blog

Môžu sa e-knihy požičiavať?

streda 19. mája 2021 09:00
St 19.05. 2021 09:00

V posledných rokoch sa čoraz väčšej popularite tešia elektronické formáty kníh, a to e-knihy a audioknihy na stiahnutie. Naše digitálne oddelenie sa stará o to, aby sa ponuka stále rozširovala o ďalšie a ďalšie tituly v elektronickej podobe.

Pre mnohých knihomoľov sú vôňa a dotyk kníh nenahraditeľné. Niekedy však zažívame situácie, pri ktorých nevyužijeme naplno čaro papierových kníh. Cestovanie, športovanie, varenie alebo upratovanie. Všetky tieto činnosti si môžeme spríjemniť v spoločnosti e-knihy alebo audioknihy. Alebo vlastne aj naopak. Jednoducho sú situácie, kedy už radšej siahame po digitálnej knihe. S tým ale prichádza otázka:

Môžeme s elektronickým obsahom narábať tak ako s papierovou knihou? 

Po dočítaní tlačenej knihy je celkom bežné, že ju podarujete alebo požičiate svojim blízkym, prípadne jej darujete ďalší príbeh a potešíte ňou iného čitateľa, ktorý si ju môže kúpiť. Všimli sme si však, že podobné požičiavanie alebo vymieňanie sa deje aj s e-knihami. Pri týchto formátoch však platia prísnejšie legislatívne pravidlá, o ktorých sa až tak nehovorí. 

e-knihy

Digitálny obsah podlieha licenčným právam, ktoré sú iné ako pri fyzických tlačených knižkách. 

Pri zakúpení digitálneho obsahu dochádza k zakúpeniu licencie, ktorá umožňuje kupujúcemu využívať zakúpený obsah pre vlastnú potrebu. Netreba zabúdať, že pri stiahnutí sú do e-knihy zapísané údaje kupujúceho. Čiže ak by ste ju v dobrej viere posunuli nejakému známemu ďalej, majte na pamäti, že sú v nej zapísané vaše údaje a keď sa táto kópia dostane na internet, čeliť následkom budete, bohužiaľ, vy.

A čo predávanie e-kníh? 

Pri tlačených knihách funguje autorské právo tak, že sa vyčerpá pri prvom predaji, čo znamená, že tlačenú knihu môžete s pokojným svedomím ďalej predať. Avšak pre e-knihy to neplatí. V roku 2019 Súdny dvor Európskej únie uznal, že predajom e-knihy sa autorské právo nevyčerpá. Preto je opätovné predávanie e-kníh nelegálne.

Nedá sa totiž jednoznačne určiť, či e-knihu po predaní ešte používate alebo nie. Vaše údaje sú v nej stále zaznačené, a preto ste za dané súbory zodpovedný vy. Takisto tlačenú knihu môžete predať len raz, čo v prípade e-knihy neplatí a mohli by ste ju takto predávať donekonečna.

e-knihy

Ceny všetkých tovarov idú hore a s nimi stúpli aj ceny kníh. Rozumieme, že čitateľ si niekedy pre svoju vášeň musí siahnuť hlboko do vrecka. No e-knihy sú už samy osebe lacnejšie ako tlačené knihy, nehovoriac o rôznych akciách, ktoré robíme aj pre tieto formáty, aby boli pre vás ešte dostupnejšie. 

Aj z e-kníh a audiokníh dostávajú autori svoj podiel a ich kúpou takisto podporujete svojho obľúbeného autora alebo autorku. Je to v zásade presne taký istý princíp ako pri hudbe alebo filmoch – radi predsa podporíme našich obľúbených umelcov, aby mohli tvoriť aj naďalej, a preto narábame s týmito formátmi iba tak, ako môžeme. 

Ďakujeme všetkým, ktorí si e-knihy a audioknihy zabezpečujú poctivo a s láskou sa o ne starajú 😊 



Monika Záborská

Monika Záborská pracuje v Martinuse na e-knižnom oddelení. Okrem e-kníh má však na starosti aj audioknihy, ktoré ju sprevádzajú každodenne počas cestovania. Nepohrdne však ani klasickými knihami, kávou a čokoládou.

Články autora