blog

Letom knižným svetom: Čítanie na chladné večery

piatok 14. januára 2022 09:00
Pi 14.01. 2022 09:00

V zatiaľ poslednom diele rubriky Letom knižným svetom, ktorý nájdete na našom Youtube, objavíte hneď niekoľko tipov na skvelé čítanie počas dlhých chladných večerov.

Verím, že môj jeseno-zimný výber knižiek potešil fanúšikov a fanúšičky sci-fi, romantiky a nezabudla som ani na detských a náročnejších čitateľov a čitateľky. Ak sa vám nechce čítať, všetky novinky sa dozviete už tradične aj vo videu:

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Hneď prvým tipom je knižka Mexická gotika, ktorá sa stala aj prvou Knihou mesiaca 2022. Hlavnou hrdinkou je mladá Noemí, ktorá si vychutnáva dni plné zábavy a nevinného flirtovania. Jej život sa však zmení, keď dostane list s prosbou o pomoc od svojej sesternice Cataliny. A tak sa vydáva na cestu do osamoteného sídla na vzdialenom mexickom vidieku, ktorý pripomína atmosférou skôr hmlisté Anglicko než horúce Mexiko. Ak chcete zistiť, čo sa stane ďalej, siahnite po tomto trochu strašidelnom a trochu aj psychadelickom príbehu.

mexicka gotika

Ďalšia kniha nás po predchádzajúcom príbehu trošku schladí. Hrdinkou príbehu Zasnežená Covent Garden je Tilly, ktorá má úžasných priateľov, vysnívanú prácu umeleckej maskérky v prestížnej opernej spoločnosti a Felixa, láskavého snúbenca, ktorý sa už čoskoro stane jej manželom. To, čo vyzerá ako dokonalé Vianoce, naruší nútená úzka spolupráca s riaditeľom IT Marcusom Walkerom. Keď Tilly zistí, že jej vzťah je v troskách, osud zasiahne. Bude práve Marcus jej najlepším vianočným darčekom?

covent garden

Spisovateľka Paula Hawkins si náš získala svojím napínavým trilerom Dievča vo vlaku. Do kníhkupectiev už dorazila jej novinka s názvom Pomalý oheň. Kniha je o troch ženách a jednej brutálnej vražde. Telo zavraždeného mladého muža na obytnom člne v Londýne vyvoláva mnohé otázky.

pomaly ohen

Coco Chanel – legendárna módna návrhárka je uznávaná pre svoj sofistikovaný štýl, preslávila sa ikonickými malými čiernymi šatami a opojným parfumom Chanel No. 5. Za verejne známou osobnosťou sa však ukrýva komplikovaná žena snujúca intrigy a opradená záhadnými klebetami. Kniha Kráľovná Paríža na základe nedávno odhalených vojenských záznamov farbisto vykresľuje skrytý život Coco Chanel počas štyroch rokov nacistickej okupácie Paríža uprostred druhej svetovej vojny. 

Prevalcovala knižný svet v roku 1965 a minulý rok aj filmové plátna. Tušíte správne, rozprávam o kultovom sci-fi diele Duna. V novembri však okrem filmu prišiel medzi nás aj prvý diel grafického románu Duna. Adaptácia žánrovej klasiky od Franka Herberta, rozpráva príbeh Paula Atreida a jeho rodiny, ktorí na púštnej planéte Arrakis preberajú ťažbu mystickej drogy melanže, ktorá umožňuje cestovanie medzi hviezdami.

duna
Máte radi grécku mytológiu? Potom určite siahnite po knihe Hrdinovia. Ide o vtipné rozprávanie plné informácií, ktoré vám predstaví staré mytologické príbehy iným spôsobom. V knihe sledujete mnohé nesmrteľné dobrodružstvá, ako Oidipusove riešenie záhady Sfingy, Heraklesove plnenie ťažkých úloh, ale stanete sa aj obdivovateľmi a obdivovateľkami neporaziteľnej Atlanty, ktorú vychovali medvede.

hrdinovia

Keď vám poviem meno Andy Weir, čo si predstavite ako prvé? Ja jednoznačne knihu Marťan. Autorovi však tento rok vychádza novinka s názvom Posledná šanca. Príbeh sa odohráva ako inak vo vesmíre, kde sledujeme osud osamelého astronauta na zúfalej misii Posledná šanca. Neúspech misie bude mať za následok koniec ľudstva a našej planéty. Ryland si to však neuvedomuje. Nepamätá si ani vlastné meno a už vôbec nie detaily misie. Práve sa prebral z veľmi dlhého spánku, nachádza sa milióny kilometrov od domova a spoločnosť mu robia len dve mŕtve telá kozmonautov.

Ak patríte medzi fanúšikov a fanúšičky filmu Madisonské mosty s perfektnou Meryl Streepovou a hviezdnym Clintom Eastwoodom, poteším vás, že v decembri prišlo do kníhkupectiev nové vydanie rovnomennej knižky. Svetový bestseller zachytáva nečakané ľúbostné vzplanutie medzi fotografom Robertom Kincaidom a Francescou Johnsonovou, ženou v domácnosti a manželkou miestneho farmára, ktoré vytrhne jej život zo zabehaných koľají.

madisonske mosty

Dnešný výber noviniek ukončím tromi zaujímavými dielami. Prvým z nich je kniha Svedectvo o živote v KĽDR od českej autorky Niny Špitálníkovej, ktorá je odborníčka na Korejskú ľudovú demokratickú republiku. Vo svojej knihe prináša sedem rozhovorov so severokórejskými utečencami, preto predstavuje mimoriadne cenný a unikátny príspevok k poznaniu jedného z najtuhších autokratických režimov na svete.

kldr

V decembri vyšla aj nová knižka Kristíny Tormovej s názvom O Duške a Luške. Obsahuje obľúbené, bláznivé príbehy z časopisu Bublina plné humoru, lásky, škriepok, ale aj fantázie a nápadov hlavných hrdiniek – dvojičiek Dušky a Lušky. Je napísaná tak, aby ste si ju s deťmi mohli čítať spoločne a zažívať pri tom špeciálny ľúbivý čas.

duska a luska

Poslednou novinkou je výnimočné dielo s názvom V krátkosti. Predstavuje (ne)denníky Milana Lasicu z rokov 2009 až 2015. Presné datovanie ani rozdelenie udalostí na novinky a spomienky nepokladal autor za dôležité. Dôležité sú len tie, ktoré zostali, lebo ukazujú jeho svet. Keď na jeseň zatelefonoval Milan Lasica výtvarníkovi Marekovi Ormandíkovi, aby si prečítal jeho denníkové zápisky, netušil, že jeho priateľ má skicár s kresbami, ktoré majú podobnú povahu – každý deň od vypuknutia pandémie si doň nakreslil jeden obrázok. Oba denníky, obrazový aj textový, nám ukazujú svet dvoch osobností tak, ako sme ich doteraz nepoznali.

v kratkosti

Dostali sme sa až na koniec a ak chcete dostávať pravidelný prílev knižných noviniek, nezabudnite odoberať naše videá na Youtube alebo sa prihláste na odoberanie nášho newslettra. Dovidenia nabudúce! 🙂

 

Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora