blog

Kniha mesiaca marec: Život na našej planéte

streda 3. marca 2021 16:25
St 3.03. 2021 16:25

Už niekoľkokrát sme sa na vlastné oči presvedčili, že pokrok nezastavíme. Tak ako sa vyvíja ľudstvo, vyvíja sa aj naša planéta, ktorá má množstvo podôb a hrozí, že sa v budúcnosti zmení na nepoznanie. 

Nárast populácie priniesol rozvoj spoločnosti, odvetví a miest, ale priniesol so sebou aj nové výzvy. Ľudia potrebujú niekde bývať, produkty zas nevzniknú bez použitia určitých materiálov. A kde hľadáme tieto prostriedky najčastejšie? Bohužiaľ, v prírode. 

David Attenborough, známy prírodovedec, dokumentarista a bojovník za zelenú planétu, poukazuje na to, ako sa v priebehu niekoľkých desaťročí zmenil život na našej planéte a upozorňuje, že ak s tým niečo neurobíme, život na Zemi bude radikálne iný. Autor prírodopisných dokumentov a seriálov precestoval celý svet a podarilo sa mu dostať na miesta v časoch, keď sa nám o cestovaní mohlo iba snívať. Ako sa postupne vracal už na známe miesta, všimol si, že príroda musela ustúpiť modernizácii. Je čoraz ťažšie nájsť nedotknutú prírodu a vybrané druhy zvierat, ktorým sme zobrali ich životný priestor. 

david attenborough

Čo si však väčšina ľudí neuvedomuje je to, že ničením prírody všetko iba začína. V posledných rokoch čoraz častejšie počujeme pojem klimatické zmeny. Pred týmito zmenami varuje aj David Attenborough, ktorý priniesol pohľad na to, ako sme sa postupne dostali do aktuálneho stavu a ponúka víziu pre budúcnosť. Ak začneme konať dnes, je šanca, že táto vízia bude pozitívna.

Úryvok z knihy:

Mám 94 rokov. Prežil som skutočne neobyčajný život a až teraz si začínam naplno uvedomovať jeho výnimočnosť.

Keď som v mladosti začal cestovať, myslel som si, že sa nachádzam uprostred divokej, človekom nedotknutej prírody, no v skutočnosti to bola len ilúzia. Tragédia dnešných dní – postupné ukrajovanie z podielu divočiny a rozmanitosti druhov – sa už vtedy nepozorovateľným tempom odohrávala všade okolo nás.”

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Miška: Toto je kniha, ktorá by mala byť zaradená do povinného čítania, a ktorú by si mal prečítať každý jeden človek na planéte. Environmentálne fakty zhrnuté pochopiteľne a na jednom mieste, so všetkými súvislosťami a možnými dopadmi nášho správania na planétu (a hlavne na naše životy). Must have, must read. Prečítané na jeden šup <3

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora