blog

Audioknihy vyrozprávajú príbehy takmer kdekoľvek

utorok 23. marca 2021 09:54
Ut 23.03. 2021 09:54

Mesiac marec je už niekoľko rokov venovaný knihám. Pripomína nám, že knižný svet je našou neoddeliteľnou súčasťou a že je stále okolo nás neskutočné množstvo príbehov, ktoré čakajú iba na to, kým ich objavíme.

Klasické knihy majú svoje čaro. Vôňa tlačených strán, pocit štruktúry papiera a nádherné obálky, ktoré si zaslúžia čestné miesto v každej domácej knižnici. To je iba zlomok krás, ktoré ponúkajú fyzické knihy. Niekedy však nemáme príležitosť alebo čas na to, aby sme si v pokoji sadli s knihou v ruke a stratili sa v pútavom príbehu. Vtedy prichádzajú na pomoc audioknihy, ktoré nám prezradia pokračovanie príbehu takmer za každých okolností. 

Audioknihy môžu byť každodennými pomocníkmi

Audioknihy nie sú až takou novinkou, ako by ste si mohli myslieť. Kým prišli nové technológie, ako CD a mp3 na stiahnutie, vychádzali nahovorené príbehy na audiokazetách. Najčastejšie ste si mohli vypočuť zábavné hovorené slovo alebo rozprávky. Nikdy nezabudnem na svoju prvú rozprávkovú kazetu O troch zhavranelých bratoch. Každý večer som sa tešila, ako si ju pred spaním vypočujem a čudujem sa, že som ju už po pár dňoch úplne nezodrala 🙂 Aj na základe tejto skúsenosti vnímam audioknihy, ako dobrý vstup do knižného sveta pre detičky, ktoré ešte nevedia čítať. Naopak, nahovorené príbehy si užijú aj malí knihomoli. Cesta autom ubehne pri počúvaní príbehu rýchlejšie, hovorené slovo rozveselí nudný upršaný deň a rozprávku na dobrú noc si užijú aj so zatvorenými očami. 

audioknihy

Nahovorené príbehy však nie sú určené iba pre malých čitateľov. Každý deň vykonávame rôzne činnosti, pri ktorých môžeme ľahko získať viac času na čítanie. Možno ste si predstavili, ako by ste mohli bežať s knihou v ruke alebo umývať riad a dočítať poslednú kapitolu súčasne. Pri počúvaní audiokníh nemusíte byť multifunkčným majstrom. Napínavá detektívka alebo pútavá romanca vám môžu robiť spoločnosť pri športovaní, vykonávaní domácich prác a cestovaní do práce. 

Započúvajte sa do známych hlasov 

Krása audiokníh sa ukrýva v tom, čo je pre nich najcharakteristickejšie – vo zvukoch a hlasoch. Množstvo príbehov nahovorili známi herci, ako Táňa Pauhofová, Miroslav Noga, Richard Stanke alebo Zuzana Fialová. Pri ich interpretácii príbehov nebudete mať problém rozoznať, ktorým postavám patrí aktuálny dialóg a celkovú dynamiku rozprávania podčiarkujú aj pridané zvuky a ruchy. Vďaka tomu budete mať pocit, že ste sa ocitli priamo v strede vyšetrovania zločinu alebo že ste súčasťou rodinnej hádky.

audioknihy

V našej sekcii venovanej audioknihám nájdete niekoľkotisíc nahovorených príbehov od klasík cez slovenskú literatúru až po svetové bestsellery. Pri výbere sa môžete inšpirovať aj kolekciou, ktorú pre vás pripravila naša Monika. 



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora