blog

Kniha mesiaca máj: Vyrástla som v gete

pondelok 3. mája 2021 10:37
Po 3.05. 2021 10:37

V poradí piatou knihou mesiaca, ktorej sa venujeme v Čitateľskom klube Martinus na Facebooku, je skutočný príbeh o hľadaní lepšej budúcnosti od autorky Elisky Tanzer.

Vyrástla som v gete je pozoruhodný príbeh rómskeho dievčaťa. Eliška sa narodila iba trinásťročnej Rómke a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi. Ani oni dvaja nemali ľahké detstvo. Eliškina mama pochádzala z rodiny prostitútok z východného Slovenska a otec si zarábal ako boxer na ilegálnych zápasoch. 

Eliška vyrastala v dvoch svetoch. Prvý tvorila jej početná rodina v gete a druhý prežívala v Nemecku, kde ju príležitostne brával jej otec. Kruté podmienky rómskeho geta tak mohla vymeniť za bežný život východonemeckej rodiny. 

Šanca na zmenu príde, keď má Eliška trinásť rokov. Mama ju pošle do Anglicka za vzdelaním a lepším životom. Prepašovali ju v krabici od práčky, ale namiesto vysnívaného života ju čakala tvrdá práca. Napriek tomu, že pracovala ako upratovačka, cigánska tanečnica a šička, svojho sna sa nikdy nevzdala. Odhodlane sa pustila do učenia a úspešne si dokončila základné vzdelanie. Tento okamih pre ňu znamenal iba začiatok cesty, ktorá ju nakoniec doviedla až na univerzitu. 

Na svojej ceste za lepšou budúcnosťou však Eliška zistila, že aj v liberálnej západnej Európe sa jej pôvod a farba pleti môžu stať príčinou ponižovania a násilia. Dielo Vyrástla som v gete vychádza ako papierová a aj elektronická kniha.

Úryvok z knihy:

„V skutočnosti nie je nijaká slasť mať skoro len o desať rokov staršiu mamu. Mama bola v tom lepšom zmysle priateľský nepriateľ, v tom horšom dôvod, prečo som spávala s vreckovým nožíkom pod provizórnym vankúšom. 

Lenka Zlatkovová bola nádherná. Typický príklad vzdoru. Namiesto toho, aby v tých najbezútešnejších životných podmienkach vyzerala strhane a spustnuto, prekypovala životnou energiou. Bola výbušná svojská Cigánka a taká papuľnatá, že napriek svojim stošesťdesiatim trom centimetrom sa nedala prehliadnuť. Jej husté lesklé vlasy sa správali rovnako rebelsky ako ona.“

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Martina: „Aj vám knihy, ktoré opisujú skutočný príbeh, naháňajú husiu kožu? Minimálne pri knihe Vyrástla som v gete som to tak mala. Brutálna, otvorená spoveď Elišky, ktorá vyrastala nie práve v ideálnych podmienkach. Nedostala materinskú lásku, pohodlný domov a niečo pre nás samozrejmé – vzdelanie.“flore

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora