blog

Čítanie do vrecka: Oplatí sa mať čítačku?

utorok 10. augusta 2021 13:24
Ut 10.08. 2021 13:24

Tentokrát budem rozoberať jednu z najkontroverznejších tém, ktorá hýbe čitateľským svetom – mať či nemať čítačku? ;-)

Áno, viem, že pri čítaní na čítačke necítiť dotyk a vôňu papiera a tento názor s nami často pri tejto téme zdieľate. Avšak čítačka má niekoľko výhod, ktoré robia čítanie na tomto zariadení pohodlným a plnohodnotným. Poďme sa na ne pozrieť bližšie 🙂

 

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

V prvom rade majú čítačky špeciálne upravený displej, ktorý kopíruje povrch papiera a teda vám čítanie neťahá tak oči ako čítanie z telefónu, tabletu či počítača. Takisto sa vám nebude na displeji odrážať slnko – jednoducho strana vyzerá tak, ako keby ste mali pred sebou otvorenú knihu.

Čítačka je vhodná naozaj pre všetkých a tým myslím aj deti aj dospelých. Je to najmä preto, lebo sa na nej dá meniť typ a veľkosť písma. Je teda vhodná aj pre seniorov, ale aj pre začínajúcich čitateľov, ktorým príde klasická kniha ešte príliš hrubá a textu je na nich príliš veľa. V čítačke si viete text veľmi jednoducho natiahnuť alebo naopak, zmenšiť. Takisto majú čítačky v sebe špeciálne fonty pre dyslektikov, do ktorého sa dá celá e-kniha prepnúť.

Bežnou súčasťou čítačiek je aj podsvietenie. To znamená, že pri čítaní v noci alebo v tmavšom prostredí, môžete jednoducho zapnúť podsvietenie a ďalej spokojne čítať. Čím sú však čítačky úplne ideálne hlavne na leto je to, že sa do nich zmestí veľmi veľa kníh. Tento benefit určite oceníte pri cestovaní mhdčkou, na dovolenku, či keď na vás doma už padajú police a manžel sa s vami rozvádza, lebo ďalšie knihy už nie je kam dávať. Do čítačky sa zmestia stovky až tisícky kníh a nemusíte riešiť, ktoré topánky sa vám do kufra kvôli knihám už nezmestia. 

Ďalej majú čítačky rôzne podporné služby ako slovník, kedy vám hneď preložia slovíčko, počúvanie audiokníh, či automatické posielanie e-kníh do čítačky hneď po zakúpení na Martinuse. Každá čítačka má trošku odlišné funkcie a vlastnosti, preto si treba pri každej pozrieť, či obsahuje všetko, čo potrebujete.

Prehľad čítačiek nájdete aj na webe www.martinus.sk/citacky-eknih 🙂

Monika Záborská

Monika Záborská pracuje v Martinuse na e-knižnom oddelení. Okrem e-kníh má však na starosti aj audioknihy, ktoré ju sprevádzajú každodenne počas cestovania. Nepohrdne však ani klasickými knihami, kávou a čokoládou.

Články autora