blog

Kniha mesiaca október: Stratená polovica

piatok 1. októbra 2021 10:59
Pi 1.10. 2021 10:59

V októbri čítame v Čitateľskom klube Martinus knihu Stratená polovica od Brit Bennett, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar. Príbeh o sestrách Vignesových, identických dvojčatách, ktoré spolu vyrastali v malej chudobnej komunite a v šestnástich utiekli z domu, lebo nezniesli predstavu, že by sa po zvyšok života plahočili v domoch boháčov ako upratovačky.

Stratená polovica rozoberá osudy sestier Vignesových od päťdesiatych rokov 20. storočia po deväťdesiate roky a ponúka nám príbeh, ktorý je nielen pútavý, ale je aj brilantným pohľadom do americkej histórie. Nehovorí len o rasových otázkach, ale aj o trvalom vplyve minulosti, ktorá formuje rozhodnutia ľudí, ich túžby a očakávania a odhaľuje rozličné dôvody, prečo ľudia niekedy žijú inak, než by mali.

 

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Úryvok z knihy:

Ale v to aprílové ráno v roku 1968 Lou cestou do práce zazrel Desiree Vignesovú, ako kráča po Partridge Road s koženým kufríkom v ruke. Vyzerala presne tak, ako keď zmizla – mala vtedy šestnásť – ešte vždy bola bledá, pokožka farby mierne zvlhnutého piesku. Akoby ani nemala boky, pripomínala mu konár v silnom vetre. Náhlila sa so sklonenou hlavou a – vtedy Lou na chvíľu zmĺkol ako správny šoumen – držala za ruku sedem-osemročné dievčatko čierne ako uhoľ.

Čo o knižke hovoria naši knihomoli

Silvia: „Keďže som miešanka, kniha má dosť chytila za srdce, a vedela som sa dokonale vcítiť do oboch postáv, aj do ich pocitov. Som rada, že som sa rozhodla pre túto knihu, a odteraz bude mať čestné miesto v mojej knižnici. Môžem len vrelo odporúčať každému, kto má rád knihy o začlenení sa do spoločnosti, o téme rasizmu, samote a hľadania samého seba.“

Veronika: „Skvelá kniha. Pútavý príbeh o dvojičkách, ktoré trávili čas stále spolu, až kým jedna nezmizla. Kam a prečo zmizla sa dozvedáme postupne počas plynutia príbehu, ktorý nás až do konca drží v napätí, ako to so sestrami dopadne. Kniha rozoberá aj zložité témy rasizmu, chudoby a rodinných vzťahov. Do príbehu sa postupne pridávajú nové a veľmi zaujímavé postavy. Osobne mám veľmi rada knihy, v ktorých sa dej odohráva počas dlhšieho časového horizontu a viem sa o osude jednotlivých postáv dozvedieť viac a presne takou je aj táto kniha. “

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora