blog

Kniha mesiaca apríl: Vlasť

piatok 2. apríla 2021 11:12
Pi 2.04. 2021 11:12

Celý apríl sa v Čitateľskom klube venujeme knižke, ktorá nepatrí medzi ľahké čítanie. Španielsky spisovateľ Fernando Aramburu vytvoril dielo o ťaživej minulosti, v ktorom sa sústredil viac na psychologický portrét postav ako na opis historických faktov.

Píše sa rok 2011, nachádzame sa v Baskicku, autonómnej oblasti na severe Španielska, a baskická organizácia ETA oznámila koniec útokov. To, čo sa môže zdať ako hrubá čiara za jednou érou, neznamená pre obete násilia a terorizmu koniec. Bitorri prišla počas útokov o manžela, čím sa jej život obrátil hore nohami. Odišla z rodného mesta, aby mohla zabudnúť na minulosť a začať nový život. Nikdy sa však nedokázala zmieriť s manželovou smrťou, a tak sa po skončení ETY vracia na známe miesta, aby zistila, kto je zodpovedný za manželovu smrť. 

Bittori poskytuje iba jeden pohľad na to, čo sa v tejto oblasti dialo, aký silný bol ideologický fanatizmus a poukazuje na pluralitu názorov spoločnosti. Dokopy nájdete v knihe Vlasť deväť príbehov, ktoré vytvárajú komplexný obraz o osudoch ľudí túžiacich po spravodlivosti. Týchto deväť hlavných hrdinov opisuje, čo prežíva rodina útočníka a čo sa odohráva v rodine obete. Spriatelené rodiny sú odrazu nepriateľmi a morálne dilemy sú silnejšie ako kedykoľvek predtým.

vlast

Kniha Vlasť zaznamenala v Španielsku úspech a autor za svoje dielo získal hneď niekoľko cien, ako Cenu kritiky a Štátnu cenu za literatúru, a získala si aj priazeň čitateľov po celom svete. Vlasť v slovenskom jazyku prinieslo vydavateľstvo Inaque s výborným prekladom Petra Bilého.

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Ivana: Román Vlasť opisujúci udalosti 80. a 90. rokov minulého storočia je príbehom tragédie, bolesti a straty, je o pochovaných priateľstvách dvoch úzko spojených rodín, o živote v malomestskej komunite, o biedach a radostiach, ktoré charakterizujú vzťahy medzi rodičmi a deťmi, o tom ako budovanie identity vedie k pomalému, ale neúprosnému dištancovaniu sa medzi dospelými, deťmi, súrodencami a priateľmi.

Zuzana: Bola som šokovaná, ako ETA ovplyvňovala životy ľudí, jej nezmyselné útoky neboli namierené len proti politikom, ale proti všetkým, ktorí neboli dosť “nacionalistickí”. Keď si ETA niekoho vybrala a ten odmietal platiť, nedalo sa brániť. Najhoršie je, že potom ho aj ostatní ľudia vyčlenili zo svojho kruhu, buď zo strachu alebo z presvedčenia. Dej nepôsobí, že sa to všetko udialo v dávnej minulosti, práveže naopak, je to veľmi aktuálne. Rozhodne odporúčam, toto je jedna z tých kníh, na ktoré človek nezabúda.



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora