blog

Čitateľský klub 2021: Knihy mesiaca

piatok 7. januára 2022 12:24
Pi 7.01. 2022 12:24

Aj počas uplynulého roka sme vám predstavili 12 kníh, ktoré priniesli do literárneho sveta zaujímavé príbehy a nezabudnuteľné postavy. Spoločne sme čítali o rôznych témach ako rasizmus, národ, ale aj o našej nádhernej planéte. Veríme, že ste v našom výbere objavili knihu, ktorá sa stala súčasťou vašej domácej knižnice.

Aby ste nemuseli pátrať v našom Čitateľskom klube na Facebooku, pripravili sme prehľad všetkých kníh, ktoré sme v roku 2021 spoločne čítali.

Kniha mesiaca január: Dcéra snehu

Rok sme začali s Dcérou snehu, za ktorú si autorka Eowyn Ivey odniesla hneď niekoľko cien. Sme naozaj radi, že si táto knižka získala aj vaše srdcia. Hlavnými hrdinami tohto magického príbehu sú Jack a Mabel, ktorí nemôžu mať deti. Jedného dňa im však tajomným spôsobom vstúpi do života Faina. Mabel však vie, že jej šťastie nebude trvať večne.

dcera snehu

Kniha mesiaca február: Šeptuchy

Vo februári sme čítali dielo Šeptuchy od slovenskej autorky Aleny Sabuchovej. Prostredníctvom knihy navštívite región Podlasia, ktorý je dodnes opradený legendami, v ktorých žijú zvláštni ľudia. Ak vás zaujíma, čo viedlo Alenku k napísaniu knihy, odporúčame prečítať si náš rozhovor.

Kniha mesiaca marec: Život na našej planéte

David Attenborough patrí medzi najpozoruhodnejších bojovníkov za našu planétu. Navštívil aj odľahlé miesta v časoch, kedy sa nám o cestovaní ani nesnívalo, a za svoju kariéru videl na vlastné oči, ako sa postupne vytráca zeleň. Svoje svedectvo spísal do knihy Život na našej planéte.

david attenborough

Kniha mesiaca apríl: Vlasť

Fernando Aramburu vytvoril dielo o ťaživej minulosti, v ktorom vyniká psychologický portrét postáv, s názvom Vlasť. Opisuje osudy kedysi spriatelených rodín, ktorých spoločné nažívanie ovplyvní baskický terorizmus.

vlast

Kniha mesiaca máj: Vyrástla som v gete

Vyrástla som v gete rozpráva príbeh rómskeho dievčaťa, ktoré sa narodilo 13-ročnej Rómke a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi. Jej mama pochádzala z rodiny prostitútok z východoslovenského rómskeho geta. Keď má Eliška 13 rokov, pošlú ju do Anglicka za vzdelaním a lepšou budúcnosťou. Namiesto toho na ňu čaká tvrdá práca. Svojho sna sa však nikdy nevzdala a popritom zasadla do školských lavíc.

vyrastla som v gete

Kniha mesiaca jún: Štvrtkový klub detektívov

Štvrtkový klub detektívov je prvý román britského televízneho moderátora a komika Richarda Osmana. V luxusnom mestečku pre seniorov s názvom Coopers Chase sa každý štvrtok stretávajú amatérski detektívi. Vo voľnom čase sa venujú nevyriešeným vraždám miestnej polície. Jedného dňa však niekto zavraždí tamojšieho developera a dôchodcovia tak stoja pred reálnym prípadom.

Kniha mesiaca júl: Vinný od narodenia

Trevor Noah sa narodil ako syn juhoafrickej matky z kmeňa Xhosa a švajčiarskeho občana. Vo svojej autobiografii s názvom Vinný od narodenia opisuje smutno-komickú cestu za životným šťastím.

vinny od narodenia

Kniha mesiaca august: Neortodoxná

Deborah Feldmanová napísala memoáre Neortodoxná, ktoré opisujú jej život a útek z náboženskej sekty. Deborah vyrastala v Satmárskej sekte, kde sa všetci riadia pravidlami a zvykmi, ktoré rozhodujú o tom, čo si môžete obliecť, s kým sa smiete rozprávať a čo môžete a nemôžete čítať. Keď skončí ako tínedžerka v nefunkčnom manželstve, rozhodne sa uniknúť z tohto sveta.

neortodoxna

Kniha mesiaca september: Prípad Thomasa Quicka

V septembri sme opäť vymenili fikciu za skutočný príbeh – Prípad Thomasa Quicka. Písal sa rok 1992, keď sa Thomas Quick priznal k vražde 11-ročného chlapca. Počas ďalších 10 rokov sa priznal až k 30 nevyriešeným prípadom. Až keď investigatívny novinár Hannes Rastam preskúmal všetky dôkazy a zápisy, zistil, že pravda sa môže ukrývať niekde úplne inde.

Kniha mesiaca október: Stratená polovica

Stratená polovica od Brit Bennett ponúka brilantný pohľad do americkej histórie. V príbehu sa stretávame so sestrami Vignesovými, ktoré vyrastali v malej chudobnej komunite. Až do svojich 16 rokov boli nerozlučné, ale útek všetko zmenil a každá z nich sa vybrala svojou vlastnou cestou.

Kniha mesiaca november: Dievča, žena, iné

Vydavateľstvo Inaque vydalo ku koncu roka dielo Dievča, žena, iné od držiteľky Bookerovej ceny 2019. Bernardine Evaristo napísala spletité príbehy 12 postáv, ktoré hľadajú vo Veľkej Británii lásku, šťastie, stratenú rodinu a lepšiu budúcnosť.

dievca_zena_ine

Kniha mesiaca december: Polnočná knižnica

Rok 2021 sme ukončili knižkou Polnočná knižnica od Matta Haiga. Hlavnou hrdinkou knihy je 35-ročná Nora, ktorá trpí depresiou a pocitmi viny. Rozhodne sa spáchať samovraždu a ocitá sa v medzisvete s názvom Polnočná knižnica, kde každá kniha predstavuje inú verziu Norinho života. Stačí sa len rozhodnúť.

polnocna kniznica