blog

Letom knižným svetom: Novinky od vašich obľúbených autorov

streda 18. augusta 2021 11:01
St 18.08. 2021 11:01

Aj tento mesiac som pre vás pripravila výber titulov, ktoré o pár chvíľ nájdete na policiach našich kníhkupectiev. Pohodlne sa usaďte a pustite sa do čítania alebo pozerania augustových knižných noviniek.

Prvá kniha poteší detských čitateľov, ale aj všetkých fanúšikov a fanúšičky nádherných ilustrácií. Mesačné zrnko je krásny príbeh o priateľstve od Kataríny Macurovej, ktorá za svoju ilustrátorskú tvorbu získala niekoľko prestížnych ocenení. Hlavnými hrdinkami sú sestry a nerozlučné kamarátky Nola a Tula. Keď Nola prezradí Tule svoje najtajnejšie prianie, Tula urobí všetko pre to, aby jej ho pomohla splniť.

Píše sa rok 1945 a mladá Hilda nedokáže uveriť, aké má šťastie. Vojna sa skončila a kaviareň u Anjela zostala ako zázrakom neporušená. Napriek všetkým prekážkam chce, aby sa kaviareň znovu stala obľúbeným miestom stretávania významných osobností. Nebude to však také ľahké a už čoskoro sa objavia prvé konflikty. Jedného dňa sa v kaviarni objaví mladá žena, ktorá sa predstaví ako jej sesternica Luisa. Hilda jej veľmi nedôveruje a narastajúca rivalita medzi obidvoma ženami narúša harmonickú atmosféru v kaviarni.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Vydavateľstvo Lindeni prichádza s knihou, ktorá vám prezradí, ako sa rodí sériový vrah. V roku 1992 sa Thomas Quick priznal k vražde 11-ročného chlapca. Tam sa však jeho priznania neskončili a počas ďalších rokov sa označil za vraha až v 30 nevyriešených prípadoch. Keď investigatívny novinár Hannes Rastam podrobne preskúma všetky dôkazy, zistí, že Thomas môže byť nevinný, keďže ho odsúdili iba na základe nepriamych dôkazov.

Myslím, že autora ďalšej knižnej novinky pozná väčšina z vás. Matthew McConaughey patrí medzi obľúbených hollywoodskych hercov a ak vás zaujíma, ako vyzerá jeho život v súkromí, prečítajte si memoáre Životom na zelenú. Obsahujú pol storočia úvah a životných lekcií, ktoré spoločne vytvárajú zábavný životopis, príjemný dobrodružný román, ale aj filozofickú príručku propagujúcu lásku a rodinu. 

zivotom na zelenu

Pod hlavičkou vydavateľstva CooBoo nájdeme hneď niekoľko populárnych fantastických, dojemných a romantických príbehov pre tínedžerov, ale aj pre všetkých, ktorí sa tak stále cítia. Medzi ich najnovšie knižné prírastky patrí kniha Dcéra zimy od slovenskej autorky Vladimíry Šebovej, ktorá si získala srdcia čitateľov svojou sériou Insomnia. Hrdinkami príbehu sú obávaná Morena a jej sestra Vesna. Keď Morena zachráni Vesnu pred popravou, prvýkrát za svoj život získa nádej na zlomenie kliatby. Keď sa stali dospelými, uväznili ich vo svete živých.

Ďalšou novinkou je Neviditeľný život Addie LaRueovej od vydavateľstva Slovart. Píše sa rok 1714 a spisovateľka Victoria Schwab nás zavedie do Francúzska, kde zúfalá mladá žena pristúpi na dohodu, aby získala večný život. Zmluva s temným božstvom má však aj negatívnu stránku. Addie po sebe nedokáže zanechať žiadnu stopu a ľudia na ňu zabudnú, len čo sa im stratí z dohľadu. Práve tu sa začína jej príbeh, ktorý pokračuje naprieč storočiami, kontinentmi, dejinami a umením. Jedného dňa však stretne Addie kníhkupca, ktorý si ako jediný dokáže zapamätať jej meno.

neviditelny zivot addie laruovej

Položím vám otázku – kedy ste si naposledy prečítali článok alebo vyhlásenie, v ktorom ste našli ohurujúce číslo, pri ktorom ste sa zamysleli, či je naozaj pravdivé? Čísla nám pomáhajú rozprávať príbehy a vysvetľovať veci okolo seba, a preto sa často objavujú v novinách, na sociálnych sieťach, ale aj v bežnej konverzácii. A práve správne čísla v správnych rukách môžu zmeniť svet k lepšiemu. Ekonóm a moderátor Tim Harford nás vo svojej knihe Ako spočítať svet prevedie hlbinami sveta dezinformácií, zahmlievania a zlých výskumov.

Poslednou novinkou je kniha Žiarlivec a iné príbehy z pera obľúbeného severského autora Jo Nesboa. Začítajte sa do príbehov vyšetrovateľa, ktorý sa vďaka životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti a hľadá odpovede na prvý pohľad jednoduché otázky. Žiarlivec a iné príbehy je unikátna zbierka poviedok, v ktorej nájdete mysteriózne príbehy plné napätia a nepredvídaných zvratov.

 

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora