blog

Čítanie s porozumením: Ľudskosť

sobota 20. marca 2021 10:00
So 20.03. 2021 10:00

Čítanie s porozumením prinieslo už niekoľko pozoruhodných diel, ktoré rozšírili naše vedomosti z rôznych oblastí alebo priniesli nový pohľad na veci, ktoré berieme ako samozrejmosť. Tentokrát vám v rámci tohto projektu predstavíme nemenej zaujímavú knihu Ľudskosť: Optimistická história človeka, pretože veríme, že v každom z nás sa skrýva niečo dobré. 

Ľudstvo odjakživa sprevádzajú rôzne predsudky, ktoré tvrdia, že sme od prírody zlí, agresívni a viac ako na druhých ľudí myslíme na seba. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či sú tieto tvrdenia pravdivé? Či nejde iba o zaužívané pravdy, ktorým máme slepo veriť? 

Ľudskosť dokáže, že sme dobrí

Rutger Bregman, holandský historik a autor úspešných kníh, sa rozhodol vydať do neprebádaných vôd, aby nás presvedčil, že takmer všetko, čo si myslíte o iných ľuďoch, nie je pravda. Neopiera sa iba o svoje predpoklady, ale ako historik nás prevedie dejinami, ktoré sú plné novinových titulkov, experimentov a reálnych príbehov, ktoré dlhé roky podporovali fakt, že od ľudí môžeme očakávať len to najhoršie. 

ludskost

Predstaví skutočný príbeh Pána múch, v ktorom šesť chlapcov z Tongy stroskotalo na opustenom ostrove. Namiesto toho, aby sa otočili jeden proti druhému, začnú spolupracovať a uzavrú dohodu, že sa nikdy nebudú hádať. Prevedie nás dielami známych filozofov, aby dokázal, ako hlboko sú zakorenené tieto negatívne predsudky. A v neposlednom rade ukáže, ako médiá dokážu ovplyvniť našu optiku na rôzne udalosti. 

Ľudskosť: Optimistická história človeka nie je veselá knižka. Je to dielo, ktoré vás donúti zamyslieť sa nad udalosťami, o ktorých ste možno nikdy nepočuli, predstaví vám rôzne pohľady na zaužívané tvrdenia a v neposlednom rade vám zasadí do hlavy myšlienku, že ľudia sa správajú presne tak, ako to očakávate. Keď od iných čakáte to najhoršie, to najhoršie aj dostanete.

Aby sme odhalili to dobré, čo sa v nás ukrýva, nájdete v Martinuse knihu a e-knihu Ľudskosť do nedele 21. marca so špeciálnou zľavou 50 %. 



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora