhkupectvá. Svoj nákup máte možnosť navýšiť o 7 %, ku ktorým my pridáme ďalších 7 %. A ak v našom zozname nenájdete svoje kníhkupectvo, ktorému chcete pomôcť, poproste niekoho z daného kníhkupectva, aby nám napísal na spolocne@martinus.sk. V prípade, že sa kníhkupectvo nezapojí do programu priamo, bude môcť požiadať o príspevok cez Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska.

Rozhodli sme sa spoločne s vami podporiť všetkých tých, ktorých aktuálna situácia zasiahla. Internetovým obchodom sa síce stále darí, ale množstvo kamenných kníhkupectiev bojuje o prežitie. A vieme, že bez všetkých malých, veľkých, nových aj starých kníhkupectiev by knižný svet nevyzeral tak, ako vyzerá dnes. 

Spája nás láska ku knihám a veríme, že spoločne túto situáciu zvládneme.