blog

Malá ochutnávka z magazínu Knihy roka 2021

pondelok 29. novembra 2021 16:58
Po 29.11. 2021 16:58

Konečne nastala chvíľa, na ktorú ste celý rok čakali. Nie, ešte stále nevieme, ako sa môžete dostať do Rokfortu, ale poznáme knihy, ktoré tento rok patria medzi tie najlepšie tituly :) Magazín Knihy roka 2021 už nájdete v online aj tlačenej podobe a rozhodli sme sa pripraviť malú ochutnávku kníh, ktoré v ňom nájdete.

Knihy roka sme opäť prehľadne rozdelili do niekoľkých kategórií a nezabudli sme ani na tipy od vydavateľov a detských čitateľov. Rozhodovanie bolo tento rok náročné, ale veríme, že sme pre vás pripravili čítanie plné inšpirácie.  Nižšie som pre vás pripravila malý prehľad toho, čo v tohtoročnom magazíne nájdete.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Prvou knižkou je Diabolský plod, kulinárske krimi od vydavateľstva mamaš. Kniha je o šéfkuchárovi Xavierovi, ktorý zanechal svet vrcholného kuchárskeho umenia a otvoril si malú reštauráciu. Jedného dňa sa mu však na podlahu zrúti mŕtvy reštauračný kritik a Xavier je odrazu podozrivý z vraždy. Keď zmizne aj jeho učiteľ, rozhodne sa vyriešiť túto záhadu. Prezradím vám, že túto knihu si obľúbila aj naša Džejna.

William Gibson napísal knihu Neuromant už v roku 1984 a tento rok ju vydavateľstvo Slovart vydalo po prvýkrát v slovenčine. Začítajte sa do tohto základného diela kyberpunku o hyperpriestorovom kovbojovi a zlodejovi dát, Henrym Dorsett Caseovi.

Ďalšia kniha vás upúta nádhernou obálkou. Hamnet, od vydavateľstva Tatran, predstavuje historický román o rodine najznámejšieho dramatika všetkých čias – Williama Shakespeara. Sústreďuje sa na jeho ženu Agnes, ktorej sa doteraz dostávalo len veľmi málo pozornosti. Príbeh je o láske medzi mužom a ženou, ale hlavne o tej najčistejšej láske medzi matkou a dieťaťom.

Šéfredaktorka časopisu Elle a literárna kritička, Olivia de Lamberterie, sa v knihe Zbohom, smútok snaží vyrovnať so smrťou svojho brata. Pri opise svojho života a rodiny citlivo otvára tému depresie a samovraždy. Snaží sa pochopiť, čo sa stalo a posunúť sa tak ďalej, ale zároveň nechce zabudnúť na minulosť. Knihu vydalo vydavateľstvo Inaque.

Viete, kto bol Najbohatší muž všetkých čias? V rovnomennej knihe od vydavateľstva Absynt sa dočítate viac o príbehu Jakoba Fuggera. Po jeho smrti v roku 1525 tvoril jeho majetok približne 2 % celoeurópskej hospodárskej produkcie. V knihe zistíte, ako sa mu podarilo vybudovať toto obrovské impérium, ako vyprovokoval predaj odpustkov, dostal k moci Habsburgovcov a ovplyvnil vznik Rakúsko-Uhorska.  

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či sú bežné veci v našom živote navrhované viac pre ženy alebo pre mužov? Knižka Neviditeľné ženy od vydavateľstva Grada vám na základe podložených faktov a štatistík ukáže, že ženy sú v dnešnom svete viac znevýhodňované, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Nie je to však ďalšia knižka o feminizme, práve naopak, ponúka iný pohľad na túto tému a je určená, ako pre ženy, tak aj pre mužských čitateľov.

Grafický román Vo vlnách vydalo vydavateľstvo Absynt a autor v ňom rozpráva o svojich dvoch láskach – o Kristen, ktorú mu príliš skoro a rýchlo vzala rakovina, a o surfingu. Vytvoril nádherný príbeh o krehkosti lásky a o sile priateľstva spojený s vášňou pre jazdu na nespútaných morských vlnách. Ako hovoria vo vydavateľstve – Túto knihu napísala láska!

Výber kníh z magazínu Knihy roka 2021 ukončím touto nádherou! Vitaj v múzeu je bohato ilustrovaná knižka o slovenských múzeách od vydavateľstva Slovart. Detskému čitateľovi vysvetlí, ako sa do múzea dostanú predmety, čo sa s nimi deje ďalej a kto sa o ne stará. Nájdete v nej približne 40 slovenských múzeí. 

Ak vás môj výber zaujal a chcete vedieť, ktoré ďalšie tituly sa dostali do magazínu Knihy roka 2021, neváhajte a navštívte stránku www.martinus.sk/knihyroka 🙂

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora